Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου για την υποβάθμιση του ΠΠΙ

Με μόνο έναν ιατρό το ΠΠΙ Αντιπάρου

  • Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2015 - 06:20

Ομόφωνο ψήφισμα, σχετικά με την υποβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη, 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, που έκανε ενημερώνοντας το Σώμα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος εργάζεται και ως ιατρός στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, κ. Σωτήρης Σκούρτης, η υποβάθμιση του ΠΠΙ Αντιπάρου, οφείλεται στη μετακίνηση μίας εκ των ιατρών, προς το Κέντρο Υγείας Πάρου, προκειμένου να εκτελεστούν οι εφημερίες.

Παρά τις δεσμεύσεις από το Υπουργείο Υγείας, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Συντονιστικού για την Υγεία με την πολιτική του ηγεσία, ότι θα γίνει προσπάθεια κάλυψης των κενών στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας, δεδομένου ότι, πέραν των αναγκών των μόνιμων κατοίκων, θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών, φαίνεται ότι τα κενά, συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ διαρκώς δημιουργούνται και νέα.

Το κενό, που έχει δημιουργηθεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Αντιπάρου, φαίνεται να καλύπτεται από έναν αγροτικό ιατρό, τον οποίο κανείς δε γνωρίζει, ούτε έχει δει. Κατά τις πρωινές ώρες, τη βάρδια καλύπτει ένας μόνο ιατρός, ο οποίος είναι φυσικό, ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός ολόκληρου νησιού.

Έπειτα από την εισήγηση του κ. Σκούρτη, ακολούθησε διάλογος μεταξύ των Συμβούλων, με αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί και θα κοινοποιηθεί προς όλους του αρμόδιους φορείς.

Το κείμενο του ψηφίσματος

Στο ψήφισμα του Δήμου Αντιπάρου τονίζεται, πως το φαινόμενο της μετακίνησης ιατρών που ανήκουν στο ΠΠΙ Αντιπάρου προς το Κέντρο Υγείας Πάρου είναι συχνό και όχι πρόσφατο και μεμονωμένο, προκαλώντας έτσι πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών Υγείας του μικρού νησιού, ενώ ζητείται από τις Διοικήσεις του Κ.Υ. Πάρου, του Νοσοκομείου Σύρου και από τη 2η ΥΠΕ να «αναλογιστούν τους ανωτέρω χειρισμούς αλλά και την προβληματική κατάσταση που επάγουν όχι για ένα πλέον νησί αλλά σε δυο»

Πιο αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου καθώς με νέα απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ αποστερούμαστε τον έναν από τους δυο ειδικούς γιατρούς που καλύπτουν τις δυο οργανικές θέσεις στο ΠΠΙ Αντιπάρου τον μήνα Απρίλιο.

Το φαινόμενο της μετακίνησης από το ΠΠΙ Αντιπάρου προς το Κέντρο Υγείας Πάρου δεν είναι τωρινό. Υπενθυμίζουμε ωστόσο στους αρμοδίους ότι νησιά σαν την Αντίπαρο ανήκουν σε μικρά νησιά με ιδιάζουσες γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες και ως τέτοια προστατεύονται από τον ίδιο τον νόμο του ΕΣΥ δίνοντας τη δυνατότητα στους υπηρετούντες γιατρούς να μην μετακινούνται για εφημερίες στο Κ.Υ. Πάρου αλλά να τις πραγματοποιούν στο νησί που είναι η οργανική τους θέση. Παράλληλα τέτοιες αποφάσεις τορπιλίζουν την καλή συνεργασία των δυο γειτονικών νησιών στο ζήτημα των κινητοποιήσεων για την έλλειψη υποδομών και προσωπικού στο Κ.Υ. Πάρου.

Ασφαλώς δεν είναι λύση να δημιουργείς πρόβλημα στις δομές υγείας σε ένα νησί για να λύσεις παροδικά μόνο το πρόβλημα σε ένα άλλο, ούτε ανήκει στη φαρέτρα των διαπραγματευτικών όπλων ή των λύσεων που μπορεί να προτείνουν φορείς και επιτροπές.

Καλούμε τη Διοίκηση του Κ.Υ. Πάρου του Νοσοκομείου Σύρου και φυσικά τη 2η ΔΥΠΕ όπως αναλογιστούν τους ανωτέρω χειρισμούς αλλά και την προβληματική κατάσταση που επάγουν όχι για ένα πλέον νησί αλλά σε δυο».

Ετικέτες: