Ρεπορτάζ του "Έθνους" για τα Κέντρα Υγείας

Που εντοπίζονται τα προβλήματα

Η κατάσταση στις υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων, κάνουν το γύρο του διαδικτύου

H “Κοινή Γνώμη” σχεδόν καθημερινά ασχολείται με τα προβλήματα της υγείας που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων.

Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα κυριότερα. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Μήλου, όπου η εφημερίδα είχε αφιερώσει εκτενές ρεπορτάζ, με τις συγκλονιστικές δηλώσεις του γιατρού και Διευθυντή της μονάδας, κ. Αποστολόπουλο. Σήμερα, η εφημερίδα το “Έθνος” αναφέρεται σε αυτά τα προβλήματα, παρουσιάζοντας τις συμβαίνει σε Πάρος, Κύθνος και Σέριφο.

 

Τι αναφέρει το σχετικό άρθρο: “Μεγάλα και μικρά νησιά, μακριά ή και κοντά σε μεγάλα αστικά ή περιφερειακά κέντρα, δηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν ακόμα και καθημερινά θέματα υγείας χωρίς να τρέμει η καρδιά τους.

Στα ανυπέρβλητα θέματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση των κέντρων υγείας αλλά και των νοσοκομείων έρχεται να προστεθεί και η ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Λήμνος, όπου, ενώ όλες οι υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούν τους κατοίκους έχουν μεταφερθεί στη Μυτιλήνη, το δρομολόγιο διαρκεί 6,5 ώρες και γίνεται 3 φορές την εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος.

Χωρίς οδηγούς τα ασθενοφόρα στη Σαντορίνη, με έναν γιατρό τα τελευταία δύο χρόνια η Κίμωλος

Με υποστελεχωμένα κέντρα υγείας και ελλιπείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις βγάζουν τον χειμώνα τα Κυκλαδονήσια. Στην Ανάφη κάθε εβδομάδα αλλάζουν γιατρό, στη Σαντορίνη δεν υπάρχουν συνοδοί και οδηγοί στο ΕΚΑΒ, καθώς και ιατρικά αναλώσιμα, ενώ ακόμα αναζητείται ο τρόπος διαχείρισης του νέου νοσοκομείου.

Η Κίμωλος την τελευταία διετία είναι με έναν αγροτικό γιατρό και η Αμοργός μέχρι πριν από έναν μήνα δεν είχε γιατρό γενικής ιατρικής. «Η παρουσία του έχει καταδείξει πόσο σημαντικός ήταν, καθώς ήδη αποφεύχθηκαν 3 διακομιδές ασθενών. Δεν μπορεί για μια απλή εξέταση αίματος να πηγαίνουμε στη Νάξο», λέει ο δήμαρχος Αμοργού κ. Ρούσσος.

Η Τζια, αν και δίπλα στο Λαύριο, σε μία εβδομάδα θα μείνει χωρίς παιδίατρο, καθώς θα δηλώσει την παραίτησή του.

Το σύνολο, όμως, των Κυκλάδων αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα δρομολόγια των πλοίων και κυρίως με τις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις. Δεν υπάρχει σύνδεση με το κέντρο της περιφέρειας, που είναι η Σύρος.