Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας στη Σύρο

Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών από τον Νοσοκομειακό Ιατρό

Στη Σύρο διεξήχθη η 15η ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας με θέμα την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών από τον νοσοκομειακό ιατρό, την ερμηνεία του αντιβιογράμματος, καθώς και τον τρόπο επιλογής των αντιβιοτικών στις διάφορες λοιμώξεις.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης, συζητήθηκαν ενδιαφέροντα περιστατικά ασθενών από ειδικούς επιστήμονες με την ενεργό συμμετοχή του ακροατηρίου με τη χρήση διαδραστικού συστήματος (interactive).

Το πρόγραμμα των ομιλιών συντόνισαν η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου και η Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριακή Κανελλακοπούλου. Συμμετείχαν επίσης ο Παθολόγος Ηλίας Καραΐσκος, Επιμελητής ΣΤ' Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου “Υγεία” και ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Άγγελος Πεφάνης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Ε.Σ.Υ. Νοκοσομείου Νοσημάτων Θώρακος.

Αντίστοιχες ημερίδες έχουν διοργανωθεί σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Καστοριά, Ηράκλειο, Ναύπλιο, Ρόδο, Καλαμάτα, Βόλο, Ιωάννινα και Μεσολόγγι, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα επεκταθούν και στη Στερεά Ελλάδα.

“Η αλόγιστη χρήση οδηγεί στην αντοχή των μικροβίων”

“Στόχος των ημερίδων είναι η σωστή χρήση των αντιβιοτικών τόσο στο νοσοκομείο, όσο και εξωνοσοκομειακά”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η Καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολόγος κ. Γιαμαρέλλου, υπογραμμίζοντας πως ένα σωστό αντιβιοτικό δύναται να σώσει τον ασθενή από τη λοίμωξη. Κατέστησε δε γνωστό πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα τα μικρόβια να μην υποχωρούν. “Ένα 35% των ασθενών στα μεγάλα νοσοκομεία πεθαίνει από αυτά τα μικρόβια. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσουμε σωστά τα αντιβιοτικά, υπάρχει περίπτωση η αντοχή αυτή να μειωθεί και τα αντιβιοτικά να ξαναγίνουν χρήσιμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος. Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι τόσο οι ιατροί, όσο και οι ασθενείς καλούνται να επιβιώσουν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

“Κανένα αντιβιοτικό στις ιώσεις”

“Όταν κάνουμε ορθολογική χρήση και επιλογή του αντιβιοτικού και κυρίως όταν αποφεύγουμε τα αντιβιοτικά στις ιώσεις, μπορούμε να τα ξανακάνουμε χρήσιμα και ευαίσθητα. Άπαξ κι έχω πυρετό, πονόλαιμο, συνάχι, πονούν τα κόκαλα και οι μύες μου, σημαίνει πως έχω ίωση. Δυστυχώς στην Ελλάδα το 90% αυτών που καταναλώνουν άσκοπα αντιβιοτικά, προσπαθούν να καταπολεμήσουν ιώσεις. Και υπάρχουν 300 είδη ιών που εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα. Άρα, κανένα αντιβιοτικό στις ιώσεις. Σε τρεις-τέσσερις ημέρες θα είσαι καλά, δεν πας στη δουλειά σου, φυλάγεσαι, και καταναλώνεις άφθονα υγρά. Το ίδιο ισχύει και για τις διάρροιες του καλοκαιριού, που δε διαρκούν περισσότερο από τρεις ημέρες, αλλά και τα χτυπήματα. Σε αυτή τη περίπτωση, πηγαίνεις στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και κάνεις αντιτετανικό εμβόλιο”. Καταλήγοντας, τόνισε ότι για την ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών ευθύνη έχουν τόσο οι ιατροί, όσο και οι ασθενείς που πιέζουν τον φαρμακοποιό για τη χορήγηση αντιβιοτικού χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής. “Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και φαρμακευτικές εταιρείες”, επεσήμανε.

“Το Νοσοκομείο επενδύει στο επιστημονικό έργο και τη γνώση”

“Είμαστε πολύ τυχεροί που η κ. Γιαμαρέλλου με την ομάδα της επέλεξαν να εντάξουν τη Σύρο σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς κύκλους” δήλωσε με τη σειρά του ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, τονίζοντας ότι τα οφέλη από μία τέτοια διοργάνωση είναι διττά. “Οι γιατροί θα φύγουν σήμερα με σημαντική γνώση που μπορούν να εφαρμόσουν αύριο. Ήδη πήραμε κάποια πολύ συγκεκριμένα μηνύματα για την κλινική πρακτική και τη χρήση αντιβιοτικών, ενώ δεύτερο εξίσου σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της ημερίδας είναι η συνεχής προσπάθεια εξωστρέφειας του νοσοκομείου, το οποίο παρά τις αντιξοότητες που βλέπουμε καθημερινά, συνεχίζει να επενδύει στο επιστημονικό έργο και τη γνώση”, κατέληξε.