Κλείσε μου το στόμα

Εικόνα Αντώνης Μπούμπας

Βρίσε με, ταπείνωσέ με, φτύσε με, ξεφτίλισέ με, αλλά στάσου ένα λεπτό να ξεπετάξω το άγνωστο. “Δει γαρ την μεν τέχνην χρήσθαι τοις οργάνοις, την δε ψυχήν τω σώματι”. Μετάφραση: “Πρέπει η τέχνη να χρησιμοποιεί όργανα και η ψυχή το σώμα”. Να αγιάσει το στόμα σου, Αριστοτελάκη. Κι εγώ για την τέχνη, βγάζω τα όργανά μου φόρα παρτίδα. Να τα θαυμάσει ο κόσμος στη βιτρίνα και να μου αφιερώσει το “όταν σε έπλασε ο Θεός, πρέπει να είχε προφανώς έμπνευση”. Αν ο Πρωτομάστορας δεν είχε βάλει όλη του την τέχνη, δεν θα εκτόπιζα με τη φυσική μου ομορφιά τις άψυχες κούκλες μιας βιτρίνας.

Βάλε μου το κεφάλι στο φούρνο, ψήσε μου το χέρι στην τοστιέρα, σβήσε μου πάνω όλο τον Παπαστράτο, αλλά περίμενε να ξεφορτωθώ και τα Λατινικά. “Audaces fortuna iuvat”. Μετάφραση: “Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς”. Θα συμφωνήσω. Όσο περισσότερη σάρκα δείξεις, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη. Εκτός από αναγνώριση, χρήματα, δώρα, τον πρωταγωνιστικό στην κινηματογραφική μεταφορά του “Ογδόντα ημέρες κίτρινο”, θα κερδίσεις και το Τζόκερ.

Κρέμασέ με απ' το πολύφωτο, χτύπα με κάτω σαν χταπόδι, βάλε μου ένα μήλο στο στόμα και πέρνα με στη σούβλα, κάτσε μόνο να προσθέσω επίλογο στην έκθεση. Θέμα: Ενδυμασία. Επίλογος: “Σε γενικές γραμμές, η ενδυμασία αποτελεί ένα είδος κώδικα επικοινωνίας. Είναι μια σιωπηλή γλώσσα που φανερώνει πολλά, όχι μόνο για το άτομο που τη φοράει, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο και το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο το άτομο αυτό ζει”. Φοράς ζιβάγκο; Είσαι εσωστρεφής και ντροπαλή. Φοράς σορτς μέχρι τον αφαλό; Είσαι εξωστρεφής και δοτική. Δεν φοράς τίποτα; Είσαι απόγονος της Εύας. Εξ' ου και το μήλο.

Κλείσε μου το στόμα, δέσε μου τα χέρια, χτύπα μου βεντούζες, αλλά πάτα λίγο pause μέχρι να σχολιάσω ένα στίχο του Λειβαδίτη. “Ήξερες να δίνεσαι, αγάπη μου. Δινόσουνα ολάκερη και δεν κράταγες για τον εαυτό σου παρά μόνο την έγνοια αν ολάκερη έχεις δοθεί...” Ακριβώς, γιατί αυτές τις αρχές παίρνουμε από το σπίτι μας. Να τα δίνουμε όλα, μέχρι βρογχίτιδας. Γιατί είμαστε γενναιόδωροι και απλοχέρηδες. Γενικότερα, απλώνουμε όλα μας τα γυμνασμένα άκρα, προσφέροντας την ευχαρίστηση στο κοινωνικό σύνολο.

Πάτα με στην πλάτη, πέτα μου αυγά, κάνε μου αποτρίχωση στο μπικίνι, αλλά μη μου ξαναπείς ότι δεν επιτρέπεται να έχω χόμπι, λόγω των λοιπών υποχρεώσεών μου. Πώς τολμάς να θίγεις την αξιοπρέπειά μου και να με στιγματίζεις επειδή δεν μαζεύω φράουλες στο facebook, αλλά βγάζω τα πορτοκάλια μου σε κοινή θέα; Δικό μου είναι το εμπόρευμα και το προμηθεύω όπου θέλω. Η μαναβική δεν έχει όριο ηλικίας. Στο κάτω κάτω, λίγοι μήνες έμειναν για να πάρω την άδεια και να εξασκώ το επάγγελμα και με το νόμο.

Μπήξε μου πινέζες, κάρφωσέ μου οδοντογλυφίδες, φέρε μου στο κεφάλι την ιστορία κατεύθυνσης, αλλά μη μπαίνεις εμπόδιο στο μέλλον μου. Μη με τσουβαλιάζεις και μη με συγκρίνεις με τον όχλο. Είμαι ένα αστέρι που ετοιμάζεται να λάμψει. Ένα πυροτέχνημα που ετοιμάζεται να σκάσει. Μία γκαζόζα που ετοιμάζεται να αφρίσει. Είμαι η νέα Ζιζέλ, η νέα Μέγκαν Φοξ, η τρίτη αδερφή Όλσεν. Όσο αλύπητα κι αν μου φερθείς, δεν θα καταφέρεις να με επισκιάσεις. Κλείσε μου το στόμα και άκου όλους τους άλλους να μιλούν για μένα. Ιδού η τιμωρία σου.

Διαβάστε ακόμα