Έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που ταλαιπωρείται από εποχική γρίπη, ιώσεις και Covid-19 ενώ νοσηλεύονται περιστατικά στο Νοσοκομείο Σύρου από όλες τις Κυκλάδες

Σύρος: Χτυπούν “κόκκινο” τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού

Προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός, όμως υπάρχουν ελλείψεις σε σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας

Σε μεγάλη έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα εποχικής γρίπης, ιώσεων αλλά και κορωνοϊού στη Σύρο και τις Κυκλάδες, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι πολίτες να επισκέπτονται το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, καθώς και τα φαρμακεία, ενώ παράλληλα, καταγράφεται και αύξηση του αριθμού των περιστατικών Covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία.

Τόσο η Σύρος, όσο και οι Κυκλάδες φαίνεται πως βρίσκονται στη “δίνη” της εποχικής γρίπης και του κορωνοϊού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την “πίεση” στο κομμάτι του αντιγριπικού εμβολιασμού, αλλά και των νοσηλειών ειδικότερα το τελευταίο διάστημα.

Οι συγκεκριμένες συνθήκες και η προσέλευση κόσμου αρχικά στο Τμήμα Επειγόντων έρχονται να προκαλέσουν αυξημένη πίεση στο προσωπικό του Νοσοκομείου, το οποίο όπως πολλάκις έχει αναφερθεί, συνεχίζει να εργάζεται στο “κόκκινο” δεδομένης της υποστελέχωσης.

Ωστόσο, θετικό γεγονός σχετικά με το θέμα των νοσηλειών περιστατικών κορωνοϊού αποτελεί το γεγονός πως η διάρκεια των ημερών μειώνεται, όμως, όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ, ο αριθμός των κρουσμάτων ακολουθεί ανοδική πορεία.

Επιπλέον, πρέπει να τονισθεί εξ αρχής πως στα φαρμακεία καταγράφονται ελλείψεις σε σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας, όπως επίσης και σε αντιβιώσεις, ωστόσο, σε επάρκεια είναι τα αντιγριπικά εμβόλια.

Η πλευρά του Υπουργείου Υγείας σε εβδομαδιαία βάση ανακοινώνει τα στοιχεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού σε πανελλαδικό επίπεδο, την πορεία των οποίων ακολουθούν και τα νησιά την τρέχουσα εποχή.

Αύξηση κρουσμάτων και αντιγριπικός εμβολιασμός

Αναφορικά με την έξαρση των ιώσεων, της εποχικής γρίπης αλλά και του κορωνοϊού, η πλευρά των φαρμακοποιών στη Σύρο επισημαίνει στην “Κοινή Γνώμη” πως πράγματι ο αριθμός όσων νοσούν αυξάνεται. “Γενικά παρατηρείται πως όλες οι ιώσεις είναι σε έξαρση. Από την H1N1, τις γαστρεντερίτιδες, την εποχική γρίπη μέχρι και τον κορωνοϊό, που είναι σε έξαρση πάλι” ανέφεραν χαρακτηριστικά, δίνοντας παράλληλα την εικόνα για την πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού.

“Κάνουμε τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία μας. Φέτος μάλιστα τα αντιγριπικά υπάρχουν σε επάρκεια και αυτό είναι σημαντικό. Βέβαια φέτος, συγκριτικά με άλλες χρονιές κάνει μειωμένος αριθμός πολιτών τα αντιγριπικά, ίσως γιατί έχουν κουραστεί με τόσα εμβόλια όπως του κορωνοϊού. Καλό είναι να προφυλάσσεται φυσικά ο κόσμος και αν το κρίνει να προχωρά σε εμβολιασμό” πρόσθεσαν, σημειώνοντας ακόμη πως σε καθημερινή βάση “υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται και ζητά να κάνει εμβόλια”. Σχετικά με το ηλικιακό προφίλ, διευκρίνισαν τα εξής. “Κατά κύριο λόγο προχωρούν σε εμβολιασμό οι μεγαλύτεροι, αυτοί που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και όσοι έχουν μωρά παιδιά”. Άλλωστε, όπως εξήγησαν, “αυτή είναι και η προτροπή από τους παιδίατρους στους γονείς με μικρά παιδιά”.

Ελλείψεις σε φάρμακα

Σε συνέχεια της αναφοράς περί επάρκειας των αντιγριπικών σκευασμάτων, ρωτήθηκαν και για το κομμάτι των φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας που βοηθούν στην αντιμετώπιση ιώσεων.

Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

“Τα αντιγριπικά είναι σε επάρκεια. Τα άλλα φάρμακα όμως έχουν σοβαρές ελλείψεις. Ακόμη και τα depon φέτος είναι σε έλλειψη. Επίσης τα αποσυμφορητικά μύτης, οι αντιβιώσεις παρουσιάζουν ελλείψεις” σύμφωνα με όσα σχολίασαν, τονίζοντας παράλληλα πως, ελλείψεις καταγράφονται “και στα παιδικά σιρόπια”. Επανέλαβαν μάλιστα πως, “Γενικά στις αντιβιώσεις έχουμε σταθερά πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος είναι πιο έντονο το πρόβλημα”.

Λίγα τα περιστατικά νοσηλείας για γρίπη

Ως προς την κατάσταση που καταγράφεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σχετικά με το κομμάτι της έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης ρωτήθηκε ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός.

“Αύξηση της γρίπης καταγράφουμε κυρίως στα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία μέχρι στιγμής, με εξαίρεση δύο περιπτώσεων, δεν έχουν χρειαστεί νοσηλεία. Ευτυχώς τα περισσότερα παιδιά με γρίπη και ιώσεις μέχρι στιγμής είναι στα σπίτια τους και το αντιμετωπίζουν με την βοήθεια των γονέων τους και την καθοδήγηση και τις συμβουλές των ιατρών” δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας όμως πως, παρόλα αυτά, ο αριθμός των ατόμων που “χτυπά” η εποχική γρίπη είναι μεγάλος. “Αλλά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων γρίπης” σχολίασε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας ακολούθως και στην πορεία των αντιγριπικών εμβολιασμών στο Νοσοκομείο.

“Έχουμε ολοκληρώσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό του προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου, δηλαδή σε περισσότερα από 180 μέλη του προσωπικού μας, που είναι ένα σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου” γνωστοποίησε ο Διοικητής, ενώ ακόμη τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να εμβολιαστούν εκπαιδευτικοί.

“Μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουμε μία συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τον εμβολιασμό κυρίως καθηγητών και δασκάλων στο Νοσοκομείο και προφανώς όποιος ενδιαφέρεται να κάνει το εμβόλιο στο Νοσοκομείο μπορεί να απευθυνθεί μέσω της γραμματείας στην επισκέπτρια υγείας ώστε να κλείσει ραντεβού” πρόσθεσε ο κ. Ζουλουφός.

Πονοκέφαλος” οι νοσηλείες Covid-19 στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”

Όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σύρο και στα νησιά, το Νοσοκομείο Σύρου καταγράφει την αύξηση, ενώ μετρά και ορισμένες νοσηλείες, σημαντικές σε αριθμό για τα δεδομένα της εποχής και του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

“Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία αύξηση στον αριθμό των εργαστηριακών επιβεβαιώσεων περιστατικών Covid-19 και μία σχετική αύξηση ανάγκης νοσηλείας ασθενών με λιγότερες όμως ημέρες νοσηλείας σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στο Νοσοκομείο Σύρου βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μία αύξηση στις νοσηλείες. Σήμερα (σ.σ. χθες) τυγχάνει να έχουμε δυο νοσηλείες ατόμων με Covid-19, αλλά χθες (σ.σ. προχθές) ήταν έξι νοσηλείες” τόνισε σχετικά ο Διοικητής, σημειώνοντας ακόμη πως, “Για το ίδιο διάστημα στη Νάξο έχουμε μηδέν νοσηλείες, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Σύρο δεχόμαστε ασθενείς κρούσματα και από τα κοντινά νησιά των Κυκλάδων”.

Αυξομειώνεται ο αριθμός των κλινών κορωνοϊού

Ερωτηθείς για το πόσες κλίνες νοσηλείας για περιστατικά Covid-19 έχει σήμερα το “Βαρδάκειο και Πρώιο” υπήρξε σαφής.

“Στο Νοσοκομείο της Σύρου εδώ και μερικούς μήνες διαθέτουμε για άμεση νοσηλεία, τρεις κλίνες στο τμήμα Covid-19 και άλλες τρεις κλίνες διάσπαρτες σε ειδικά τμήματα του Νοσοκομείου, όπως το γυναικολογικό, το χειρουργικό και το παιδιατρικό. Κατά αυτό τον τρόπο έχουμε άμεσα διαθέσιμες τρεις κλίνες Covid – 19 που αν απαιτηθεί γίνονται έξι και αν υπάρξει ανάγκη περισσότερων νοσηλειών, μπορούμε να κλιμακώνουμε την αύξηση του αριθμού των κρεβατιών κατά περίπτωση και αντίστοιχα να μειώνουμε” διευκρίνισε ο ίδιος, απαντώντας και για το κομμάτι της επάρκειας ή μη, των απαιτούμενων σκευασμάτων για τους ασθενείς με Covid-19.

“Φυσικά έχουμε επάρκεια. Ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα. Μάλιστα έχουμε συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων σε άλλες υγειονομικές μονάδες και δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια επί αυτού του θέματος” δήλωσε ο Διοικητής, κλείνοντας το θέμα με ένα βασικό στοιχείο σχετικά με τον εμβολιασμό πολιτών μέχρι σήμερα στο νησί.

“Οι εμβολιασμοί στη Σύρο κινούνται πολύ κοντά στους 50.000 για όλα τα είδη εμβολίων και δόσεων” γνωστοποίησε σχετικά.

Δέχεται πίεση το προσωπικό του Νοσοκομείου

Με φόντο τα παραπάνω, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη.

Η ίδια περιέγραψε τις συνθήκες στις οποίες εργάζεται κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό, εξηγώντας πως αυτές θα γίνουν ακόμη πιο ασφυκτικές όταν τεθεί σε λειτουργία και η ΜΑΦ από αρχές του νέου έτους.

“Έχει παρθεί απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο ώστε το 2023, να “ανοίξει” η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Εκεί θα φανεί ακόμη μεγαλύτερη η πίεση” δήλωσε αρχικά, περιγράφοντας παράλληλα την κατάσταση σήμερα σε βασικά τμήματα του Νοσοκομείου σε συνάρτηση με την παρουσία που πρέπει να έχουν νοσηλεύτριες και στα περιστατικά νοσηλείας κορωνοϊού.

“Όποτε νοσηλεύεται διασωληνωμένο περιστατικό στη ΜΑΦ και τα περιστατικά Covid-19 τα εξυπηρετούν οι νοσηλεύτριες της Παθολογικής, υπάρχει θέμα. Για παράδειγμα αν είναι νύχτα οι νοσηλεύτριες, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν περιστατικά Covid-19, εξυπηρετούνται τα Covid και οι νοσηλευόμενοι της Παθολογικής έχουν δύο νοσηλεύτριες το απόγευμα και μία μοναδική τη νύχτα. Μάλιστα, η μία νοσηλεύτρια τη νύχτα ή η μία νοσηλεύτρια από το απόγευμα, εάν έχουν νοσηλευόμενα Covid περιστατικά μέχρι να ντυθούν, να μπουν και να αντιμετωπίσουν το περιστατικό, περνούν 45 λεπτά. Δηλαδή αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται η μία νοσηλεύτρια που εξυπηρετεί τα περιστατικά Covid-19 για να περάσει από την Παθολογική στα νοσηλευόμενα κρούσματα κορωνοϊού” υπογράμμισε η κα Καλογεράκη, τονίζοντας πως, “Αυτά τα 45 λεπτά, μένει μία νοσηλεύτρια μόνη της στην Παθολογική κλινική ή καμία αν μιλάμε για τη νύχτα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.”.

Επίσης, πρόσθεσε πως, “στο Χειρουργικό που νοσηλεύονται ακόμη και παθολογικά περιστατικά, οι δύο νοσηλεύτριες της απογευματινής βάρδιας και η μοναδική μία της νυχτερινής βάρδιας, έχουν όλα τα χειρουργικά περιστατικά (ουρολογικά, ορθοπεδικά, ΩΡΛ), συν τα παθολογικά όπως επίσης και την απέναντι πτέρυγα που νοσηλεύονται παιδιατρικά”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κατέληξε στο σταθερό αίτημα πως δηλαδή, απαιτείται ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό.

“Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί το Νοσοκομείο με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό” δήλωσε η ίδια, επαναλαμβάνοντας στις δηλώσεις της πως, “Πάση θυσία πρέπει να γίνουν προσλήψεις και προκαλώ και προσκαλώ οποιονδήποτε να έρθει και στη Χειρουργική κλινική και στην Παθολογική και να παρακολουθήσει πόσο πολύ “σέρνονται” οι νοσηλεύτριες. Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν συνάδελφο. Και οι νοσηλεύτριες της Καρδιολογικής έχουν κουραστεί πολύ και των Επειγόντων. Υπάρχει θέμα.”.

Η οπτική του Διοικητή

Στην ερώτηση για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης στο Νοσοκομείο Σύρου, ο Μιχάλης Ζουλουφός ανέπτυξε τη δική του οπτική. Αν και αναγνώρισε υπερβολική δουλειά στο υπάρχον προσωπικό, το οποίο πολλές φορές εργάζεται σε οριακό σημείο από άποψη αντοχών, ωστόσο, ο ίδιος γνωστοποίησε πως έχουν υπάρξει ενισχύσεις.

“Κατά την τελευταία τριετία που μαστιζόμαστε από την κρίση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και διεθνώς, οι συνθήκες νοσηλείας – παροχής ιατρικών υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Σύρου – και μιλώντας για τους ασθενείς Covid-19 – πάντα βγαίνουν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας και τη Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Γι αυτό έχουν γίνει και πολλές προσλήψεις στο Νοσοκομείο της Σύρου, πλέον των 70 κάτι που έχω αναφέρει πολλές φορές δημοσίως” δήλωσε πρωτίστως, εξηγώντας παρακάτω πως, “Από εκεί και πέρα, η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις κλίνες του Νοσοκομείου αναφορικά και με τις κλίνες Covid-19 είναι πάνω στη Διοίκηση πάντα σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για το πώς το προσωπικό θα διατεθεί στην ανάγκη της νοσηλευτικής και ιατρικής αντιμετώπισης”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν έγγραφες οδηγίες προς όλο το προσωπικό, για το πώς αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε περίπτωση”, λέγοντας τέλος πως κατανοεί τη στάση του Συλλόγου.

“Προφανώς ο συνδικαλιστικός φορέας θα ζητά διαρκώς νέες προσλήψεις κλπ. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές και να αποτυπώνουμε και την κατάσταση. Δηλαδή πως κατά την τελευταία τριετία έχουν γίνει περισσότερες από 70 προσλήψεις στο Νοσοκομείο. Αρχή της θητείας μου, στις αρχές του 2020 παρέλαβα ένα Νοσοκομείο με 263 υπαλλήλους και τώρα είμαστε 317. Αυτό και μόνο το νούμερο αποτυπώνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων στην αύξηση της δυναμικής του Νοσοκομείου μας” υποστήριξε, λέγοντας τέλος πως, “Φυσικά όμως και αναγνωρίζω τον υπερβάλλοντα ζήλο και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και της διοίκησης, ακριβώς για να διασφαλίσουμε υψηλότερη ποιότητα στη λειτουργία του”.