Σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Υγείας

Αλλάζουν μορφή

Βασικές αλλαγές συντελούνται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να σταλεί τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εν συνεχεία στη Βουλή προς ψήφιση.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφαιρώντας ουσιαστικά τον ρόλο παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι αλλαγές
Ο νέος φορέας με την ονομασία Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα θέσει κάτω από την “ομπρέλα” του ό,τι έχει σχέση με τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη: τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Τα τελευταία “φεύγουν” από το άρμα των δημοσίων νοσοκομείων και υπάγονται μαζί με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ).

Επίσης, τα Κέντρα Υγείας δύνανται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η σχετική απόφαση όμως λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Επίσης, θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός: Θα έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα, αφού μαζί με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων θα λειτουργούν ως φίλτρο των προσερχόμενων περιστατικών ώστε να μη συνωστίζονται άπαντες στα νοσοκομεία. Στα τρία αυτά σημεία θα αξιολογούνται τα περιστατικά που χρήζουν ανάγκη περίθαλψης σε νοσοκομείο. Ως οικογενειακοί γιατροί μπορούν να εργαστούν όσοι έχουν είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.

Να σημειωθεί ότι κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το έτος.

Ένα μήνα σε διαθεσιμότητα

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Εν ολίγοις, εξισώνονται ως προς αυτό με τους συναδέλφους τους του ΕΣΥ.

Έως ότου όμως, μεταφερθούν στις νέες θέσεις, τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα. Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.

Ευνοϊκότερη μεταχείριση, δηλαδή θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 15 μέρες, θα έχουν συνάδελφοί τους που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες (πολύτεκνοι, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω, όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όσοι έχουν σύζυγο ο οποίος επίσης τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας κτλ.). Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ.

Μέσα σε οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της μετάταξης των εργαζομένων οι γιατροί αξιολογούνται και κατατάσσονται αυτοδικαίως σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ.

Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις γιατρών και οδοντιάτρων που δεν είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και υπογράφηκαν οποτεδήποτε στο παρελθόν παύουν να ισχύουν.

Σημειώνεται, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ προς τις ΔΥΠΕ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Τι αναφέρεται στο σχέδιο

Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ.

1. Τα Κέντρα Υγείας και οι λοιπές Μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των Δ.Υ.Πε. Αποτελούν τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του .Ε.Δ.Υ..

2. Τα Κέντρα Υγείας της Χώρας με τις αποκεντρωμένες μονάδες (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία,Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία) μεταφέρονται και εντάσσονται στην οργανωτική δομή τωνοικείων Δ.Υ.Πε. Και αποτελούν εφεξής αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες τους.

3.Oι Μονάδες παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) μεταφέρονται και εντάσσονται στην οργανωτική δομή των Δ.Υ.Πε. Ως αποκεντρωμένες μονάδες τους, εξαιρουμένων των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία παραμένουν και λειτουργούν στον Οργανισμό.

4.Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζοντα ιοτρόπος και οι λεπτομέρειες της άμεσης επιστημονικής, νοσηλευτικής, και εκπαιδευτικής διασύνδεσης όλων των δημοσίων δομών παροχήςυπηρεσιών ΠΦΥ που αποτελούντο Π.Ε.Δ.Υ., με τα Νοσοκομεία τηςΔ.Υ.

Πε. στην οποία υπάγονται.

  • Στα χαρακώματα οι γιατροί

Σε κινητοποιήσεις θα καλέσει τους γιατρούς όλης της χώρας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στο πλαίσιο των δράσεων τις οποίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να ακυρώσει την ψήφιση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά τη Συνεδρίασή του την Παρασκευή 10.1.2014, ζητεί από τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση, να μην προωθήσουν καν στη Βουλή το Νομοσχέδιο, το οποίο “όχι μόνο βάζει ταφόπλακα στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και με το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, προσβάλλει κάθε αξία δημοκρατίας, ελευθερίας και κοινωνικής προστασίας” όπως αναφέρει.

Ο ΠΙΣ καλεί όλους τους γιατρούς σε συστράτευση για να ξεκινήσουν από κοινού κινητοποιήσεις. Σημειώνει μάλιστα ότι σε συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες του χώρου της υγείας και τους Ιατρικούς Συλλόγους, “θα προωθήσουμε ποικίλες δράσεις και κινητοποιήσεις με σκοπό αυτό το Νομοσχέδιο, να αποσυρθεί, αλλά και να προστατευθεί με κάθε τρόπο η χειμαζόμενη σήμερα υγεία και περίθαλψη του ελληνικού λαού”.

Σύμφωνα με τους γιατρούς το Νομοσχέδιο Άδωνι που προωθείται στη Βουλή, καθιερώνει ένα νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), το οποίο είναι πρόχειρο, ατελές, έωλο, αλλά και ασαφέστατο, μεταθέτοντας τη δόμησή του με Υπουργικές Αποφάσεις του μέλλοντος. Κατά τον ΠΙΣ διαφαίνεται ο σκοπός του για την απόλυση των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει, αλλά και την διάλυση των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Υποβάθμισης συνέχεια

Mε το σχέδιο νόμου για τη “μεταρρύθμιση” στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Π.Φ.Υ., την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον ΕΟΠΥΥ ως “αγοραστή” υπηρεσιών υγείας από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

“Κλείνουν τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα παραμείνουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, γίνεται επισφαλές το μέλλον και η λειτουργικότητα των Κέντρων Υγείας με την αποσύνδεσή τους από τα νοσοκομεία.

Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα 8.500 εργαζόμενοι με αβέβαιο μέλλον, ενώ οι γιατροί των πολυϊατρείων υποχρεώνονται σε έξοδο εκβιαζόμενοι να επιλέξουν μια σχέση εργασίας που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του ΕΣΥ.

Στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης που είχαν στους γιατρούς των πολυϊατρείων του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ”.

Ετικέτες: