Ο δήμαρχος Αμοργού για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας και των αγροτικών ιατρείων

“Δεν αρκούν οι εξαγγελίες”

“Ευχάριστο γεγονός η άφιξη της “Ανοιχτής Αγκαλιάς””, δηλώνει ο ίδιος

Ως μάννα εξ ουρανού αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Αμοργού την μετ΄ εμποδίων άφιξη λόγω κακοκαιρίας, των εθελοντών ιατρών της “Ανοιχτής Αγκαλιάς” στο νησί, αφού οι ανάγκες στον τομέα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, καλύπτονται μόνο στα λόγια από το αρμόδιο υπουργείο.

Ο δήμαρχος, Νικήτας Ρούσσος, μέσω της εφημερίδας ευχαριστεί τους εθελοντές ιατρούς για το πολύτιμο έργο που παρέχουν στους δημότες από χθες, που βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας, αλλά και στα σχολεία του νησιού, ενώ την ίδια στιγμή, μιλάει για την επιτακτική ανάγκη να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στις 12.30 στο Γυμνάσιο της Χώρας θα πραγματοποιηθεί ομιλία από εξειδικευμένη Ψυχολόγο του κλιμακίου με θέμα: “Η δική μου κρίση: Εφηβεία - σκέψεις και προβληματισμοί".

Η “Ανοιχτή Αγκαλιά” κάλυψε σημαντικά κενά

Αναφορικά με την παρουσία της “Ανοιχτής Αγκαλιάς” αλλά και σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στο πεδίο της Υγείας στην Αμοργό, ο κ. Ρούσσος τονίζει: “Δεν είναι η πρώτη φορά που η “Ανοιχτή Αγκαλιά” επισκέπτεται την Αμοργό. Φέτος ήρθε με όλες τις ειδικότητες (Παιδίατρος, Παιδοχειρουργός, Οδοντίατρος, Παθολόγος, Ορθοπεδικός, Ενδοκρινολόγος, Οφθαλμίατρος, Καρδιολόγος, Ακτινολόγος, Τεχνολόγος, Νευρολόγος, Δερματολόγος, Ψυχολόγος και Μαία) και άρχισε από σήμερα (σ.σ. χθες) να εξετάζει όχι μόνο τα παιδιά στα σχολεία αλλά και όποιον ηλικιωμένο προσέρχεται στο Κέντρο Υγείας. Μέχρι πριν δύο μήνες είχε μόνο έναν αγροτικό ιατρό. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ευτυχήσαμε - και το λέω κυριολεκτικά - να έχουμε έναν ιατρό εξειδικευμένο γενικής ιατρικής, ο οποίος ήρθε με δική του θέληση περισσότερο, παρά με τη θέληση της Πολιτείας, την οποία πολύ καιρό πιέζαμε και παρακαλούσαμε για να επιτύχουμε αυτή τη μετακίνηση”, επισημαίνει στη συνέχεια, για να αναφέρει συμπληρωματικά ότι: “Έχουμε τα τρία αγροτικά ιατρεία εκ των οποίων τα δύο είναι στελεχωμένα, της Αιγιάλης και των Καταπόλων. Της Αρκεσίνης είναι κενό. Επομένως, ο ερχομός της “Ανοιχτής Αγκαλιάς” καλύπτει ένα κενό, που είναι η απουσία ειδικευμένων ιατρών”.

Απαραίτητη η μετάθεση του ιατρού

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος, κληθείς να παραχωρήσει τη θέση του σχετικά με τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος πρόσφατα έκανε λόγο για “θωράκιση” των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στο Αιγαίο, υποστήριξε: “Εμείς πιστεύουμε ότι δεν αρκούν οι εξαγγελίες. Εάν αυτές οι εξαγγελίες έχουν πραγματικά βάση και είναι πραγματική πρόθεση του υπουργού θα φανεί τουλάχιστον για την περίπτωση της Αμοργού. Θα φανεί κατά πόσον αυτός ο ιατρός που σας είπα, ο οποίος είναι μετακινούμενος από το Κέντρο Υγείας της Σπάρτης, θα μετατεθεί τελικά σε εμάς αφού αποτελεί και επιλογή του. Γι αυτό πιέζουμε τον υπουργό. Παλεύουμε ένα χρόνο γι αυτή τη μετακίνηση. Πιστεύω ότι αν οι εξαγγελίες του υπουργού “αγγίζουν” την αλήθεια, ώστε να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στα νησιά, τότε αυτό θα το αποδείξει στην περίπτωση της Αμοργού” δηλώνει καταλήγοντας.

“Θα θωρακιστεί η Υγεία”

Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε χθες το πρωί στη ΝΕΤ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, υποστήριξε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα θωρακιστούν οι δομές Υγείας στη νησιωτική περιοχή. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι “το τακτικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα προσληφθεί άμεσα, θα αξιοποιηθεί για τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας των νησιών καθώς και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”. Αναμένεται λοιπόν να παρατηρήσουμε σε ποιο βαθμό οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού θα γίνουν πραγματικότητα προκειμένου να ανακουφιστεί η νησιωτική περιοχή.