Φόρος Προστιθέμενης Αδράνειας

Εικόνα Ευαγγελία Κορωναίου

Μην ακούτε τι λένε οι κακές γλώσσες. Δεν πρόκειται να εξισωθεί ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών με αυτόν της υπόλοιπης Ελλάδας. Μπορεί να το έχουμε υπογράψει, ναι, δεν αντιλέγω, να είναι μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, ναι, εντάξει, να μην έχουμε διαπραγματευτικές δυνατότητες απέναντι στους πιστωτές, ίσως, μπορεί, αλλά έχουμε σβέλτα αντανακλαστικά και προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε!

Έχουμε μια ολόκληρη εβδομάδα για να δείξουμε τα δόντια μας απέναντι στο θεριό του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Και μην αρχίζετε τώρα τις γκρίνιες, ότι οι πρώτες φήμες είχαν βγει από την υπογραφή του μνημονίου, ότι αν έριχνε κάποιος μια ματιά στις δεσμεύσεις της χώρας θα το έβλεπε φαρδιά πλατιά καθαρογραμμένο, ότι αργήσαμε να πάρουμε μπροστά και τέτοιους λαϊκισμούς.

Αφού είχαν βγει πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ως εδώ και μη παρέκει, όλα να τα ανεχτούμε, αδερφέ, αλλά όχι την κατάργηση του ευνοϊκού συντελεστή για τη νησιωτική χώρα.

Όχι, δε θέλω να βλέπω στα μάτια σας την αμφιβολία, ότι τάχα σε κάτι Ζάππεια είχαν διαψευστεί, αντίστοιχα, η περεταίρω μείωση σε συντάξεις και μισθούς και υπήρχαν κι εκεί διερρηγμένα ιμάτια για ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, αύξηση του βιωτικού επιπέδου, μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά, κράτος πρόνοιας, δημόσιος χαρακτήρας υγείας, παιδείας και άλλων σχετικών και όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό, πάντα, με την απεμπλοκή από τα οποιαδήποτε μνημόνια και την παύση της επιτήρησης της χώρας από τους πιστωτές της, ενώ στην πραγματικότητα δεν συνέβη τίποτε από αυτά, σαν να μην τα είπαμε ποτέ, σαν να τα γράψαμε στην άμμο.

Επίσης, δε θέλω να κρατάτε αυτή την στάση απέναντι στους τοπικούς και υπεύθυνους φορείς, θεωρώντας ότι θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχουν χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, αποκλείοντας την περίπτωση αυτή, καταστρώνοντας ένα, έστω, υποτυπώδες στρατηγικό σχέδιο με αντιπροτάσεις, σε περίπτωση που οι δανειστές επανέφεραν το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας την «κεφαλή» της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών επί πίνακι.

Νομίζετε πως δεν αντέδρασαν οι τοπικοί φορεις; Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, κατ’εξοχήν υπεύθυνος φορέας για την επιχειρηματικότητα, έκανε εδώ και αρκετό καιρό σιωπηλή διαμαρτυρία. Γύρισε το κεφάλι επιδεικτικά στις φήμες που ήθελαν την τρόικα να απαιτεί την εξίσωση των συντελεστών και απαξίωσε κάθε επιπλέον αναφορά σε αυτούς τους σατανάδες. Για να μάθουν.

Τώρα, βέβαια, αυτοί είναι λίγο σκληροτράχηλοι, βόριοι βλέπεις, δεν τους πατάς εύκολα στο συναίσθημα και δεν ένιωσαν και τόσο άσχημα από τη σιωπηλή διαμαρτυρία των τοπικών φορέων, είναι και ισχυρογνώμωνες και θέλουν να περάσει το δικό τους και τώρα, με την αξιολόγηση κρεμμασμένη πάνω από τα κεφάλια της κυβέρνησης και ειδικά, αφού έχουν βρει στα οικονομικά της χώρας ένα δημοσιονομικό έλλειμα, να, με το συμπάθειο, βρήκαν την ευκαιρία να μας «πατήσουν τον κάλο».

Μη φοβού, όμως, νησιώτη! Η πυγμή των τοπικών φορέων θα λειτουργήσει ακόμη μια φορά λυτρωτικά. Η κυβέρνηση στάθηκε αδύναμη να αντιμετωπίσει το θεριό και τώρα στέλνει την εμπροσθοφυλακή της, να δώσει στον οχτρό να καταλάβει τι εστί «greek τσαμπουκάς», με την ίδια αισιοδοξία που διακατέχει έναν θανατοποινίτη, όταν ζητά χάρη.

Δύο τα τινά, αγαπητοί. Ή που η εμπροσθοφυλακή θα πέσει ηρωικά στα Δερβενάκια των διαπραγματεύσεων και ο εξισωμένος ΦΠΑ θα τσακίσει επιχειρηματίες, εργαζομένους και νοικοκυριά, ή που θα κερδίσει την μάχη και οι πιστωτές θα ξαναγυρίσουν, με την ουρά στα σκέλια, στη γνωστή, πλέον, μέθοδο των απολύσεων και του ψαλιδίσματος των ήδη διπλό- και τριπλο-ψαλιδισμένων μισθών και συντάξεων.

Η χώρα όμως θα έχει σωθεί και πάλι, αχάριστοι! Ίσως με ένα ακόμη μίνι μνημονιάκι. Και ο τουρισμός θα εκτινάσσεται στα ουράνια και οι τουρίστες θα κατακλύζουν τις (ιδιωτικοποιημένες) εθνικές οδούς και τις (ιδιωτικοποιημένες) παραλίες και τα (ξένων συμφερόντων) ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα beach bars και τις gourmet ταβέρνες που θα έχουν αγοράσει και θα εκμεταλλεύονται οι ξένοι.

Εσύ μπορεί να πεινάσεις λιγουλάκι, αλλά η χώρα σου θα έχει ανάπτυξη!! Όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα... να μην το συζητήσουμε.

Διαβάστε ακόμα