«Μαύροι» εθελοντές

Εικόνα Τέτα Βαρλάμη

Το βρήκαμε τώρα. Βάζουμε μπροστά την κοινωνική ανάγκη, χτυπάμε λίγο παραπάνω στο συναίσθημα και καλλιεργούμε έξυπνα την ιδέα του εθελοντισμού, προκειμένου να υποκαταστήσουμε την ανεπάρκεια της πολιτείας, των φορέων, των υπευθύνων.

Μασήσαμε το πλασάρισμα της Αμερικανικής πολιτικής, από την εποχή Κλίντον, που έθρεψε την έννοια του εθελοντισμού, προς εξυπηρέτηση του εντόνου κοινωνικού προβλήματος που δεν μπορούσε και δεν ήθελε να διαχειριστεί η συγκεκριμένη πολιτική πρακτική του καπιταλιστικού συστήματος της χώρας.

Και ήρθαν τα «αδερφά» συστήματα της Ευρώπης, σταδιακά να οικειοποιηθούν την ιδέα και να την διασπείρουν και στους δικούς τους κόλπους.

Σιγά μη και δεν το έπαιρνε χαμπάρι το παιχνίδι και η Ψωροκώσταινα, που μόλις σφίξαν τα πράγματα και δεν υπήρχε χρήμα για να δράσει το κράτος, τσουπ έβγαλε μπροστά τον εθελοντισμό.

Και δώστου καμπάνιες, δώστου δακρύβρεχτα μηνύματα, δώστου μελιστάλαχτες εικόνες για να χτυπηθεί το φιλότιμο του ανυποψίαστου.

Βρέθηκαν και κάτι «γατάκια» εδώ σε τοπικό επίπεδο και είπαν να εκμεταλλευτούν τη μόδα.

Πως θα λειτουργήσουμε δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς να φάμε ξύλο;

Πως θα απασχολήσουμε «δικά μας παιδιά» χωρίς να μας πάρουν με τις πέτρες;

Εύρηκα! Αναφώνησαν έκπληκτοι από την ευφυή τους ιδέα.

Θα τους ονομάσουμε εθελοντές! Και πως θα αμείβονται;

Σιγά το πράγμα! Θα βρούνε χορηγούς και θα τα παίρνουν «μαύρα».

Έτσι τη βγάζουν όλοι καθαρή.

Και αυτοί που θέλουν να καλύψουν τα νώτα τους και αυτοί που θα αμείβονται για τον κόπο τους.

Όλοι ευχαριστημένοι. Το σκεπτικό απλό.

«Γλυτώνουμε και τις γκρίνιες του κόσμου, βολεύουμε και τους δικούς μας».

Και έρχονται οι βολεμένοι και βγάζουν ειδήσεις και κάνουν κριτική για την εθελοντική εργασία άλλων! Το παίζουν και παράγοντες!

Που είναι οι αποδώσεις των «μαύρων» που εισπράττεται παιδιά; Τι εισφορές καταβάλετε στα ασφαλιστικά ταμεία; Τι δηλώνετε στην εφορία;

Για την ιστορία να θυμηθούμε ότι όπως όρισαν τα Ηνωμένα Έθνη το 1999 για τον εθελοντισμό «ο εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος όσο ποτέ άλλοτε για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας».

Α ρε «μαύροι» εθελοντές! Να θυμηθώ να σας στέλνω τις ευχές μου κάθε 5η Δεκεμβρίου που γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού.

Διαβάστε ακόμα