Αγωνιά για τα παιδιά της η Σίφνος

«Λερναία Ύδρα» η υγεία

Έκκληση για παιδίατρο απευθύνει ο Δήμαρχος
  • Δευτέρα, 1 Απριλίου, 2013 - 06:00

Χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει τα περισσότερα από 500 παιδιά που ζουν στη Σίφνο, μετά την παραίτηση του γιατρού, που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) του νησιού, λόγω μετάβασής του στο εξωτερικό για μετεκπαίδευση.

Η αγωνία των γονέων βρίσκεται στο κατακόρυφο, ενώ ο Δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης, απευθύνει έκκληση για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Χωρίς παιδίατρο εδώ και ενάμιση μήνα

Στις 20 Φεβρουαρίου ο παιδίατρος του νησιού υπέβαλε γραπτώς στη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, που εποπτεύει τη λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων και κέντρων υγείας του νομού, την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, καθώς επιθυμεί να μεταβεί στην Ελβετία για μετεκπαίδευση. Ο Δήμαρχος του νησιού, επικοινώνησε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Δημήτριο Τσιργή, θέτοντας αγωνιωδώς το πρόβλημα και ζητώντας την άμεση επίλυσή του. Μεσολάβησε, όμως, η παραίτηση του κ. Τσιργή και το θέμα του παιδιάτρου έμεινε στον αέρα. Μετά την παρέλευση ενός μήνα από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης παραίτησης του παιδιάτρου (διάστημα το οποίο προβλέπεται και τυπικά από τη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής αίτησης αναίρεσης), ο Δήμαρχος Σίφνου απέστειλε και επισήμως έγγραφο στο Νοσοκομείο Σύρου και στο Υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) με επιστολή που απευθύνει στον Πρόεδρό του, Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτυού Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, στην οποία ζητά συμπαράσταση για την άμεση εξεύρεση λύσης. Ο κ. Μπαμπούνης ζητά να μετατεθεί άμεσα ένας παιδίατρος στο νησί, ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να υπάρξει μέριμνα για συνεχείς αποσπάσεις-μετακινήσεις παιδιάτρου στην υφιστάμενη κενή οργανική θέση του ΠΠΙ της Σίφνου ώστε να καλυφθεί το σοβαρό κενό.

Το Νοσοκομείο Σύρου έπρεπε να έχει μεριμνήσει για το θέμα

Με δηλώσεις του στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ο Δήμαρχος Σίφνου τονίζει ότι το Νοσοκομείο Σύρου, στη διοίκηση του οποίου είχε εγκαίρως τεθεί το ζήτημα, έπρεπε ως προϊσταμένη αρχή να έχει ήδη φροντίσει ώστε όσο το δυνατόν πιο άμεσα να καλύψει τη θέση, κάτι το οποίο, όμως, δεν έγινε. Ο Δήμαρχος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και θα προσπαθήσει να έχει εντός της εβδομάδας επαφές με παράγοντες του Υπουργείου Υγείας. «Είμαστε αποκλεισμένοι και αισθανόμαστε ανασφαλείς στο ίδιο μας το νησί», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ι.Σ.Α.: Στο έλεος του Θεού τα νησιά

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις τη Σίφνο, σε συνεργασία και με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, ώστε τα παιδιά του νησιού να μην μείνουν ακάλυπτα. Σε έντονο ύφος η ανακοίνωση επισημαίνει την καθολική παράλυση ολόκληρων νησιών με την παραίτηση ενός γιατρού, κάνοντας λόγο για χιλιάδες παιδιά στα νησιά που μένουν στο έλεος του Θεού, χωρίς γιατρό, όταν η υπερπληθώρα των γιατρών στην Ελλάδα έχει εκτινάξει την ιατρική ανεργία στα ύψη. Ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι «ο εθνικός Επανασχεδιασμός για την Ανασυγκρότηση της Υγείας πρέπει να αρχίζει και όχι να τελειώνει από τα νησιά μας, από τους «συνοριοφύλακες» της πατρίδας μας, που έχουν στα χέρια τους την ασφάλεια των συνόρων μας».

Ο Ι.Σ.Α. δηλώνει ότι θα παραμείνει στο πλευρό της Σίφνου «ώσπου οι ιθύνοντες της Υγείας αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα που ορίζει η κατάσταση στους εγκαταλειμμένους νησιώτες μας, αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή η βοήθεια είναι χρέος όλων μας: είναι η ελάχιστη προσφορά στον μεγάλο αγώνα ζωής για να κρατήσουν τη δική μας Γη Ελληνική με το σώμα και τη ψυχή τους».

Χωρίς τέλος τα προβλήματα στην Υγεία

Ο κ. Μπαμπούνης χαρακτηρίζει το ζήτημα της υγείας τόσο στη Σίφνο όσο και στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, «Λερναία Ύδρα», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά που επιλύεται ένα πρόβλημα, ξεπηδούν άλλα δύο. Μάλιστα, ακριβώς έναν χρόνο πριν το νησί είχε μείνει χωρίς αγροτικό γιατρό με τον Δήμαρχο να ζητά την παρέμβαση ακόμη και του Εισαγγελέα Σύρου, επικαλούμενος σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.