Προσωρινή κάλυψη των διακομιδών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου μέσω του ΕΚΑΒ

Εν αναμονή της επιστροφής

Εν αναμονή της επιστροφής των οδηγών ασθενοφόρων του ΕΣΥ, οι οποίοι τέθηκαν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα για ένα μήνα, μετά από σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος της Δημοσιονομικής Προσαρμογής, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Το κενό που άφησε πίσω του το πλήρωμα των ασθενοφόρων καλύπτεται για περισσότερο από είκοσι ημέρες από διασώστες του ΕΚΑΒ, το οποίο αναλαμβάνει πλήρως το σύστημα των διακομιδών. Υπενθυμίζεται δε ότι μετά το πέρας της κινητικότητας, οι οδηγοί του ΕΣΥ θα ενταχθούν στη μόνιμη δύναμη του ΕΚΑΒ.

Μετακίνηση τεσσάρων υπαλλήλων από την υπόλοιπη Ελλάδα

Ωστόσο, μέχρι τη συνολική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, όπως η ανάληψη διαπιστωτικών πράξεων και η εκπαίδευση του προσωπικού, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, μετά από πίεση της διοίκησης του νοσοκομείου εξασφάλισε τη μετακίνηση υπαλλήλων από την υπόλοιπη Ελλάδα στη Σύρο, για όσο διαρκέσει η περίοδος της κινητικότητας.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες των υπευθύνων για τα κενά που θα δημιουργούνταν προσωρινά στις βάρδιες του ΕΚΑΒ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε αμέσως μετά την κοινοποίηση της διαθεσιμότητας, με την τοποθέτηση τεσσάρων υπαλλήλων από τα Γιάννενα, την Άρτα και την Αθήνα.

Επιστροφή των οδηγών ασθενοφόρων του ΕΣΥ τον επόμενο μήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, οι συμβάσεις των υπαλλήλων, κάποιες εκ των οποίων έχουν ανανεωθεί ήδη δύο φορές, πρόκειται να λήξουν διαδοχικά εντός των προσεχών ημερών. Ειδικότερα, στις 17 Μαΐου αναχωρεί πρώτος από τη Σύρο ο υπάλληλος από τα Γιάννενα. Έξι ημέρες αργότερα επιστρέφει στη βάση του και ο υπάλληλος από την Άρτα, ενώ τελευταίοι θα μετακινηθούν οι δύο υπάλληλοι της Αθήνας.

Καθίσταται μάλιστα γνωστό ότι λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, οι τέσσερις υπάλληλοι εργάζονται ασταμάτητα, χωρίς ρεπό, προκειμένου να ανταπεξέλθουν πλήρως στις αυξημένες ανάγκες στους νησιού. Για το λόγο αυτό, συστήνουν στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου να είναι επιλεκτικό και να μην εκδίδει εξιτήρια σε περιστατικά, τα οποία δε χρήζουν κίνησης ασθενοφόρου.

Διαφωνία ΕΚΑΒ – ιατρών για την αξιολόγηση των περιστατικών

Η πληθώρα των περιστατικών, τα οποία εξυπηρετούνται μέσω του ΕΚΑΒ, χωρίς να έχει αξιολογηθεί ο βαθμός σοβαρότητάς τους αποτελεί μόνιμο “πονοκέφαλο” των υπαλλήλων, οι οποίοι προτείνουν από την πλευρά τους, την κίνηση του ασθενοφόρου μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως συμβαίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η έντονη δυσφορία τους οφείλεται στο γεγονός ότι η υπηρεσία έχει κληθεί να μεταφέρει ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποστεί έναν απλό τραυματισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμο όχημα στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο επείγον περιστατικό. Για το λόγο αυτό, κρίνουν απαραίτητη την εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούν να μεταφερθούν με αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο μέσο.

Παρόλα αυτά, επισημαίνεται ότι η γενικότερη συνεργασία τους με το Νοσοκομείο της Σύρου, το οποίο τους παρέχει τόσο το υλικό, όσο και τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορέσουν να κινηθούν στο νησί και να εξυπηρετήσουν έγκαιρα το σύνολο των αναγκών του, κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης τις πρώτες ημέρες, τα πληρώματα των ασθενοφόρων αποτελούνταν από έναν υπάλληλο του νοσοκομείου και έναν υπάλληλο του ΕΚΑΒ, προκειμένου η διάσωση να πραγματοποιηθεί ευκολότερα και σε σύντομο χρονικό διάστημα. “Το κομμάτι της οδήγησης αναλάμβανε πάντα κάποιος που δούλευε στη Σύρο και ήξερε τους δρόμους”, ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι επρόκειτο για μία οδηγία του ΕΚΑΒ, προς αποφυγή τυχόν προβλήματα.

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 200 διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρων

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι κάθε καλοκαίρι ανακοινώνονται από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας οι διαθέσιμες θέσεις για τα νησιά του Αιγαίου και όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ως εκ τούτου, αναμένονται στο άμεσο προσεχές διάστημα τα ονόματα των υπαλλήλων που θα τοποθετηθούν και στα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη και η Πάρος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μετά από πολύχρονους αγώνες των Σωματείων Εργαζομένων ΕΚΑΒ και της ΠΟΠ ΕΚΑΒ αλλά και μετά από πολύμηνες προσπάθειες της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 200 διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρων. Η σχετική πολυαναμενόμενη υπογραφή του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών μπήκε πριν από λίγες ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι προχωρά προς την τελική ευθεία η προκήρυξη των θέσεων.

Τι προβλέπεται για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Όσον αφορά στο θέμα της διαθεσιμότητας, υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη του υπουργείου αναφέρει ότι στους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε κινητικότητα, καταβάλλονται τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η οποία θα διαρκέσει έναν μήνα, εξακολουθούν να καταβάλλονται οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου, οι οποίες αναλογούν σε κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη.

Όσοι από τους οδηγούς δεν κατέχουν την προβλεπόμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης (τουλάχιστον Γ΄ κατηγορίας), θα τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις του ΕΚΑΒ, οι οποίες θα καταργούνται με την αποχώρησή τους.

Ετικέτες: