Εργασίες ανακαίνισης στο τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο», πραγματοποιεί ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου

«Οι ανάγκες μας ξεπερνούν»

Πλήθος σημαντικών ενεργειών στη μικρή χρονική περίοδο δραστηριοποίησης του Συλλόγου

Ένα, από πολλές απόψεις, μεγάλο έργο, συντήρησης και επισκευής, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Βαρδάκειου και Πρώιου Νοσοκομείου Σύρου, με τη συνδρομή του Συλλόγου Φίλων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ο οποίος σκοπό έχει την κατά το δυνατόν αναβάθμιση της μονάδας.

Σε εργοτάξιο έχουν μετατραπεί θάλαμοι και ιατρεία της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Σύρου, καθώς ο Σύλλογος Φίλων, που συστάθηκε μόλις πριν περίπου ένα χρόνο, χρηματοδοτεί μία ανακαίνιση του Τμήματος, με αλλαγή του δαπέδου, ελαιοχρωματισμό, αλλά και διάφορες άλλες εργασίες, όπου αυτές είναι απαραίτητες.

Για την πορεία και το έργο του Συλλόγου, καθώς και για την εξέλιξη του έργου, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρός του, κ. Ράνια Κουϊμτζή Νικολοπούλου, η οποία τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του Συλλόγου, με περισσότερα μέλη, αλλά και περισσότερους εθελοντές, στις διάφορες δράσεις του, καθώς, όπως υπογράμμισε, «το νοσοκομείο μας, ανήκει σε όλους».

 

Συνεχής προσφορά σε βελτιώσεις ποιότητας

«Είμαστε ένας νεοσύστατος Σύλλογος, καθώς το Δεκέμβριο θα κλείσουμε το πρώτο μας έτος. Η ιδέα, ξεκίνησε πριν περίπου 3 χρόνια, από τον τότε Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γιάννη Πετράκη, ο οποίος είχε οργανώσει συγκεντρώσεις ανθρώπων, οι οποίοι πίστευε ότι μπορούν να υλοποιήσουν τη σύσταση ενός Συλλόγου, μεταξύ αυτών και οι δύο επικεφαλής των Εκκλησιών, ο Δήμος και άλλοι τοπικοί φορείς», ανέφερε η κ. Κουϊμτζή, η οποία μάλιστα, σημείωσε, πως ήδη πριν τη σύσταση του Συλλόγου, τα μέλη ήταν ήδη ενήμερα για τις ελλείψεις που παρουσίαζε η νοσηλευτική μονάδα, με αποτέλεσμα η δράση του να ξεκινήσει άμεσα. Συμπλήρωσε επίσης, πως «το μεγαλύτερο κομμάτι του προσωπικού έχει γραφτεί στο Σύλλογο, αλλά και κόσμος αρκετός. Είμαστε ένας νέος σύλλογος και ήδη έχουμε 450 μέλη, που συνεχώς αυξάνονται».

«Η πρώτη ενέργεια που κάναμε, ήταν να αλλάξουμε όλο τον ιματισμό του νοσοκομείου, καθώς δεν υπήρχε ομοιόμορφος ιματισμός, αλλά ο κάθε ασθενής άφηνε ένα-δύο σεντόνια κατά τη νοσηλεία του, οπότε υπήρχε μία ανομοιομορφία», υποστήριξε, συνεχίζοντας, πως «μέσω ενός πολύ καλού φίλου, του κ. Νίκου Ρούσσου, που έχει καταγωγή από τη Σύρο και εργάζεται σε θέση management στον όμιλο των ξενοδοχείων Χίλτον, μας έστειλε τον παλαιό ιματισμό του Χίλτον, που δεν χρειάζονταν και εμείς, μέσω μίας ομάδας γυναικών, μετατρέψαμε αυτό τον ιματισμό, σε διαστάσεις κατάλληλες για τα κρεβάτια του νοσοκομείου μας», ενώ, όπως ανέφερε, ακόμη υπάρχει απόθεμα, για την αντικατάσταση των φθαρμένων τεμαχίων.

Επιπλέον, επίσης σε φίλο, κάτοικο Γερμανίας, «ο οποίος έχει σπίτι στη Σύρο και εργάζεται στο νοσοκομείο του Μονάχου, κάποια στιγμή, συζητώντας, του είπαμε ότι το νοσοκομείο μας έχει ανάγκες αρκετές, και δεδομένου, ότι κι εκείνος είναι ένας ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, είδε, όταν γύρισε στο Μόναχο, ότι υπήρχαν στις αποθήκες εξαιρετικές στολές, ποιοτικά, για το προσωπικό του νοσοκομείου, τις οποίες το νοσοκομείο του Μονάχου δεν χρειαζόταν». Όπως σημείωσε η κ. Κουϊμτζή, «μας έστειλε αχρησιμοποίητες στολές, ολοκαίνουριες, ελβετικής ραφής. Όλο το προσωπικό πήρε από δύο στολές ενώ υπάρχει ακόμη μία για τον καθένα διαθέσιμη, όταν και εφόσον χρειαστεί», σχολιάζοντας, πως «έχει μεγάλη σημασία, το προσωπικό, που εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες να είναι αξιοπρεπές, καθαρό, περιποιημένο» και υποστηρίζοντας, πως πλέον έχει υπάρξει μία σαφής αναβάθμιση της εικόνας του προσωπικού.

«Ένα ακόμη έργο που κάναμε ήταν ότι με εθελοντές, και χρώματα που μας παραχώρησαν δωρεάν τα καταστήματα της Σύρου, βάψαμε το Τμήμα του Τεχνητού Νεφρού, που καθημερινά το επισκέπτονται ασθενείς και θέλουμε να έχει μία καλή εικόνα, ενώ στη συνέχεια θα βάψουμε και την Καρδιολογική Κλινική», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε, ότι «καθαρά από εθελοντική προσφορά, το καλοκαίρι, όταν υπήρξε μεγάλη ανάγκη, δεδομένου ότι παρουσίασε βλάβη η κεντρική μονάδα του κλιματισμού και το κόστος επισκευής ήταν μεγάλο, μέχρι η Διοίκηση του νοσοκομείου να το επισκευάσει μας ζήτησε τρία κλιματιστικά, που εγκαταστάθηκαν στο χειρουργείο και το χειρουργικό τμήμα, όπως επίσης και 20 ανεμιστήρες, έναν για κάθε θάλαμο». «Πάλι όλο αυτό το έργο έχει γίνει μόνο από εθελοντές. Μόνο από τα καταστήματα της Σύρου που ανταποκρίθηκαν με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μας παραχώρησαν ανεμιστήρες και από τρεις χορηγούς που μας παραχώρησαν τρία κλιματιστικά», ενώ έκλεισε, σημειώνοντας, πως «ένας ακόμη φίλος του νοσοκομείου, με ξενοδοχειακή μονάδα, έκανε αλλαγή στις συσκευές τηλεοράσεων. Επειδή είχαμε μιλήσει μαζί, τους είχαμε πει ότι ήταν στόχος μας, να υπάρχει σε κάθε θάλαμο τηλεόραση. Μας έδωσαν 15 τηλεοράσεις, που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τοποθετήσει ακόμη».

«Σκοπός μας είναι, ο ασθενής να είναι αξιοπρεπής και να νιώθει καλά μέσα στο νοσοκομείο», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, «όσο χρειαστεί να είναι αξιοπρεπέστατη η νοσηλεία και διαμονή του».

 

Επιπλέον εργασίες από τις προγραμματισμένες

Όσον αφορά στο έργο που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Παθολογική Κλινική, η κ. Κουϊμτζή σημείωσε, πως τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τις συνδρομές, αλλά και με τη συναυλία, που διοργανώθηκε το καλοκαίρι, στην οποία βοήθησαν οι δύο επικεφαλής των Εκκλησιών, με τον Στέφανο Κορκολή.

«Είχαμε συγκεντρώσει, λοιπόν, κάποια χρήματα και είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι υπήρχε η ανάγκη – μας το είχαν εκφράσει οι προϊστάμενοι και το προσωπικό – να αλλάξει το δάπεδο της Παθολογικής Κλινικής, όπως είχε αλλάξει προηγούμενα του Χειρουργικού Τμήματος», ανέφερε. «Ήταν ένα έργο πολύ μεγάλο, με προϋπολογισμό περίπου 25.000 ευρώ. Σιγά – σιγά, συγκεντρώσαμε χρήματα και από συνδρομές, τόσο μέσα από τη Συριανή κοινωνία, όσο και από ανθρώπους, που ζουν στη Σύρο κατ’ επιλογή, είτε είναι από το εξωτερικό, είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα».

Κατόπιν του σχετικού προγραμματισμού, μέσω φίλου του Συλλόγου, αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν, με προσιτό αντίτιμο, πλακάκια, που τηρούν τις προδιαγραφές, που ορίζει το Υπουργείο Υγείας, για 600 τετραγωνικά μέτρα, που απαιτεί η υλοποίηση του έργου, με χορηγία του ίδιου και της οικογενείας του.

«Αφού είχαμε τα πλακάκια αρχίσαμε να υλοποιούμε το έργο. Μας βοήθησαν πολύ και τα καταστήματα της Σύρου, μας έδωσαν πολύ καλές τιμές στα υλικά που χρειαζόμασταν, ενώ μετά από μία έρευνα αγοράς, βρήκαμε και ένα συνεργείο, με επίσης πολύ καλή τιμή, που τώρα κάνει τις εργασίες», επεσήμανε, ενώ τόνισε, πως «αν και ξεκίνησε ως ένα μικρό έργο, για να αντικαταστήσουμε μόνο το δάπεδο, τώρα βάφουμε όλους τους τοίχους, τα δωμάτια, τους θαλάμους και τα ιατρεία της παθολογικής κλινικής, ενώ θα φροντίσουμε και ό,τι άλλο υπάρχει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανακαίνισης, ώστε η παθολογική κλινική να γίνει πρότυπο».

Όπως ενημέρωσε, ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι οι 40 ημέρες. «Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, φαίνεται ότι το συνεργείο δουλεύει εξαιρετικά. Είναι συνεργείο Συριανό, με ανθρώπους που βοηθούν πολύ, ενώ οι ίδιοι ανέλαβαν, με συμπληρωματικούς εργάτες, να βάψουν και τους χώρους, κάθε φορά που τελειώνει ένα δωμάτιο ή ένα ιατρείο, ώστε να παραδίδεται σε άριστη κατάσταση».

Δεδομένων των επιπλέον των προγραματισμένων εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν, ο Σύλλογος κινεί διαδικασίες, προκειμένου να συγκεντρωθούν κάποια ακόμη χρήματα, με τη διοργάνωση βραδιάς, με 120 Συριανούς προσκεκλημένους, όπου θα πραγματοποιηθεί και λαχειοφόρος αγορά, με έπαθλα 4 έργα τέχνης, τα οποία δωρίστηκαν στο Σύλλογο από τους καλλιτέχνες, Μιχάλη Μακρουλάκη, Αχιλλέα Δρούγκα, Νίκο Πονηρό και Αγγελική Μπρισνόβαλη.

 

Θερμή ανταπόκριση του κόσμου

Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου, η εθελοντική προσφορά και η συμμετοχή του κόσμου στις δράσεις του Συλλόγου, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς το όποιο όφελος είναι ανταποδοτικό, μιας και η μονάδα, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο, σε ώρες ανάγκης, για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, καθώς και για κατοίκους άλλων νησιών των Κυκλάδων.

«Ο κόσμος ανταποκρίνεται πάρα πολύ θερμά στο κάθε κάλεσμά μας, η Συριανή κοινωνία μας δείχνει την αγάπη της και δείχνει και το ενδιαφέρον της για το νοσοκομείο μας, διότι αποτελεί ένα κομμάτι δικό μας, όλων μας. Γίνονται μέλη μας, συμμετέχουν σε ό,τι κάνουμε», σημειώνει, συμπληρώνοντας, πως «όποτε έχουμε απευθυνθεί στα καταστήματα, για να ζητήσουμε κάτι, οι επιχειρήσεις της Σύρου ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολλή αγάπη για το νοσοκομείο».

«Ο Σύλλογός μας έχει αποφασίσει, ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να βρίσκονται, προσωπικό και ασθενείς, σε ένα νοικοκυρεμένο νοσοκομείο και παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, να αποτελέσουμε ίσως και ένα πρότυπο νοσοκομείο για όλη την Ελλάδα», τονίζει.

Όπως επισημαίνει, κινητήριος δύναμη είναι «όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου. Είναι άνθρωποι, που πραγματικά μπήκαν σε αυτό το Σύλλογο, με τη διάθεση να βοηθήσουν και να παράγουν έργο. Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που έχω τέτοιους συνεργάτες», καθώς «μαζί, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, θα τρέξουμε να την καλύψουμε».

Διαμηνύει ωστόσο, πως «εμείς, όμως δεν είμαστε αρκετοί. Πραγματικά, οι ανάγκες μας ξεπερνούν. Θα θέλαμε, όπως ακριβώς ο Σύλλογος της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, έχει μία σημαντική ομάδα εθελοντών, πολύ δυνατή, έτσι κι εμείς, να δημιουργήσουμε μία εξίσου μεγάλη ομάδα εθελοντών, που κάθε φορά που θα υπάρχει ανάγκη, να μην είναι μόνο 4-5 άνθρωποι του ΔΣ μόνο, που να δουλεύουν, αλλά να είναι μία μεγαλύτερη και πιο ευέλικτη ομάδα ανθρώπων, μιας που το νοσοκομείο ανήκει σε όλους μας, σε όλους τους Συριανούς και όλους τους Κυκλαδίτες», ενώ κλείνει, υπογραμμίζοντας, πως «αφενός μεν, θέλουμε να γίνουν μέλη μας όσο περισσότεροι Συριανοί μπορούν, αφετέρου, καλούμε, όσους μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να τους έχουμε δίπλα μας, να πάρουμε τη βοήθειά τους, η οποία θα μας είναι πολύτιμη, όποια κι αν είναι αυτή».