68.000 παιδιά πανελλαδικά οι δικαιούχοι της “δωρεάν” πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς

Λίγα παιδιά θα πάρουν... εισιτήριο

  • Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Ανακοινώθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο αριθμός των παιδιών που θα λάβουν το ''εισιτήριο'' για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ Αμεα χωρίς οικονομική συμμετοχή, ο οποίος είναι αντίστοιχος με τη περσινή χρονιά.

Η επιλογή των 68.000 παιδιών σε όλους τους παιδικούς σταθμούς της χώρας θα ξεκινήσει εντός ολίγων ημερών μετά την υπογραφή της σχετικής προκήρυξης.

Μικρό το ποσοστό των δικαιούχων παιδιών

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από την πλευρά του υπουργείου, η επιλογή των παιδιών θα πραγματοποιηθεί βάσει αυστηρών κοινωνικών κριτηρίων ενώ η κατανομή των παιδιών ανά περιφέρεια θα ανακοινωθεί μετά την προγραμματισμένη προκήρυξη την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων εκ μέρους της κοινωνίας σχετικά με τον “μικρό αριθμό των δικαιούχων παιδιών” που θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς της χώρας, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούνται “φιλότιμες” προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστούν περαιτέρω πόροι μέσω των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο την αύξηση του αριθμού.

Το γεγονός δε, ότι δεν έχει ακόμη διαψευστεί επίσημα η απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταβολή συμβολικού ποσού διδάκτρων, ύψους 30 με 50 ευρώ μηνιαίως ακόμα και από άνεργους γονείς σχετικά με την πρόσβαση των παιδιών τους στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Με αφορμή τις παραπάνω ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας για τον αριθμό των παιδιών που θα έχουν “δωρεάν” συμμετοχή στους παιδικούς σταθμούς της χώρας, τοποθετήθηκαν βουλευτές της Αντιπολίτευσης δίνοντας έμφαση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει εισφορά εύρους 20 με 40 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” ππυ στηρίζει τις εν λόγω δομές.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι αρμόδιοι προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα παιδικών σταθμών του ΕΣΠΑ και οι μητέρες εργαζόμενες του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ, καθώς και οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α και να επανέλθει το εισοδηματικό κριτήριο στις 40 χιλιάδες ευρώ. Όσον αφορά στη δράση “Εναρμόνιση οικογενειακής κατάστασης και επαγγελματικής ζωής” ζητήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό να υπάρξει σχετική ενημέρωση για το αν έχει υλοποιηθεί η μεταφορά και η συνέχιση της χρηματοδότησης της δράσης για την νέα προγραμματισμένη περίοδο 2014-2020 και σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ενταχθούν στην προαναφερόμενη δράση όλα τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά που θα αιτηθούν οι γονείς τη φοίτησή τους.