Απαιτείται επάνδρωση τουλάχιστον ενός ακόμη ασθενοφόρου δεδομένης της αύξησης των διακομιδών ημερησίως και λόγω κορωνοϊού προς το Γ. Νοσοκομείο Σύρου

Με ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ η Σύρος όλο το καλοκαίρι

Καθημερινές μεταφορές ασθενών από νησιά και αύξηση των κλινών Covid-19 στη Νοσηλευτική δομή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Με ένα ασθενοφόρο όχημα επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες διακομιδών ασθενών προς το Νοσοκομείο Σύρου καθ΄ όλη τη διάρκεια και(!) της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς η έλλειψη διασωστών του ΕΚΑΒ, αφήνει “καθηλωμένα” τα δύο επιπλέον διαθέσιμα ασθενοφόρα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις της Νοσηλευτικής δομής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που έρχεται στην επιφάνεια, δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης των περιστατικών που διακομίζονται σε καθημερινή βάση προς το Νοσοκομείο Σύρου, όχι μόνον από περιοχές του νησιού, αλλά και από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, τα οποία φθάνουν είτε με πλωτά μέσα, είτε με εναέρια λόγω της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα του νομού.

Αν και οι ανάγκες φαίνεται να πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, δυστυχώς, η Σύρος μένει με ένα μόνον ασθενοφόρο, την ίδια στιγμή που καλείται – εκ των συνθηκών – να σηκώσει όχι μόνον τα έκτακτα περιστατικά τραυματισμών, αλλά και τις διακομιδές των περιστατικών Covid-19.

Εύλογα τα όποια εμπόδια στις μεταφορές ασθενών γεννούν έντονα παράπονα και δυσαρέσκεια στους πολίτες, οι οποίοι ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την πλήρη κάλυψή τους στην περίπτωση ανάγκης διακομιδής.

Με φόντο τα δεδομένα για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Σύρο, καθίσταται σαφές πως θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα, στην περίπτωση που παραστεί η ανάγκη ταυτόχρονης κάλυψης δύο ή και περισσότερων περιστατικών και ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι οφείλουν να εξετάσουν άμεσα το θέμα της επάνδρωσης ενός ακόμη ασθενοφόρου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μάλιστα, σχετικές κρούσεις και αιτήματα έχουν απευθυνθεί προς τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, που δεν σχετίζεται με τα Νοσοκομεία. Ειδικότερα, για τον επίγειο τομέα του ΕΚΑΒ στη Σύρο είχαν βγει στον αέρα θέσεις για επικουρικό προσωπικό και τρία άτομα είναι σε αναμονή, καθώς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάλυψη των θέσεων.

Καθηλωμένα” δύο ασθενοφόρα ενώ μένουν στον “πάγκο” οι ανεμβολίαστοι

Πιο αναλυτικά, στο νησί της Σύρου σήμερα υπάρχουν τέσσερα ασθενοφόρα, τα οποία βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Σύρου. Το ένα εξ αυτών είναι εφεδρικό ώστε μεταφέρεται από το ΕΚΑΒ μετά από σχετική απόφαση, σε κάποιο από τα γύρω νησιά του νομού, στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη και έχει προκύψει βλάβη σε κάποιο άλλο ασθενοφόρο όχημα.

Ως εκ τούτου για τις διακομιδές των πολιτών στη Σύρο υπάρχουν διαθέσιμα τρία ασθενοφόρα, όμως το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη προσωπικού. Συγκεκριμένα, υπάρχει μία μόνον βάρδια κι άρα, επί της ουσίας ένα μόνον ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, καθώς δεν υπάρχουν διασώστες να στελεχώσουν τα άλλα δύο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σπανίως βγαίνει δεύτερη βάρδια κάποιες εβδομάδες και συγκεκριμένα ορισμένες Τρίτες ή Παρασκευές, οπότε και πρέπει να καλυφθούν μεταφορές χειρουργημένων ασθενών για επανεξετάσεις. Κι αυτό γίνεται λόγω επιπλέον βαρδιών που κάνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να υπογραμμισθεί πως, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ασθενών για επανεξετάσεις, το νησί ουσιαστικά μένει χωρίς ασθενοφόρο, με ό,τι αυτό σημαίνει στην περίπτωση που προκύψει κάποιο σοβαρό και έκτακτο γεγονός.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, πρέπει να αναφερθεί πως για να επανδρώνεται ένας τομέας του ΕΚΑΒ χρειάζονται 13 άτομα. Κατά την τρέχουσα περίοδο, στη Σύρο, υπάρχουν 9 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω άτομα δουλεύουν καθημερινά.

