“Ας αναπτύξουμε μία σχέση ψυχής”

Παρουσίαση του προγράμματος Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, η ημερίδα με θέμα “Ας αναπτύξουμε μία σχέση ψυχής” για την παρουσίαση του προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ) και της ψηφιακής πλατφόρμας He.R.Me.S, που διοργανώνεται από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο», υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της πιλοτικής εφαρμογής στα νησιά της Σύρου, Τήνου και Άνδρου και ακούστηκαν οι παρουσιάσεις και παρεμβάσεις των συντελεστών του προγράμματος.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κος Απόστολος Ευκαρπίδης, νοσηλευτής και υποδιευθυντής νοσηλευτικής υπηρεσίας Γ.Ν. Σύρου, επικεφαλής της ΟΠΨΥ και εκπρόσωπος διοίκησης.
Χαιρετισμό απηύθυναν η υφυπουργός Υγείας και αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, ο διοικητής του Γ.Ν. Σύρου Μιχάλης Ζουλουφός, ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ιατρικής σχολής Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, ο αν. καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΔΠΘ και πρόεδρος κλάδου ψυχογηριατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Θεοφάνης Βορβολάκος, η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας, Αθηνά Ασλανίδου, και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τα ΚΑΠΗ Σύρου, Μάρκος Ρούσσος.

Δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία χαμένη”

Ο κ. Ζουλουφός, μιλώντας αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη” για την ημερίδα, δήλωσε: ¨Το βασικό νόημα της εκδήλωσης ήταν ότι πολύ σύντομα μετά το τέλος της πιλοτικής εφαρμογής ανακοινώνουμε στον κόσμο της Σύρου, Τήνου και Άνδρου αυτήν την νέα υπηρεσία των μονάδων υγείας”. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, τόνισε, είναι ότι κατά την τριετία της υγειονομικής κρίσης δεν αφέθηκε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη “Προσπαθήσαμε να τρέξουμε ό,τι μπορούσαμε σε επίπεδο προγραμμάτων, συνεργασιών κτλ ώστε να προσθέσουμε υπηρεσίες”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το πρόγραμμα, ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως ο πληθυσμός των Κυκλάδων το αγκάλιασε και συμμετείχε πολύ ενεργά σε αυτήν την αρχική αξιολόγηση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή μεταξύ των τριών περιοχών που συμμετέχουν. “Αυτή είναι μία μεγάλη κατάκτηση”, επεσήμανε. “Μία δεύτερη κατάκτηση είναι ότι το νοσοκομείο Σύρου και τα Κέντρα Υγείας Άνδρου και Τήνου, συμμετείχαν σε μία παγκόσμια πρωτοπορία της εφαρμογής του συστήματος Path. Τρίτη μεγάλη κατάκτηση είναι ότι με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία της Σύρου και των Κυκλάδων αυτόν το μηχανισμό και αυτήν την υπηρεσία, ούτως ώστε μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού να μπορεί να απευθύνεται σε μία πιο τακτική βάση για να λάβει συμβουλευτικές υπηρεσίες”.

Στοιχεία και συμπεράσματα

Οι ομιλίες των καλεσμένων άρχισαν με αυτήν του καθηγητή Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ Αντώνιου Μ. Πολίτη “ Το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης: ένας χρόνος προσφοράς στην περίθαλψη των ηλικιωμένων με προβλήματα ψυχικής υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές” κατά τη διάρκεια της οποίας, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη δημογραφική γήρανση, τη δυσκολία προσβασιμότητας σε υπηρεσίες των ανθρώπων τρίτης ηλικίας, την ελλιπή διασύνδεση και την εφαρμογή καινοτόμων προτύπων φροντίδας μέσω της αξιοποίησης και εξατομικευμένης χρήσης φιλικών τεχνολογιών.
Η νοσηλεύτρια Γ.Ν. Σύρου και υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού της ΟΠΨΥ, Ελευθερία Αγγελετάκη, στην ομιλία της με θέμα “ Η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην πράξη: πρώτες εμπειρίες στο Γενικός Νοσοκομείο Σύρου – Δράσεις, αποτελέσματα και παρεμβάσεις”, πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Διασύνδεσης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης του Γ.Ν. Σύρου, με άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για την ομάδας εργασίας, τον τρόπο λειτουργίας και τις πρώτες καταγραφές.
Ακολούθησαν οι ομιλίες των υπευθύνων οργάνωσης του προγράμματος σε Άνδρο και Τήνο (Μαρία Αλεξάκη, Μαρία Δελατόλα, Αντώνης Δελατόλας), με θέμα “Ενημερώσου από έναν επαγγελματία υγείας … δεν είσαι μόνος! - εμπειρίες της υποστήριξης των ηλικιωμένων σε Τήνο και Άνδρο”, οι οποίοι έκαναν μία ιστορική αναδρομή από την έναρξη του προγράμματος έως σήμερα, καθώς και μία ανάλυση των υπηρεσιών που προσφέρει το πρόγραμμα στην κοινότητα.
Ο ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τη νοσηλεύτρια και υποδιευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας Γ.Ν. Σύρου καθώς και υπεύθυνη εποπτείας ΟΠΨΥ, Άννα Πέτρου, η οποία κατά τη διάρκεια τη ομιλίας της “ Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις – Απόψεις, εντυπώσεις ωφελουμένων” παρουσίασε τη θεραπευτική μέθοδο Path, μία θεραπευτική παρέμβαση για την κατάθλιψη που απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΟΠΨΥ, καθώς και τις απόψεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.
Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του διοικητή του Γ.Ν. Σύρου και των εκπροσώπων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης

Το πρόγραμμα ΟΠΨΥ είναι εγκεκριμένο και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και λειτουργεί πιλοτικά σε επιλεγμένες μονάδες υγείας της χώρας, μεταξύ αυτών και στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Απευθύνεται σε πολίτες άνω των 65 ετών και σκοπό έχει να διασυνδέσει όσους επιθυμούν να λάβουν ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα με τρία Πανεπιστημιακά Ψυχογηριατρικά Ιατρεία (Αθήνα, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη) και τις αντίστοιχες ιατρικές ομάδες ειδικών, που εδρεύουν σε αυτά.
Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου είναι διασυνδεδεμένο με την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εδρεύει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και ειδικότερα με την ομάδα ψυχιάτρων με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Αντώνιο Πολίτη, επιστημονικά υπεύθυνου όλου του προγράμματος.
Η διασύνδεση (ιατρικό ραντεβού) ασθενούς–ιατρού γίνεται μέσω τηλεσυναντήσεων, οι οποίες οργανώνονται από τις τοπικές μονάδες διασύνδεσης.