Συνάντηση Χαράλαμπου Κόκκινου με το νέο Διοικητή Νοσοκομείο Σύρου, Γιάννη Πετράκη

Διαφύλαξη της δημόσιας υγείας

Τα συσσωρευμένα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας στην ευαίσθητη περιοχή των Κυκλάδων, έθεσε επί τάπητος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Χαράλαμπος Κόκκινος στο πλαίσιο της συνάντησής του με το νέο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννη Πετράκη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμα τα στελέχη του Περιφερειακού Συνδυασμού “Νέα Εποχή για τα Νησιά μας” Μάκης Δαδάος και Γιώργος Παπαμανώλης, οι οποίοι επεσήμαναν με τη σειρά τους την επιτακτική ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου αγαθού της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας στο σύνολο των νησιών.

Τα μόνιμα “αγκάθια” της υποστελέχωσης

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ανάγκη στελέχωσης των μονάδων Υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τα κίνητρα που πρέπει να θεσπιστούν από την Πολιτεία για όσους υπηρετούν στις νησιωτικές περιοχές. Οι σοβαρές ελλείψεις που εντοπίζονται σήμερα σε πολλά από τα νησιά εντείνουν ακόμη περισσότερο την αγωνία των κατοίκων, οι οποίοι απαιτούν και διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

Ειδική αναφορά έγινε και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων από το ΕΣΠΑ για προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και στην επίσπευση των διαδικασιών για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών υγείας. Επιπλέον, τα στελέχη της μείζονος μειοψηφίας έθιξαν τα ζητήματα διακομιδής των ασθενών και αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών καθώς και την ανάγκη ανανέωσης του “στόλου” των ασθενοφόρων.

Παράλληλα, έθεσαν υπόψη τις κινητοποιήσεις των νησιωτών που έγιναν πρόσφατα (Μήλο) και θα πραγματοποιηθούν (Πάρο) για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας αλλά και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έλαβαν σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (“οι νησιώτες μας απολαμβάνουν παροχές υγείας Ελβετίας”!!! Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Υγείας κ. Πολύζος, Νάξος, 2011) αλλά και στις παρεμβάσεις τους από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Το δικαίωμα των νησιωτών για αξιοπρεπή διαβίωση

Επίσης, ενημέρωσαν ότι το “δελφίνι της ζωής και την ελπίδας” που παρείχε υπηρεσίες υγείας στους νησιώτες στα Δωδεκάνησα, όχι μόνο δεν θα έρθει στις Κυκλάδες αλλά με εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου μετατρέπεται σε παλιοσίδερα”. Όπως τόνισαν, “οι μνημονιακές πολιτικές στερούν τη δημόσια υγεία από αναγκαίους οικονομικούς πόρους, όμως αυτό το κοινωνικό αγαθό πρέπει να προστατευτεί και να στηριχθεί από την πολιτεία λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες νησιωτικότητας”. Αφού κατέστησαν σαφές ότι νησιώτες έχουν το δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση, υπογράμμισαν ότι η νησιωτικότητα δεν θα πρέπει να καταστεί “γράμμα κενό περιεχομένου”. Καταλήγοντας, σημείωσαν πως οι κοινωνικές δομές θα πρέπει να λειτουργήσουν απρόσκοπτα στηρίζοντας τις δοκιμαζόμενες τοπικές κοινωνίες.

Προς αναζήτηση λύσεων

Από την πλευρά του, ο κ. Πετράκης ενημέρωσε τα στελέχη της “Νέας εποχής για τα νησιά μας” για τις προσπάθειες που καταβάλει, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που προαναφέρθηκαν και στην αναγκαιότητα να λειτουργήσουν οι μονάδες υγείας της περιοχής μας με βάση τους προβλεπόμενους και εγκεκριμένους προϋπολογισμούς.

Ετικέτες: