Εντός των ημερών θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων διοικητών των νοσοκομείων

Στην τελική ευθεία

  • Εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των διοικητών και υποδιοικητών του νοσοκομείου της Σύρου, καθώς επίσης και του διασυνδεδεμένου με αυτό, Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου.
  • Οι λίστες με τα ονόματα των διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων είναι ήδη έτοιμες, καθώς όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από την ανεξάρτητη επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, ώστε να παρακαμφθούν (;) τα κομματικά κριτήρια.

    Φυσικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επιλογές των προσώπων για το νοσοκομείο της Σύρου, αφού παραμένει χωρίς διοικητή σχεδόν δύο μήνες, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Τσιργή.

    Να σημειωθεί, ότι η αποδοχή της παραίτησης του κ. Τσιργή αναρτήθηκε στο Διαύγεια του υπουργείου Υγείας, μόλις στις 2 Μαΐου. Απόδειξη του μπάχαλου που επικρατεί στο εν λόγω υπουργείο και όχι μόνο.

    Στα θετικά η εντοπιότητα;

    Εκείνο πάντως που φαίνεται, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, είναι ότι έχει ξεκαθαρίσει τελικά ότι η εντοπιότητα δεν θα αξιολογηθεί αρνητικά, διότι φάνηκε ότι οι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων είναι προτιμότερο να είναι ντόπιοι, διότι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εντός και εκτός των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και μπορούν έτσι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, από άλλους που προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της χώρας, θα χρειασθούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να εγκλιματιστούν, να γνωρίσουν τα προβλήματα της κάθε μονάδας, καθώς και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

    Πάντως, αυτή η πληροφορία έρχεται σε αντίθεση με τα κριτήρια που είχαν δημοσιευθεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, η πρόσκληση για την κάλυψη των θέσεων Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ που είχε εκδώσει το υπουργείο Υγείας ανέφερε:” Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν δεν δύνανται να καταλάβουν θέση σε Φορέα της Υγειονομικής Περιφέρειας για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, εντός των ορίων του Νομού εντοπιότητάς τους. Εξαιρούνται οι υποψήφιοι των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι υποψήφιοι για τις διοικήσεις
    των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας”.

    Όπως και να έχει, οι νέοι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων θα αναλάβουν να βγάλουν τα “κάστανα από τη φωτιά”, σε μία εξαιρετικά δύσκολή περίοδο για την υγεία. Το σύστημα βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στις μονάδες υγείας στα νησιά. Προβλήματα που θα γιγαντωθούν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ελλείψεις σε αναλώσιμα τα βασικότερα αυτών. “Στάση χρημάτων, στάση εμπορίου” που λέει και ο λαός. Και μπορεί οι νέοι διοικητές να προσληφθούν στο ΕΣΥ, αλλά η θέση τους δεν είναι μόνιμη, αφού θα ελέγχονται ανά εξάμηνο για την αποδοτικότητά τους. Σε περίπτωση δε που κριθεί ότι δεν παράγουν το απαιτούμενο έργο, τότε θα αντικαθίστανται.

    “Ηλεκτρική καρέκλα” χαρακτηρίζουν πολλοί τη θέση του διοικητή των νοσοκομείων, αφού όποιος και να διοριστεί, θα είναι απλά ένας διεκπεραιωτής της μνημονιακής πολιτικής και όχι “υπηρέτης” του ΕΣΥ. Οπότε ο έλεγχος της αποδοτικότητας προς τα εκεί πάει, αφού το υπουργείο θα ελέγχει εάν εκτελούνται κατά γράμμα οι εντολές της Τρόϊκας. Άλλωστε αυτό είχε ομολογήσει και ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέτζος πριν από ένα μήνα.

    Οι αποδοχές των διοικητών θα είναι ψαλιδισμένες και συγκεκριμένα θα παίρνουν καθαρά περίπου 2.300 ευρώ και οι υποδιοικητές δεν θα ξεπερνούν τα 1.600 – 1.700 ευρώ.

    Τέλος, όπως είχε αναφέρει η “Κοινή Γνώμη”, δύο Κυκλαδίτες είχαν καταθέσει αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση, ο Μανόλης Τορναζάκης και ο Λάζαρος Θεόφιλος, καθώς επίσης και ο νυν αναπληρωτής διοικητής των συγχωνευμένων μονάδων της Σύρου και της Νάξου.

    Η πολιτική του υπουργείου στη πράξη

    Στην πρόσληψη 405 επικουρικών γιατρών προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

    Μάλιστα δημοσιεύθηκε και η λίστα των ειδικοτήτων των ιατρών, αλλά και των υγειονομικών μονάδων που θα τοποθετηθούν.

    Δυστυχώς ο υπουργός δε τοποθετεί ούτε ένα γιατρό στα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων, παρ' όλο τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά και εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που οι ανάγκες αυξάνονται στο κατακόρυφο.

    Για τη 2η ΥΠΕ, που ανήκουν διοικητικά και οι μονάδες των Κυκλάδων, υπάρχουν για τα νησιά, 6 θέσεις για Λέσβο, 2 για Λήμνο, 4 για Σάμο, 4 για Ικαρία, 1 για Χίο, 3 για Κω και 3 για Λέρο.

    Τρανή απόδειξη πόσο μετράνε τα νησιά για το υπουργείο Υγείας, αλλά και πόσο ενδιαφέρονται όχι μόνο για την υγεία των νησιωτών, αλλά και των επισκεπτών.

    Διαβάστε ακόμα