Αντιπαράθεση συνδικαλιστών με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ

Αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων στα νησιά διασωστών

  • Τρίτη, 28 Αυγούστου, 2018 - 06:17

Η δυναμικότητα του ΕΚΑΒ στα νησιά αποτέλεσαν σημείο τριβής μεταξύ συνδικαλιστών και διοίκησης, ενώ δεδομένο αποτελούν τα στοιχεία αύξησης του αριθμού των υπηρετούντων διασωστών στα νησιά του Αιγαίου.

Το συνδικαλιστικό όργανο της ΠΟΕΔΗΝ, εν μέσω Αυγούστου και με αυξημένη την επισκεψιμότητα στα νησιά, επέλεξε να στοχοποιήσει την ηγεσία του ΕΚΑΒ, κάνοντας λόγο για διαχειριστική του ανεπάρκεια στις νησιωτικές περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών.

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για τις εν λόγω ανακοινώσεις βάλλει ευθέως κατά της τουριστικής δυναμικής των νησιών, καθώς προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας στους επισκέπτες, ειδικά δε με αναφορές περί μεγάλων καθυστερήσεων στις διακομιδές εκτάκτων περιστατικών, χωρίς όμως αυτό να επικυρώνεται με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Από την πλευρά του το ΕΚΑΒ, στην απάντηση του κάνει λόγο για συνδικαλιστές σε διατεταγμένη υπηρεσία, οι οποίοι αποσιωπούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την υπαρκτή υποστελέχωση, προβαίνοντας τώρα σε καταγγελίες στα πλαίσια των πολιτικών σκοπιμοτήτων, ενώ δίνει αριθμητικά στοιχεία της αύξησης των υπηρετούντων διασωστών στις νησιωτικές περιοχές.

«Πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ»

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της ΠΟΕΔΗΝ, τα δελτία τύπου, τις διαμαρτυρίες τοπικών φορέων συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες σε ασθενοφόρα σε περιοχές με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Στις αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές οι διακομιδές καλύπτονται κυρίως από τα διαθέσιμα πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας καθότι δεν φρόντισαν να φτιάξουν σταθμούς του ΕΚΑΒ ή όπου σύστησαν δεν είναι στελεχωμένοι με πληρώματα ασθενοφόρων.

Τα Κέντρα Υγείας της κάθε περιοχής διαθέτουν έναν έως τρεις υπαλλήλους πληρώματα ασθενοφόρων και με τέτοια στελέχωση προσπαθούν να διεκπεραιώνουν τις διακομιδές. Είναι αδύνατον!!! Και μιλάμε για δυσπρόσιτες περιοχές που απέχουν μια – δυο ώρες από τα Νοσοκομεία. Απαιτούνται έως και 4 ώρες για την διακομιδή εκτάκτων περιστατικών στα Νοσοκομεία. Η καθυστερήσεις είναι επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών.

Πολλά από τα Κέντρα Υγείας διαθέτουν σαράβαλα ασθενοφόρα που πολλές φορές είναι χαλασμένα.

Στις 19/8/2018 έληξε η σύμβαση συνολικά 26 διασωστών σε νησιά του Αιγαίου και σταμάτησαν να εργάζονται στα Παραρτήματα ΕΚΑΒ. Η έλλειψή τους από την δύναμη των κατά τόπων τομέων ΕΚΑΒ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ. Με 26 λιγότερους διασώστες στα νησιά πρέπει να εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά και μάλιστα σε περίοδο που τα επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και πολλά από αυτά εξυπηρετούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες».

Διαχειριστική κατάσταση στις Κυκλάδες

Με αναφορά δε στη διαχειριστική κατάσταση του ΕΚΑΒ στα νησιά και ειδικά για το νομό Κυκλάδων, παρουσιάζονται οι περιπτώσεις 8 νησιωτικών Δήμων.

«ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 9 διασώστες. Με υπερεργασία και μετακινήσεις υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Χρειάζονται άλλοι 2 διασώστες. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δύο ασθενοφόρων. Το προσωπικό όμως μετά βίας επαρκεί για ένα!

ΙΟΣ: 1 διασώστης. Υποτυπώδης έως ανύπαρκτη η παρουσία του ΕΚΑΒ.

ΜΥΚΟΝΟΣ: 8 διασώστες η πραγματική δύναμη. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές καλύπτονται οι βάρδιες σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 9 τουλάχιστον για να υπάρχει παρουσία και δεύτερου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ (πρωί – απόγευμα) στο δεύτερο πιο τουριστικό νησί των Κυκλάδων. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.

ΤΗΝΟΣ: 5 διασώστες. Μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. και υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλους 2 τουλάχιστον διασώστες.

ΠΑΡΟΣ: 8 διασώστες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους για να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα 3 τουλάχιστον άτομα.

ΝΑΞΟΣ: 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

ΣΥΡΟΣ: 12 διασώστες. 4 έχουν μετακινηθεί προσωρινά για να λειτουργήσει και η Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχουν 2 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση στην πρωτεύουσα Κυκλάδων.

ΑΝΔΡΟΣ: 7 διασώστες και 2 πληρώματα από το Κ.Υ. με υπερεργασία καλύπτουν το νησί σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 2».

Αυξημένος ο αριθμός των υπηρετούντων διασωστών

«Για μια ακόμα φορά, οι γνωστοί διατεταγμένοι συνδικαλιστές «ανέβλεψαν» και ανακάλυψαν στα νησιά της χώρας, έλλειψη διασωστών-πληρωμάτων. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι Λωτοφάγοι δεν ζουν στην Ελλάδα.

Εκμεταλλευόμενοι ένα μικρό χρονικό κενό το οποίο αφορά ανανέωση και αύξηση υφιστάμενων συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, προσπαθούν να παράξουν νέες καταγγελίες, στα πλαίσια των πολιτικών σκοπιμοτήτων που υπηρετούν με συνέπεια εδώ και χρόνια.

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα για αυτούς είναι σκληρή. Κι επειδή και η τεκμηρίωση είναι σκληρή, ας δούμε μερικά πράγματα:

Τον Σεπτέμβρη του 2015, στο Παράρτημα Μυτιλήνης (Β. και Ν. Αιγαίο) υπηρετούσαν 192 διασώστες. Σήμερα υπηρετούν 241 μόνιμοι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας με την παρακάτω κατανομή:

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ-ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ

Στο Β. ΑΙΓΑΙΟ: 81 άτομα το 2015 και 94 άτομα το 2018

Στα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: 63 άτομα το 2015 και 72 άτομα το 2018

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: 48 άτομα το 2015 και 75 άτομα το 2018

ΣΥΝΟΛΟ:  192 άτομα το 2015 και 241 άτομα το 2018

Σ’ ότι αφορά τις περιοχές σε Β. και Ν. Αιγαίο, οι συνάδελφοι των οποίων οι συμβάσεις με το Πρόγραμμα Philos του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν λήξει ανέρχονται στους 23, αλλά άμεσα επίκειται νέα πρόσληψη 50 διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων για τις ίδιες περιοχές και 104 συνολικά για όλο το ΕΚΑΒ μέσω του ίδιου προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να υποστηριχτούν οι επιχειρησιακές βάσεις του ανά την Ελλάδα, οι οποίες υποστηρίζουν δομές προσφύγων. Οι συμβάσεις προβλέπεται να έχουν 18μήνη διάρκεια, με πιθανότητα ανανέωσής των για άλλους 6 μήνες.

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ με τη διαρκή υποστήριξη της ηγεσίας του Υπ. Υγείας και σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς υποστήριξης της Δημόσιας Υγείας στήριξε και στηρίζει ενεργά και έμπρακτα τις ανάγκες της νησιωτικότητας.

Κατά συνέπεια, τουλάχιστον υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία τον καιρό των άγριων μνημονιακών επιθέσεων στη Δημόσια Υγεία δηλ. στο διάστημα 2010-2014, το μόνο που βρήκε να κάνει ήταν να βγάλει 57 αναιμικά Δελτία Τύπου. Βέβαια, ξαφνικά «ανέβλεψαν» και είδαν τα μνημόνια και γι’ αυτό από το 2015 έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 1.700 σελίδες τα Δελτία Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.

Αμφιβάλλουμε αν είχαν την ευαισθησία να εκδώσουν έστω και μια ανακοίνωση, όταν άδειαζαν τα νησιά του Αιγαίου από διασώστες, προς χάρη ψηφοθηρικών αναγκών. Χαρακτηριστικά τον Δεκέμβρη του 2015, η Σαντορίνη είχε μείνει με 2 μόνο ενεργούς διασώστες, σήμερα έχει 12.

Προκαλούμε λοιπόν, να παρουσιάσουν έστω και μια ανακοίνωση με το ίδιο ύφος και τις ίδιες πολιτικές προεκτάσεις για την περίοδο 2010-2015, η οποία να αναφέρεται στις ελλείψεις προσωπικού του ΕΚΑΒ στα νησιά.

Κάποιος πρόσφατα, μίλησε για «θρασίμια»…».

Ετικέτες: