Γραμματεία του Συντονιστικού της Υγείας Πάρου-Αντιπάρου

Ολοταχώς προς το δημοψήφισμα

Στις 12 Δεκεμβρίου 2013 συνεδρίασε η Ολομέλεια του Συντονιστικού της Υγείας με θέματα ημερήσιας διάταξης την οργάνωση και προετοιμασία του Δημοψηφίσματος της 16ης Φεβρουαρίου 2014 και την παροχή ενημέρωσης από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Πάρου, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της Γεν. Συνέλευσης του ίδιου Συλλόγου για τη στήριξη των ομόφωνων αποφάσεων του Συντονιστικού για τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος και της Γενικής Απεργίας-Αποχής, από τους επαγγελματίες μέλη του.

 

Κατά τη συνεδρίαση, υπήρξε ενημέρωση από την 5μελή Γραμματεία του Συντονιστικού για τις μέχρι τώρα συναντήσεις του Συντονιστικού με εκπροσώπους φορέων από όλες τις περιοχές της Πάρου, όπως η Αγκαιριά, ο Κώστος, οι Λεύκες, η Μάρπησσα, ο Αρχίλοχος και η Νάουσα, καθώς και οι συναντήσεις με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ, τους διοικητικούς υπαλλήλους και το εργατικό προσωπικό του Δήμου Πάρου και επισημάνθηκε η αξιόλογη ανταπόκριση και η μαχητική διάθεση των παραπάνω φορέων για τη στήριξη του Δημοψηφίσματος.

 

Στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ξεχωριστών ανοικτών συγκεντρώσεων ανά περιοχή, στο διάστημα από 10 έως και 30 Ιανουαρίου 2014, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και πλαισίωση της συλλογικής προσπάθειας από τους πολίτες, στην πορεία προς το Δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου. Αντίστοιχο βάρος ενημέρωσης και κινητοποίησης θα δοθεί και στην Αντίπαρο, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια πραγματοποίησης μιας συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συντονιστικού στην Αντίπαρο, αμέσως μετά τις γιορτές. Προς την ίδια κατεύθυνση και εντός των εν λόγω χρονικών προθεσμιών, θα επιχειρηθούν οι συναντήσεις του Συντονιστικού με κατηγοριοποιημένες επαγγελματικές ομάδες, καθώς και με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της Πάρου και της Αντιπάρου (εκπαιδευτικοί, μαθητές & γονείς).

 

Αξιολογήθηκαν επίσης ως ιδιαίτερα θετικά γεγονότα, οι ομόφωνες αποφάσεις υποστήριξης του Δημοψηφίσματος από τα Δημοτικά Συμβούλια Πάρου και Αντιπάρου.

 

Αποφασίστηκε επιπλέον η πραγματοποίηση συνάντησης με τους συμπολίτες μας δικηγόρους, προκειμένου να τους ζητηθεί να συμβάλουν συμβολικά με την παρουσία τους στην εγκυροποίηση της εκλογικής διαδικασίας, αφού πρόκειται να στηθούν κάλπες διεξαγωγής της ψηφοφορίας ανά περιοχή, σε Πάρο και Αντίπαρο.

 

Αποφασίστηκε επίσης να ψηφίσουν όλοι οι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου ανεξαιρέτως και ασχέτως του εάν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ή όχι, ενώ παράλληλα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής των νέων κάτω του ηλικιακού ορίου των 18 ετών.

 

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προτεινόμενος από την Γραμματεία κύκλος χρονικών περιόδων προετοιμασίας και υλοποίησης των απαιτούμενων ενεργειών στα πλαίσια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί:

  • Από 10 έως 30 Ιανουαρίου 2014: συνέχιση της επαφής με τους πολίτες, πραγματοποίηση ανοιχτών συγκεντρώσεων ανά περιοχή, συναντήσεις με κατηγορίες επαγγελματιών και τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών κοινοτήτων, μοίρασμα της Διακήρυξης του Συντονιστικού πόρτα-πόρτα, καταγραφή διαθεσιμότητας των πολιτών, καταγραφή προτάσεων για συμπερίληψή τους στο περιεχόμενο του Δημοψηφίσματος εκτός της αποφασισμένης Γενικής Απεργίας.

  • Από 1 έως 5 Φεβρουαρίου: ακριβής καθορισμός του περιεχομένου του Δημοψηφίσματος και όλων των οργανωτικών προαπαιτούμενων για τη διεξαγωγή του.

  • Από 6 έως 15 Φεβρουαρίου: Ανάδειξή του στα ΜΜΕ τοπικής και -κυρίως- εθνικής εμβέλειας και εκ νέου ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

  • 16 Φεβρουαρίου: Διενέργεια του Δημοψηφίσματος

  • 26 Φεβρουαρίου: πραγματοποίηση της Γενικής Απεργίας, ενδεχόμενη πραγματοποίηση μεγάλης μαζικής κεντρικής συγκέντρωσης ή άλλου τρόπου αντίδρασης που θα υποδειχθεί από τους πολίτες στο Δημοψήφισμα.

 

Παρασχέθηκε τέλος, ενημέρωση από τους εκπροσώπους του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου (Πρόεδρο & Γεν Γραμματέα), σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης της 27ης Νοεμβρίου 2013, με βάση την οποία, διαφοροποιούνται από την αρχική ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού και τάσσονται πλέον μόνον υπέρ της διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος, διότι διαφωνούν με το περιεχόμενο και, συγκεκριμένα, με το ερώτημα της Γενικής Απεργίας-Αποχής.

 

Κατά την συζήτηση του θέματος αυτού, επιβεβαιώθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας του Συντονιστικού, η ανάγκη περιφρούρησης, ενίσχυσης και υπεράσπισης των ομόφωνων αποφάσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα αλλά και της κοπιώδους συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί και ειδικότερα η διαφύλαξη του ενωτικού χαρακτήρα του εγχειρήματος, ως μόνου μέσου για να δοθεί ο αγώνας της υπεράσπισης της Δημόσιας Υγείας στα νησιά μας όσο γίνεται αποτελεσματικότερα.

 

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε εκ νέου και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η συμμετοχή σ΄ αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου, είναι απόλυτα εθελοντική, χωρίς αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις χειραγώγησης και δεν σχετίζεται με άλλες επιδιώξεις, πέρα από το να πλαισιωθεί ενεργά από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Η απόφαση για το Δημοψήφισμα και την Γενική Απεργία, προς αυτό και μόνο κατατείνει και ισοδυναμεί με αναμέτρηση της κοινωνίας με το ίδιο της το «μπόϊ», απέναντι σε ασκούμενες πολιτικές που διαλύουν τη συνοχή της και τη γονατίζουν. Ο καθένας πλέον που συμμετέχει σ΄ αυτή την προσπάθεια, θα διακριθεί για την απαιτούμενη αλληλέγγυα προσφορά αγώνα με τον διπλανό του ή θα «λάμψει» δια της απουσίας του.