Στα παραπάνω, έρχεται δυστυχώς να προστεθεί κι ένας ακόμη ανησυχητικός παράγοντας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, οι ανεμβολίαστοι στον υγειονομικό χώρο, από αρχές Σεπτέμβρη θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Στο ΕΚΑΒ - δυστυχώς - υπάρχουν κάποια άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οπότε γίνεται αντιληπτό πως θα μείνουν λιγότερα άτομα για την εκτέλεση των διακομιδών.

Αυξημένο το έργο του ΕΚΑΒ και λόγω κορωνοϊού

Σε συνέχεια των ανωτέρω και προς αναλυτική πληροφόρηση των αναγνωστών είναι χρήσιμο να αναφερθεί ο βασικός όγκος αρμοδιοτήτων και ευθυνών του επίγειου τομέα του ΕΚΑΒ. Ειδικότερα, το ΕΚΑΒ καλύπτει όλα τα περιστατικά των διακομιδών, είτε πλωτών, είτε εναέριων μέσων. Σε ημερήσια βάση, το ΕΚΑΒ στη Σύρο έχει να καλύψει περίπου 5 διακομιδές ασθενών που φθάνουν στο νησί με πλωτά μέσα ενώ ακόμη οφείλει να καλύψει τις διακομιδές των ασθενών που μεταφέρονται με πτητικά μέσα, δηλαδή να μεταφέρει τα περιστατικά που χρήζουν αεροδιακομιδών στην πτητική βάση.

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως πρέπει απρόσκοπτα να καλύπτονται και οι διακομιδές των νεφροπαθών, όπως επίσης οι επανεξετάσεις εγχειρισμένων πολιτών, αλλά και τα εξιτήρια και σαφώς όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Ως εκ τούτου, το άγχος των ανθρώπων του ΕΚΑΒ είναι να μην προκύψει δεύτερο σοβαρό περιστατικό, την ίδια στιγμή που όλη η διαθέσιμη δύναμη καλύπτει άλλο επείγον περιστατικό.

Από τα παραπάνω συνάγεται πως η ενίσχυση του ΕΚΑΒ στη Σύρο είναι τουλάχιστον επιβεβλημένη.

Στον πάγο... η εκπαίδευση πολιτών

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, το ΕΚΑΒ συστηματικά στις υποχρεώσεις του έχει και την εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά που απαιτούν παροχή πρώτων βοηθειών. Ωστόσο, στην περίπτωση της Σύρου, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για διοργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδεύσεων και ημερίδων.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το κομμάτι της εκπαίδευσης δεν είναι περιττό, αλλά άκρως αναγκαίο, καθώς ένας εκπαιδευμένος πολίτης μπορεί να φανεί χρήσιμος σε κρίσιμη στιγμή και να σώσει μία ζωή.

Στον αέρα” η στέγαση του ΕΚΑΒ και το τηλεφωνικό κέντρο

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ στη Σύρο είναι η απουσία χώρου για τη λειτουργία του. Σήμερα, τους διασώστες και γενικά το προσωπικό του ΕΚΑΒ τους φιλοξενεί το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σε δικό του χώρο. Αυτό, σε αντίθεση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία το ΕΚΑΒ διαθέτει δική του “στέγη”.

Ο φόβος και η ανησυχία προκύπτουν πλέον, καθώς το Νοσοκομείο επιδιώκει να αναπτύσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αξιοποίηση όλων των χώρων του. Ως εκ τούτου, ανά πάσα στιγμή, αν απαιτηθεί επιπλέον χώρος για ανάπτυξη παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, δεν αποκλείεται να ζητηθεί ο εν λόγω χώρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλα νησιά, για την στέγαση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, Δήμοι και Κοινότητες έχουν παραχωρήσει χώρους, ενώ στη Ρόδο, το ΕΚΑΒ έχει δικό του κτίριο.

Ως εκ τούτου, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων πρέπει να υπάρξει λύση και γι αυτό το θέμα, ενώ άκρως απαραίτητο είναι να υπάρξει και τηλεφωνικό κέντρο. Σήμερα ο πολίτης που καλεί το 166 λαμβάνει απάντηση από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, από μη εκπαιδευμένο προσωπικό. Στην περίπτωση που υπήρχε όμως εκπαιδευμένο άτομο, ο διασώστης θα μπορούσε να λάβει πληροφορίες ταχύτερα.

Μ. Ζουλουφός: Στο φουλ οι “μηχανές” όλο το καλοκαίρι

Αν και το ΕΚΑΒ δεν ανήκει στο Νοσοκομείο Σύρου και έχει διακριτή δομή από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ωστόσο, σε σχολιασμό κλήθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πρωτεύουσα του νομού.

“Το Νοσοκομείο Σύρου είναι ο κεντρικός πυλώνας υγείας στις Κυκλάδες, όλο το έτος, όσο και το καλοκαίρι που αυξάνεται κατακόρυφα ο πληθυσμός από τους επισκέπτες. Βλέπουμε ότι αυξάνονται και τα περιστατικά που έρχονται στο νησί μας. Έχουμε τροχαία και τραυματισμούς σοβαρούς σε τουριστικούς προορισμούς και λοιπά περιστατικά. Είναι προφανές και το ξέρουμε ότι από Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβρη οι ανάγκες του Νοσοκομείου και της εξυπηρέτησης των εκτάκτων περιστατικών αυξάνουν και πιέζεται περισσότερο το Σύστημα” δήλωσε αρχικά ο Διοικητής, εκτιμώντας παράλληλα πως, “Ο Αύγουστος θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός μήνας, αφού πέραν της τουριστικής περιόδου που φέρνει πολλά περιστατικά, έχουμε αυτήν την χρονιά και τα περιστατικά Covid-19”.

Στην ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος το αίτημα επάνδρωσης ενός τουλάχιστον ασθενοφόρου, υπήρξε σαφής: “Συμμεριζόμαστε και συμμετέχουμε στην αγωνία όλων των εμπλεκομένων για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Συνεργαζόμαστε πάντως με το ΕΚΑΒ καθημερινά και πολύ καλά”.

Ακολούθως, ερωτηθείς ο Μιχάλης Ζουλουφός σχετικά με το αν στο Νοσοκομείο Σύρου θα αναπτυχθεί κάποιος ιδιαίτερος σχεδιασμός για την τρέχουσα περίοδο, τόνισε τα εξής: “Προχωράμε σύμφωνα με αυτά που πρέπει να κάνουμε. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και διαχειριζόμαστε με επάρκεια και επαγγελματισμό τα περιστατικά. Συνεχίζουμε όπως όλο το Σύστημα Υγείας με φουλ τις μηχανές”.

Διακομιδές από νησιά και αύξηση δυνατοτήτων για νοσηλεία περιστατικών Covid -19 στο Νοσοκομείο Σύρου

Σχετικά με το γεγονός της αύξησης των διακομιδών προς τη Σύρο, από άλλα νησιά του νομού Κυκλάδων, ο κ. Ζουλουφός υπήρξε σαφής: “Ναι. Προφανώς και η διαχείριση περιστατικών κορωνοϊού έχει επιβαρύνει όλους τους τομείς. Καλούμαστε να είμαστε ψύχραιμοι και να αντιμετωπίζουμε με επάρκεια όλα τα περιστατικά. Το προσωπικό του Νοσοκομείου υπερβάλλει εαυτόν. Τους ευχαριστούμε όλους και τους τιμούμε γι αυτό. Σίγουρα βλέπουμε μία σταθερή ροή περιστατικών Covid-19 από τα νησιά προς τη Σύρο για νοσηλεία”.

Βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης, ο ίδιος πρόσθεσε πως στο Νοσοκομείο Σύρου γίνεται προσπάθεια για αύξηση των διαθέσιμων κλινών που προορίζονται για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. “Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε περισσότερες κλίνες για περιστατικά Covid-19. Γίνονται ενέργειες για περαιτέρω ενίσχυση της νοσηλείας αυτών των περιστατικών και θα ενημερώσουμε σχετικά τον κόσμο” ανέφερε ο Διοικητής.

Επιβράδυνση του εμβολιασμού

Τέλος, ο Διοικητής ρωτήθηκε για την πορεία των εμβολιασμών στη Σύρο. Αν και εξήγησε πως προγραμματίζονται ραντεβού, ωστόσο, γνωστοποίησε πως ο αριθμός αυτών είναι μικρότερος σε μέσο όσο, από τον αντίστοιχο στο πρόσφατο παρελθόν.

“Κλείνονται καθημερινά ραντεβού. Στη Σύρο αυτή τη στιγμή γίνεται το εμβόλιο της Astra Zeneca στο Κέντρο Υγείας και στο Γενικό Νοσοκομείο γίνεται της Johnson & Johnson και της Pfizer. Όσα ραντεβού κλείνονται, εκτελούνται” σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως, “Ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί λίγο, αλλά κατά μέσο όρο ημερησίως κάνουμε 150 – 160 εμβόλια σε επίπεδο Σύρου. Βέβαια τις ημέρες που είχε έρθει ο Υπουργός, τα ραντεβού κατά μέσο όρο έφθαναν τα 450 και γίνονταν μαζικά. Αυτή τη στιγμή πάντως, προχωρούμε με σταθερό ρυθμό και οι πολίτες καλό είναι να προσέρχονται προγραμματισμένα με ραντεβού από Δευτέρα έως και Σάββατο”.