Κυβερνητικός ανασχηματισμός εν καιρώ κρίσης

Με νέο σχήμα με ισχυροποίηση των δεσμών Με την ύφεση να βαθαίνει, με τα λουκέτα στα καταστήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, με την ανεργία να σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης και με την κοινωνία μουδιασμένη, ο πρωθυπουργός τόλμησε και προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, δημιουργώντας ένα σχήμα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, χωρίς να αφήσει περιθώρια προσφυγής σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Η κατ’ ανάγκη, εξαιτίας της αποχώρησης της ΔΗΜ.ΑΡ. από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αναδιοργάνωση της κυβερνητικής σύνθεσης, έδειξε το πραγματικό πρόσωπο των δύο πολιτικών αρχηγών, Σαμαρά και Βενιζέλου, μέσω των μεταξύ τους συμφωνιών. Από τη μία εμφανίστηκε ένας πρωθυπουργός αποφασισμένος να κρατήσει πάση θυσία τη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να ολοκληρώσει τις μνημονιακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και από την άλλη ο επικεφαλής της άλλοτε κραταιάς σοσιαλιστικής παράταξης και ορκισμένος αντιπάλος του, να παζαρεύει όσο το δυνατόν περισσότερα αξιώματα τόσο για τον εαυτό του όσο και για τα κομματικά του στελέχη. Η διανομή των υπουργικών θώκων έκανε σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να θωρακιστεί έχοντας γύρω του τους πιο υπάκουους, αλλά και με ισχυρούς δεσμούς από το παρελθόν, κομματικούς του φίλους, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφού κατοχύρωσε ισχυρές θέσεις στις οποίες εξ αρχής προσέβλεπε, «ταχτοποίησε και τα στελέχη που συσπειρώθηκαν γύρω του κατά την αντιπαράθεση του με τον πρώην αρχηγό τους Γιώργο Παπανδρέου, οπότε τους οφειλόταν η σχετική ανταμοιβή.

Οι πολιτικές συμφωνίες

Όπως είθισται στους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς, έντονο είναι το πολιτικό παρασκήνιο πριν την τελική κατάληξη στην επιλογή των προσώπων, διαδικασία που οι πληροφορίες θέλουν να ακολουθήθηκε και σε αυτή την περίπτωση. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν κομματικά στελέχη και των δύο πλευρών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που διακαώς ήθελε από την αρχή της κυβερνητικής του συνεργασίας με τη Ν.Δ., να αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ζήτησε και το υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας την αναγκαστική μετακίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το οποίο μετακινήθηκε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος πηγαίνοντας στο υπουργείο Πολιτισμού. Δύο μετακινήσεις που δεν ικανοποίησαν καθόλου τους εμπλεκόμενους, τις οποίες όμως αποδέχθηκαν προκειμένου να παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Κυκλαδίτης υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αποδεικνύοντας όλο το προηγούμενο διάστημα την υπακοή του στην κυβερνητική γραμμή και όντας υπό την προστασία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, παρέμεινε αμετακίνητος, ενώ για τον έτερο βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα, δεν επήλθε η πολυπόθητη υπουργοποίηση. Οι ενστάσεις που ακολούθησαν τους χειρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, στο θέμα της ΕΡΤ, δεν στάθηκαν ικανές να τον απομακρύνουν από την κυβέρνηση, ενώ στους δυσαρεστημένους, που εθεωρείτο και απόλυτο φαβορί για τις νέες υπουργικές θέσεις, συγκαταλέγεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. Δύο ακόμα ισχυρά στελέχη των δύο κομμάτων, που είχαν σίγουρο ένα χαρτοφυλάκιο, έμειναν εκτός νυμφώνος, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης από την πλευρά της Ν.Δ. και ο Πάρις Κουκουλόπουλος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως θα είναι ο αντικαταστάτης του Λεωνίδα Γρηγοράκου ως αντιπροέδρος της Βουλής.

Οι πρωθυπουργικές παραινέσεις

Σεμνότητα, λιτότητα και δωρικότητα συνέστησε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία τους.

Σαφείς οι οδηγίες που τους έδωσε ως προς την υπουργική τους συμπεριφορά, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται θα πρέπει «εν τη γενέσει τους να καταστέλλονται», καθώς όπως ανέφερε «δεν είναι κυβέρνηση για έκτακτα προβλήματα», ενώ απαίτησε να ενημερώνεται για κάθε ενέργεια.

Χαρακτηριστική δε η φράση του «Να πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα».

Παραδεχόμενος τα κενά που άφησαν οι επί δεκαετίες κυβερνήσεις των σημερινών συγκυβερνώντων που προηγήθηκαν, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει σε λίγο χρόνο όσα δεν έχουν γίνει επί δεκαετίες».

Θέλοντας να προλάβει τις πιθανές αντιπαλότητες που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων, όπως άλλωστε το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει, επεσήμανε ότι «μας ενώνει το συμφέρον της χώρας και οι προκλήσεις του μέλλοντος που μαζί θα αντιμετωπίσουμε», συμπληρώνοντας ότι «μας ενώνουν τα μεγάλα και το αύριο και δεν θα αφήσουμε να μας διαιρέσει το παρελθόν».

Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος

-Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
-Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός Άκης Γεροντόπουλος
-Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης
-Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναπληρώτρια Υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου
-Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης
Αναπληρωτής Λεωνίδας Γρηγοράκος
-Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Αθανάσιος Δαβάκης
-Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός Αθανασιος Σκορδάς
Υφυπουργός Νότης Μηταράκης
-Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος
-Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου
-Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου
-Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός
-Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου
-Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός Ζέτα Μακρή
-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης
Αναπληρωτής υπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος
-Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου
-Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Δένδιας
-Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
-Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
-Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου
-Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης
-Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής
-Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παραμένει ο Σίμος Κεδίκογλου