SOS και από το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης

Τους τελειώνει το οξυγόνο

Η μονάδα συνεχίζει και λειτουργεί χάρην της βοήθειας του Συλλόγου Στήριξης του Κ.Υ -Επιστολή απελπισίας του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ, Ιωάννη Λαμπράκη

Στο έλεος της σκληρής πολιτικής της Τρόικας βρίσκεται άλλη μία μονάδα υγείας στις Κυκλάδες, η οποία αντιμετωπίζει μέγα θέμα με την προμήθεια υλικών, αλλά και βασικών αγαθών για την υγεία των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Μετά τη Μήλο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σίφνο, την Κύθνο, την Κέα, SOS εκπέμπει τώρα και το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της μονάδας, Ιωάννης Λαμπράκης, αποκαλύπτει ότι το Κ.Υ έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, όπου υπάρχει ακόμη έλλειψη και από φιάλες οξυγόνου.

Προς το παρόν ο Σύλλογος Στήριξης του Κ.Υ προμηθεύει με οξυγόνο την υγειονομική μονάδα, όπως επίσης την προμηθεύει και με αναλώσιμα υλικά, απαραίτητα για τη λειτουργία του. Χωρίς πάντως την ιδιωτική πρωτοβουλία, οι μονάδες στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων θα είχαν βάλει λουκέτο, με όλα τα συνεπακόλουθα.

“Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου”

Η “Κοινή Γνώμη” στην προσπάθειά της να καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Θήρας, κ. Λαμπράκη, ο οποίος πραγματικά έκανε συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Ειδικότερα, καταγγέλλει ότι προς μεγάλη του έκπληξη ενημερώθηκε για τη λήξη και τη μη ανανέωση της σύμβασης, που αφορά την αναγόμωση των φιαλών οξυγόνου. Κάτω από αυτή την κατάσταση, ο κ. Λαμπράκης αναγκάστηκε να καταφύγει σε χορηγία ιδιωτών και στο Σύλλογο Στήριξης του ΚΥ, προκειμένου να καλυφθεί n υγειονομική μονάδα για 10 επιπλέον μέρες.

“Η ενημέρωση που έχουμε από το νοσοκομείο της Σύρου, αλλά και από τις εταιρίες από τις οποίες προμηθευόμασταν οξυγόνο, είναι ότι δεν έχει ανανεωθεί ακόμη η σύμβαση για τη σχετική προμήθεια. Είμαστε σε αυτόν τον παρονομαστή προς το παρόν και δεν έχω ακόμη κάτι νεότερο. Γνωρίζω ότι το νοσοκομείο της Σύρου έχει πλέον αυτόματη μονάδα οξυγόνου, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται την εταιρία αναγόμωσης των φιαλών και δεν ξέρω σε ποιο συμπέρασμα να οδηγηθώ. Είμαστε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε ένα αδιέξοδο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν ευσταθεί το γεγονός ότι το απόθεμα σε οξυγόνο φθάνει μόνο για τις επόμενες 10 ημέρες, ο κ. Λαμπράκης απάντησε ότι έκανε ότι θεώρησε εκείνος αναγκαίο για να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις. Συγκεκριμένα, απευθύνθηκε στο Σύλλογο Στήριξης του Κέντρου Υγείας και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ανανεώθηκαν οι φιάλες οξυγόνου μέχρι να υπάρξει μία επίσημη ανακοίνωση για το τι πρόκειται να γίνει με την ανανέωση της σύμβασης.

Στην επισήμανση εάν το αυτόνομο τμήμα του νοσοκομείου μπορεί να προμηθεύσει το Κ.Υ με φιάλες οξυγόνου, ο πρόεδρος της Διοικούσας υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει, διότι η μονάδα αυτή δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο.

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Λαμπράκης απέστειλε και σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο, καλώντας τον να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου το Κέντρο Υγείας να αποκτήσει ξανά την οριακή του δυνατότητα να εξυπηρετεί τους ασθενείς, διότι σε διαφορετική κατάσταση θα θρηνήσουν άδικα, όπως σημειώνει, πολίτες και επισκέπτες του νησιού.

Αγοράζουν ακόμη και τις γάζες

Σύμφωνα με τον ίδιο, τεράστιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει σε αναλώσιμα και σε φάρμακα, αφού όπως ενημερώθηκε από το αρμόδιο, είναι ελάχιστες πια είναι οι συμβάσεις και αναγκάζονται να προβαίνουν σε εξωσυμβατικές προμήθειες.

“Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα έγκαιρης προμήθειας υλικών. Δηλαδή μπαίνουμε σε μία διαδικασία εξωσυμβατικής προμήθειας, να παίρνουμε προσφορές από τρεις ή τέσσερις ή πέντε εταιρίες για συγκεκριμένα υλικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν χαμηλό κόστος, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να μη μπαίνουν στη διαδικασία της προσφοράς”.

Τα υλικά αυτά, όπως οι γάζες, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της μονάδας και για αυτό το λόγο η Διοικούσα Επιτροπή προσφεύγει και πάλι στο Σύλλογο Στήριξης, το οποίο συνδράμει και σε αυτό τον τομέα.

Θα μπορούσαν τα πράγματα σε ιατρικό προσωπικό να ήταν και καλύτερα

Από θέμα στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό, το Κέντρο Υγείας Θήρας δεν έχει χτυπήσει “κόκκινο”, αλλά σαφώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου. Τον Ιούνιο λήγει η σύμβαση με τον επικουρικό καρδιολόγο και ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες να επαναπροκηρυχθεί η θέση, οι ενδείξεις δεν είναι θετικές. Επίσης, κενή θα παραμείνει η θέση του ορθοπεδικού για τους επόμενους 4 μήνες.

Τέλος, οι εφημερίες, σύμφωνα με τον κ. Λαμπράκη, καλύπτονται με υπερβάλλον ζήλο από τους γιατρούς.