Κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε σχολείο της Πάρου

Απολύτως ασφαλείς οι σχολικοί χώροι

Κρούσμα μηνιγγίτιδας παρουσιάστηκε σε σχολείο της Πάρου, με τις αρμόδιες αρχές και τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας του νησιού να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες, για την αποφυγή μετάδοσης, παρά το γεγονός, πως ο συγκεκριμένος τύπος της νόσου δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση, για έναν μαθητή σε σχολείο της Πάρου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πάρου και κατόπιν σε νοσοκομείο της Αθήνας, αφού διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα, προκαλώντας αναστάτωση κυρίως ανάμεσα στον κύκλο των γονέων. Εντούτοις, όπως διαπιστώθηκε, ο τύπος της νόσου, που διαγνώστηκε στον μαθητή δεν αποτελεί είδος με μεγάλη μεταδοτικότητα, γεγονός, που καθησύχασε αρκετούς, ενώ παράλληλα, ο Δήμος Πάρου, προχώρησε παρ’ όλα αυτά σε εργασίες απολύμανσης, για ψυχολογικούς, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πάρου, λόγους.

Δεν μεταδίδεται στο χώρο”

Η αρχική, λιτή ανακοίνωση του Δήμου, η οποία και προκάλεσε σχετική ανησυχία ανάμεσα στους γονείς των παιδιών, σημείωνε τα εξής:

“Με εντολή του Δημάρχου κ. Μάρκου Κωβαίου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 04/02/2017 απολύμανση των κτιριακών χώρων του σχολείου που εντοπίσθηκε πιθανό κρούσμα μηνιγγίτιδας. Η απολύμανση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα μετάδοσης του νοσήματος παρόλο που, λόγω της μορφής της πάθησης και σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας, δεν κρίθηκε απαραίτητη. Τη Δευτέρα 06/03/2017, τα σχολεία στην περιοχή θα λειτουργήσουν κανονικά”.

Καθώς, όμως πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και μία λακωνική αναφορά δεν είναι αρκετή για να λήξει την εύλογη ανησυχία των γονέων, η Σχολική Επιτροπή του Δήμου επανήλθε με νέα ενημέρωση, αυτή τη φορά περισσότερο καθησυχαστική και επεξηγηματική.

Σύμφωνα με τη δεύτερη ανακοίνωση, η Επιτροπή ενημερώνει “τους αγαπητούς καθηγητές, γονείς και μαθητές των σχολείων της Πάρου, ότι την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 διεγνώσθη κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε μαθητή των σχολείων μας, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους ικανούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας Πάρου και τελικώς από νοσοκομείο της Αθήνας. Ήδη η κατάσταση του μαθητή, ελέγχεται απολύτως”.

Η Σχολική Επιτροπή, όπως τονίζεται, “κατόπιν εντολής του Δημάρχου, διενήργησε απολύμανση του χώρου του σχολείου όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα για λόγους απολύτως ψυχολογικούς, διότι ο τύπος αυτός της νόσου δεν μεταδίδεται από τον χώρο”.

Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει, πως “η Σχολική Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της μαθητικής κοινότητας του νησιού μας και θα αντιμετωπίζει με όλες τις δυνάμεις της, στα μέτρα του δυνατού, κάθε πρόβλημα που την απασχολεί. Πάντα στην διάθεσή σας για ό,τι προκύψει”, καταλαγιάζοντας έτσι, τις όποιες εναπομείνασες ανησυχίες.

Κίνηση πρόληψης η απολύμανση

Σύμφωνα με το Δήμαρχο της Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, ο οποίος ήταν και εκείνος που διέταξε την απολύμανση του χώρου, ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου τα παιδιά, οι καθηγητές και οι γονείς να αισθάνονται ασφαλείς μέσα στα σχολεία της Πάρου.

“Η μορφή της μηνιγγίτιδας, που παρουσίασε το παιδί, εξακριβώθηκε, πως δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα”, υπογράμμισε ακόμη μία φορά στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο Δήμαρχος Πάρου, συμπληρώνοντας, ότι “εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, σε προληπτικό επίπεδο”.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωβαίος, πλέον το θέμα χειρίζονται ιατροί, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της υγείας του παιδιού, καθώς επίσης και την υγεία των συγγενών του προσώπων. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλεύεται ο μαθητής, η υγεία του έχει σταθεροποιηθεί και βελτιώνεται, σημείωσε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα υπογράμμισε, πως εξ αρχής, ήδη οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Πάρου, που διέγνωσαν το κρούσμα στο παιδί, ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ότι ο τύπος της νόσου δεν είναι μεταδοτικός και δεν χρειάζεται να υπάρξει αναστάτωση.

Ετικέτες: