Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας,

"Θεσμικό έλλειμα"

Το θεσμικό έλλειμμα και την ακραία υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των

Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, έθεσαν με σχετικό ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω της συστηματικής τακτικής της κυβέρνησης να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντί τους. Με βάση την πενταετή προγραμματική σύμβαση (2009-2013) ρυθμίζεται η συγχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από δυο υπουργεία (Υγείας και Εσωτερικών), η οποία όμως έχει ακυρωθεί στην πράξη για να προσαρμοστεί και αυτός ο χώρος με πολύ βάναυσο τρόπο στις «ανάγκες» των μνημονίων: Το Υπουργείο Εσωτερικών, οφείλει 22,1 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Υγείας, οφείλει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με υπουργικές αποφάσεις που αντίκεινται στην προγραμματική σύμβαση, έχει προβεί σε ακραίες αυθαίρετες περικοπές την τελευταία τριετία. Συνολικά, τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια με λιγότερο από το 35% της προϋπολογισμένης και κοινά συμφωνημένης με βάση τις ανάγκες τους χρηματοδότησης. Η κατάσταση όμως αυτή έφτασε στο απροχώρητο αφού εξ’ αιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης υπάρχουν ήδη απλήρωτοι/ες εργαζόμενοι/ες σε 13 Κέντρα Πρόληψης, στους/στις οποίους/ες οφείλονται μισθοί έως και 5 μηνών, ενώ σε άλλα Κέντρα Πρόληψης υπάρχουν οφειλές στο ΙΚΑ”, αναφέρουν μεταξύ άλλων.