Σεμινάρια του ΕΠΑΨΥ στην Πάρο και την Καθολική Επισκοπή Σύρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ στην Πάρο σεμινάριο με θέμα "Τεχνικές Πρόληψης της Αυτοκτονίας". Το σεμινάριο απευθυνόταν σε μη ειδικούς, σε στελέχη των τοπικών υπηρεσιών και συλλόγων που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.

Οι εισηγήτριες, Στέλλα Παντελίδου, Κατερίνα Θωμαϊδη, Ευαγγελία Λουκίδου, Ψυχολόγοι της Κινητής Μονάδας, αφού παρουσίασαν σύντομα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έθεσαν ζητήματα που αφορούν την αναγκαιότητα αναγνώρισης των παραγόντων κινδύνου. Εστίασαν κυρίως σε κοινωνικούς, δημογραφικούς και ιατρικούς παράγοντες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και για παιδιά και εφήβους. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν τρόποι διερεύνησης της πρόθεσης ενός ατόμου να προβεί σε αυτοκαταστροφικές πράξεις και κυρίως τρόποι για την υποστήριξη του, με στόχο την πρόληψη. Το σεμινάριο έκλεισε με τη συζήτηση του τρόπου οργάνωσης ενός πλάνου προστασίας ατόμων που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της κοινότητας.

«Θρησκευτικότητα και Ψυχική Υγεία»

Η σχέση μεταξύ της Θρησκευτικότητας και της Ψυχικής Υγείας εξετάστηκε στη συνάντηση των μελών του Κλιμακίου του ΕΠΑΨΥ με Καθολικούς ιερείς της Σύρου.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Σύρου, η κοινωνική λειτουργός του Κλιμακίου, Αγγελική Διαμάντη,  αρχικά παρουσίασε  το έργο  και  τις δράσεις  της Μονάδας.

Σημειώνεται ότι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων λειτουργεί υπό τη διαχειριστική και επιστημονική ευθύνη της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), επιστημονικό µη κερδοσκοπικό οργανισµό, µε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.

Η Μονάδα παρέχει υπηρεσίες στα νησιά Πάρο, Αντίπαρο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο και Άνδρο, στα κατά τόπους κέντρα υγείας, σε χώρους που παραχωρούνται από τους Δήμους, σε παιδικούς σταθµούς και άλλους κοινωφελείς φορείς των ΒΑ Κυκλάδων.

Υποστήριξη σε ζητήματα ψυχικής υγείας

Οι δράσεις του ΕΠΑΨΥ, οι οποίες τυγχάνουν της θερμής υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες µε προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η διαγνωστική εκτίμηση, η συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ατόμων και οικογενειών, καθώς και η συνταγογράφηση φαρμάκων.

Επιπρόσθετα η Κινητή Μονάδα υποστηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των νησιών και συνεργάζεται με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Αναπτύσσει προγράμματα αγωγής και προαγωγής ψυχικής υγείας στο γενικό πληθυσμοί, καθώς και δράσεις προαγωγής ψυχικής υγείας στην εκπαίδευση και σε τοπικούς κοινωνικούς φορείς. Επιπλέον διασυνδέεται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την αποτελεσματικότερη απάντηση στις θεραπευτικές ανάγκες σε επίπεδο ψυχικής υγείας και πραγματοποιεί ερευνητικές δράσεις καταγραφής αναγκών και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών µε στόχο τη βελτίωση των παρεµβάσεων.

Η συμβολή της Εκκλησίας στην ψυχική υγεία των πιστών

Στη συνέχεια του σεμιναρίου με θέμα «Θρησκευτικότητα και Ψυχική Υγεία: τόπος συνάντησης, η κοινότητα», η κ. Διαμάντη μίλησε στους συμμετέχοντες για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις ψυχικές καταστάσεις του ατόμου, την προκατάληψη για την  ψυχική ασθένεια-στίγμα, τις  επιπτώσεις για τον ψυχικά ασθενή και την οικογένειά του, καθώς και για τον τρόπο που η θρησκευτικότητα και οι δράσεις των ιερέων συμβάλλουν στην ψυχική υγεία του ατόμου και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενδεχόμενου ψυχικού προβλήματος.

Ακολούθως, η ψυχίατρος του Κλιμακίου, Ξανθή Σταχτέα περιέγραψε θέματα ψυχοπαθολογίας, αδρά χαρακτηριστικά διαταραχών που αφορούν την σκέψη, την αντίληψη και το συναίσθημα και προεξάρχουσες κλινικές εικόνες. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση στην φαινομενολογία ψυχικών καταστάσεων και παθολογιών.

Τέλος, η παιδοψυχίατρος του Κλιμακίου Μέμα Πλιάκου περιέγραψε τα βασικά στοιχεία ψυχοπαθολογίας σε παιδιά και εφήβους καθώς και τις αδρές ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών και ανέπτυξε θέματα αλληλεπίδρασης της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης παιδιού, εφήβου και περιβάλλοντος (γονική σχέση, οριοθέτηση, κοινωνικές δυσκολίες).

Ακολούθησε συζήτηση, με έκδηλο το ενδιαφέρον των ιερέων για θέματα ψυχικής υγείας, που στάθηκε αφορμή για προβληματισμό αλλά και για ανάδειξη της ανάγκης για  περαιτέρω επιστημονική ενημέρωση και συνεργασία.

Η συνάντηση έκλεισε με την ευγενική προσφορά, εκ μέρους των ιερέων, του βιβλίου αποστολική παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου, «η Χαρά της Αγάπης», στα μέλη του Κλιμακίου και την δεδηλωμένη επιθυμία αλλά και υπόσχεση για ανανέωση της συνάντησης στο προσεχές μέλλον.