Προσπάθειες για άμεση στελέχωση των δομών υγείας

  • Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2015 - 06:20

Στη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων με αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς, στοχεύουν οι δράσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Αποδεκτό έγινε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο το αίτημα του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκου, να εκπληρώνουν ιατροί την υπηρεσία υπαίθρου σε άγονα νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές παράλληλα με τη στρατιωτική τους θητεία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίδεται μία πρώτη λύση στο τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από την υγειονομική εγκατάλειψη των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ έστειλε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μία λίστα με 17 Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία χρήζουν άμεσης στελέχωσης.

Παράλληλα, στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στο νησί του Καστελόριζου, της Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης, με την οποία δίνονταν κίνητρα σε επικουρικούς ιατρούς, για στελέχωση των δομών υγείας των μικρών νησιών, θέσπισε επιπλέον κίνητρα, που αυτή τη φορά αφορούν αγροτικούς ιατρούς.

Στόχος της Περιφέρειας, είναι, μέσω της παρέμβασης της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, να ξεπεραστεί το χρόνιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν κυρίως τα μικρότερα νησιά, όπου η πλειοψηφία των ιατρείων, περιφερειακών ή/και αγροτικών, βρίσκονται υποστελεχωμένα, ή ακόμη και κλειστά, λόγω των αντίξοων και αποτρεπτικών συνθηκών, που επικρατούν, ιδιαίτερα έπειτα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Η λίστα του ΠΙΣ με τα Περιφερειακά Ιατρεία

Στην επιστολή του κ. Βλαστράκου, επισυνάπτεται η λίστα με τα 17 συνολικά Περιφερειακά Ιατρεία, στα οποία ιατροί θα καλούνται να εκπληρώνουν τη θητεία υπαίθρου τους κατά τη στρατιωτική τους θητεία, 8 εκ των οποίων, βρίσκονται στις Κυκλάδες και είναι τα εξής:

- Πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Σικίνου: Μία θέση αγροτικού ιατρού κενή από τον Νοέμβριο του 2013

- Πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Θηρασίας: δύο θέσεις αγροτικών ιατρών, η μια κενή από τον Απρίλιο του 2013 και η δεύτερη από τον Φεβρουάριο του 2015

- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου: Μία θέση κενή από τον Απρίλιο του 2014

- Περιφερειακό Ιατρείο Κύθνου: μία θέση αγροτικού ιατρού κενή από τον Ιανουάριο του 2015

- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σχοινούσας: Μία θέση αγροτικού ιατρού κενή από το 2013

- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας: μία θέση αγροτικού ιατρού κενή από τον Ιούλιο του 2012

- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ηρακλειάς: Μία θέση αγροτικού ιατρού κενό από το 2013

- Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίου: μία θέση αγροτικού ιατρού κενή από το 2014

Σημειώνεται, πως τα υπόλοιπα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, που θα στελεχωθούν με αντίστοιχο τρόπο, είναι:

- Α.Ι. Αλοννήσου, διθέσιο Αγροτικό Ιατρείο κενό επί ένα χρόνο

- Α.Ι. Σταυρός, 2 χρόνια κενό, 2 θέσεις

- Α.Ι. Τήλου, Λειψών, Ολύμπου Καρπάθου: Πολλά χρόνια κενά

- Περιφερειακό Ιατρείο Λιμεναρίων Θάσου κενό 1,5 χρόνο, 1 θέση και

- Δύο Α.Ι. στο νομό Έβρου

Επιπλέον κίνητρα για αγροτικούς ιατρούς από την Π.Ν.ΑΙ.

Μετά την πρώτη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στις 2 Μαρτίου 2015, η οποία άνοιξε τον δρόμο ουσιαστικής και καταλυτικής παρέμβασης της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια επίλυσης του φλέγοντος προβλήματος της στελέχωσης των δομών υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου, μέσω παροχής κινήτρων σε επικουρικούς γιατρούς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμπλήρωσε την αρχική της παρέμβαση με απόφαση που αφορά και αγροτικούς γιατρούς.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στην συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου 2015, αποφάσισε την παροχή κινήτρων οικονομικού χαρακτήρα με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, σε εξήντα (60) επικουρικούς γιατρούς που θα υπηρετήσουν στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την απόφασή του να παρέχει σε αυτούς πρόσθετη οικονομική αποζημίωση σε μηναία βάση, για το σύνολο της τριετούς θητείας.

Η απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υιοθετήθηκε άμεσα από τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος συμπεριλαμβάνει στις επικείμενες προκηρύξεις για την κάλυψη κενών θέσεων επικουρικών γιατρών των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την οικονομική αποζημίωση που το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε.

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23 Μαΐου 2015 στο Καστελλόριζο, ελήφθη απόφαση τα ίδια κίνητρα να δοθούν και σε 16 αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να καλυφθεί ο αριθμός των εξήντα (60) συνολικά ιατρικών θέσεων , τις οποίες επιδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και στερεότυπα περί αρμοδιοτήτων, κατόρθωσε να βάλει τα νησιά του Αιγαίου στον χάρτη της υγείας, αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει πραγματική βούληση και ευελιξία σκέψης, μπορούν να υπάρξουν και λύσεις.

Την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, όχι μόνο υιοθέτησε άμεσα το Υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνοντας τα κίνητρα στις προκηρύξεις κάλυψης των κενών θέσεων με επικουρικούς γιατρούς, αλλά ακολουθούν και άλλες περιφέρεις της χώρας που κάνουν το ίδιο.

Από την επιτυχία της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα εξαρτηθεί το επόμενο βήμα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, που είναι η απόκτηση ουσιαστικού θεσμικού ρόλου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ετικέτες: