Πραγματοποιήθηκε η 1η Ιδρυτική Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σύρου

«Προσβαση» στην Υγεία

Η ιδρυτική συνέλευση του νεοσυσταθέντος Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου πραγματοποιήθηκε χτες, Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, όπου έγινε η πρώτη συζήτηση, σχετικά με τους σκοπούς του συλλόγου, τον ορισμό προσωρινού Δ.Σ., αλλά και την οριστικοποίηση του καταστατικού του.

Τον ρόλο του «οικοδεσπότη» της συνέλευσης κατείχε ο Διοικητής των διασυνδεομένων Νοσοκομείων Γ.Ν. Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώιο” και Γ.Ν. - Κέντρο Υγείας Νάξου, κ. Γιάννης Πετάρκης, ο οποίος άνοιξε και την συζήτηση, αναφέροντας, πως ο στόχος της πρώτης αυτής συνάντησης, είναι τόσο η εκλογή μιας διοικούσας επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα αναλάβει τη διαχείρηση των θεμάτων, την οριστικοποίηση του καταστατικού, έπειτα από διαβούλευση με τα εγγεγραμμένα μέλη και τέλος, η εκκίνηση των πρώτων δράσεων, ίσως και νωρίτερα από την έλευση του νέου έτους.

«Ο Σύλλογος μοχλός πίεσης για ανάπτυξη»

Όπως ανέφερε ο κ. Πετράκης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, το οριστικό καταστατικό του Συλλόγου μένει να οριστικοποιηθεί, μετά από προτάσεις των μελών, ενώ και η προσωρινή Δ.Ε., θα αναλάβει να τον ωριμάσει και να συγκροτηθεί μόνιμα σε Σώμα με τις διαδικασίες που θα προβλέπει το καταστατικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρχική πρόταση, «για την σύσταση του Δ.Σ. Ως τωρα έχουμε σκεφτεί, το διοικητικό συμβούλιο αυτού του Συλλόγου να αποτελείται από 5 αιρετά μέλη και 2 επίτημα, τα οποία θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ και ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας π. Στεφάνου, τον οποίο ευχαριστούμε, που βρίσκεται γα ακόμη μια φορά κοντά στο νοσοκομείο».

«Ο Σύλλογος, ακόμη και με την προσωρινή διοίκηση θα μπορούσε να μας βοηθήσει. Θα μπορούσε να προκαλέσει τις δομές και τα γρανάζια του νοσοκομείου σε καθημερινή βάση. Το θέλουμε αυτό. Θα μας άρεσε ιδιαίτερα να έρθετε στο νοσοκομείου ως μέλη του συλλόγου, όλοι σας», τόνισε ο Διοικητής του νοσοκομείου, παρακινώντας τα μέλη, να επικοινωνούν μέσω του Συλλόγου, αναφέροντας περιπτώσεις κατά τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσλειτουργίες του νοσοκομείου, ώστε αυτό να βελτιώνεται καθημερινά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πετράκης υπογράμμισε, ότι «ο Σύλλογος θα αποτελέσει έναν κινητήριο μοχλό, έναν μοχλό πίεσης για ανάπτυξη. Καμιά φορά είμαστε κοντόφθαλμοι, κοιτάζοντας το σήμερα και ακόμη χειρότερα το χτες. Οπότε ας ξεφύγουμε από την αντίδραση και ας πάμε στο άλλο μέσο, της διάδρασης».

Σε μια σύντομη ανάγνωση των κυριότερων σημείων του προσωρινού καταστατικού, ούτως ώστε τα μέλη να έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τυχόν σημεία, για τα οποία θα ήθελαν να παρέμβουν, αναφέρθηκαν επιγραμματικά τα εξής:

«Αυτό θα είναι το έμβλημά μας, είναι η θεά Υγεία “αγκαλιασμένη” από τα χέρια όλων μας σε ένα σχήμα καρδιάς. Προτείναμε, σε όσους είχαν παρεβρεθεί στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πρόληψη και την Προαγωγή Υγείας, το όνομα του Συλλόγου να είναι «Πρόσβαση», γιατί είναι κάτι που δυσκολεύει στις μέρες μας για όλους, οπότε, βάζοντάς το μπροστά, καλούμαστε να το ενισχύσουμε. Ιδρύεται, λοιπόν, σωματείο με την επωνυμία “Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σύρου” και τον διακριτικό τίτλο “Πρόσβαση”. Στις πάσης φύσεως δραστηριότητες του Συλλόγου, την επωνυμία του συνοδεύει ως συστατικό του στοιχείο, το έμβλημα του, το οποίο αποτελείται από την προτομή της θεάς Υγείας, περιβεβλημένης από πολλά χέρια σε σχήμα καρδιάς. Ως έδρα του Συλλόγου ορίζεται η Ερμούπολη της Σύρου.

Θεμελιώδεις σκοποί είναι:

- Η υποστήρηξη του έργου του Γ.Ν. Σύρου

- Η δραστηριοποίηση σε συνεργασία πάντα με τη Διοίκηση του νοσοκ. Για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων, που αυτό αντιμετωπίζει

- Η, με οικονομικούς πόρους του Συλλόγου, κατασκευή διάφορων κοινωφελών έργων, στο Γ.Ν. Σύρου και σε κάθε Περιφερειακό Ιατρείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ή σε κάθε ιατρείο που ανήκει στη δικαιοδοσία του Γ.Ν. Σύρου.

- Η δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής δράσης, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εν γένει δράσεις που διέπονται από φιλανθρωπικά συναισθήματα, όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα, η οποία έχει σχέση με την προληπτική ιατρική.

- Η προαγωγή του πνεύματος του εθελοντισμού και η οργάνωση ομάδων εργασίας, προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή προσφορά στο Γ.Ν. Σύρου, στα πλαίσια των σκοπών του παρόντος καταστατικού του Συλλόγου.

- Η προαγωγή των γενικότερων συμφερόντων του Γ.Ν. Σύρου και η φροντίδα για την επίτευξη αυτών.

- Η επιδίωξη συνεχούς ανάπτυξης του Γ.Ν. Σύρου

Τελειώνοντας, οι βασικές αρχές του Συλλόγου:

- Ανεξαρτησία από πολιτικούς, κυβερνητικούς και συνδικαλιστικούς φορείς

- Ελεύθερη συμμετοχή προσώπων, χωρίς κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις

- Έγκυρη πληροφόρηση, επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση των ζητημάτων, που άπτονται των σκοπών του.

- Δημοκρατικότητα στις εκφραζόμενες θέσεις, αντικειμενικότητα και πολυφωνία στις απόψεις και προτάσεις.

- Αγαστή συνεργασία με ιδιωτικούς και δημοσίους φορείς, εθνικούς, αλλοδαπούς και διεθνείς.

- Οποιοδήποτε άμεσος ή έμμεσος σκοπός του Συλλόγου, που έχει πολιτικά κίνητρα ή κίνητρα που επιδιώκουν συνεργασία με άλλες ενώσεις προσώπων, που επιδιώκουν πολιτικούς σκοπούς, απαγορεύονται.

Ευχές και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία

Χαιρετισμούς και ευχετήρια μηνύματα απήυθυναν προς τον νεοσύστατο Σύλλγο ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, κ. Πέτρος Στεφάνου, ενώ αναγνώστηκε και μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β’.

Παρών στην πρώτη συνέλευση ήταν και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μαραγκός, ο οποίος συνεχάρη τους φίλους του Γ.Ν. Σύρου για την πολύ σπουδαία πρωτοβουλία τους, καθώς, όπως τόνισε, «η ανάγκη στήρηξης του νοσοκομείου είναι αντίρρητη σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κατά την οποία μεταξύ άλλων και πρωτίστως, προσβάλλεται ο τομέας της υγείας σε όλες τις βαθμίδες», διαβεβαιώνοντας, πως ως δημοτική αρχή, έχει θέσει εαυτόν αρωγό, τόσο στους σκοπούς του Συλλόγου, όσο και του Γ.Ν. Σύρου, με όποιο τρόπο διαθέτει.

Στη συνέχεια, υπήρξε μια πρώτη διαβούλευση των πρώτων εγγεγραμμένων μελών, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν, ο Πρόεδρος, κ. Τρίτζαλης, μέλη του ιατρικού προσωπικού του Γ.Ν. Σύρου, ο πρόεδρος του Δικηγρορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Παγίδας, ο δικηγόρος, κ. Γρυπάρης, ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων, κ. Μπάιλας, οι επιχειρηματίες κ.κ. Κοής και Γαβιώτης κ.α., όπου συζητήθηκαν ζητήματα, όσον αφορά στην τροποποίηση του προσωρινού καταστατικού και η διασφάλιση μέσα σε αυτούς στήριξης του Γ.Ν. Σύρου, μόνον εαν αυτό διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Τέλος, ψηφίστηκε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Συλλόγου, την οποία απαρτίζουν οι κ.κ. Σ. Κοής, Κ. Γαβιώτης, Π. Κουλουμπής, Δ. Μπάιλας και πατέρας Φλαβιανός Αλμπέσκου, ενώ επίτιμα μέλη, ορίστηκαν ο Καθολικός Επίσκοπος, κ Στεφάνου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’.