Ώρα αποφάσεων για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, αναφορικά με το κρίσιμο θέμα και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αμηχανία για συνενώσεις των ΔΕΥΑ και για κάλυψη χρεών

Αλ. Αθανασίου: “Πρότασή μου, η εθελοντική συνένωση Ύδρευσης - Αποχέτευσης των νησιών που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, ούτως ώστε να επιδοτηθούμε κατά 70% για την οφειλή των 5 εκατ. ευρώ”

Τη δημιουργία νέων βιώσιμων σχημάτων Ύδρευσης – Αποχέτευσης που θα έχουν αντοχή χρονικά, θα λειτουργούν απρόσκοπτα και ανταποδοτικά και θα καταφέρουν να επιδοτηθούν για να “κλείσουν” μεγάλες “τρύπες” των χρεών τους προς ΔΕΗ και άλλους παρόχους ενέργειας, προτείνει ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο στόχος της επιδότησης κατά 70% των ΔΕΥΑ και κατ' επέκταση και της ΔΕΥΑ Σύρου, με φόντο την οφειλή των 5 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, παραμένει σε πρώτο πλάνο για τη Δημοτική Αρχή, ώστε να καταφέρει μέσα από εθελοντική συνένωση, να πάρει ξανά οικονομική “ανάσα” και να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές με αυξήσεις στα τιμολόγια νερού.

Την κατεύθυνση των εθελοντικών συνενώσεων αποδέχθηκε τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια παρεμβάσεων της αυτοδιοίκησης, καθώς αρχικά είχε την πρόθεση υποχρεωτικών συνενώσεων σε μεγάλα σχήματα και με “βίαιο” τρόπο, όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης.

Μεθαύριο το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει απόφαση για το πώς κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί η ΔΕΥΑ Σύρου, σε συνέχεια απόφασης - προτροπής και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου προς όλους τους Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, ώστε να υπάρξει μέτωπο απέναντι στο αρμόδιο Υπουργείο και να διεκδικηθεί η πιο “αναίμακτη” λύση για τα νησιά.

Στις απαντήσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Αθανασίου εξηγεί πως η Σύρος έχει κάνει κρούση και επαφές με τον Δήμο Τήνου και τον δήμαρχο, Παναγιώτη Κροντηρά, ώστε να υπάρξει συνένωση των δικών τους ΔΕΥΑ, ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει “τρέξει” η όποια απόφαση.

Πάντως, ο ίδιος επιμένει στην κατεύθυνση της συνένωσης ΔΕΥΑ με παρόμοια χαρακτηριστικά, για να λειτουργήσουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ειδική ημερίδα από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου μετά από αποφάσεις Δ.Σ.

Σε ενημερωτικό έγγραφό της προς τους Δήμους, η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν σε αποφάσεις. “Το αρμόδιο Υπουργείο μετά και από τις παρεμβάσεις μας, άλλαξε την πρόθεσή του για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ, αλλά παρέχοντας το κίνητρο της επιδότησης για χρέη προς τους παρόχους ενέργειας σε ποσοστό 70%, εφόσον όμως αυτές και οι Υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων, είτε παραχωρήσουν τις αρμοδιότητες τους στην ΕΥΔΑΙΙ, είτε επεκτείνουν τα όρια της χωρικής τους αρμοδιότητας. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου καλεί όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων μας και τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΥΑ να συζητήσουν το προαναφερόμενο θέμα το συντομότερο δυνατό και όχι πέραν των 20 ημερών, από τη λήψη της παρούσας επιστολής και να καταθέσουν προς την ΠΕΔ, τις απόψεις και τις προτάσεις αυτών”, αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολλιάδης.

Για τις περαιτέρω κινήσεις του συλλογικού οργάνου των Δήμων, ο ίδιος σημειώνει πως “η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου δεσμεύεται αμέσως μετά τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των

ΔΕΥΑ να πραγματοποιήσει ειδική ημερίδα, έτσι ώστε να καθοριστούν οι απόψεις και οι

προτάσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειάς μας”.

Αλ. Αθανασίου: “Ετοιμότητα από πλευράς Σύρου”

· Υπάρχει σαφής κατεύθυνση από το αρμόδιο Υπουργείο, για τη δυνατότητα λήψης επιχορηγήσεων για κάλυψη των οφειλών προς παρόχους (ΔΕΗ). Ποια είναι η πρότασή σας προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την περίπτωση της ΔΕΥΑ Σύρου;

“Σας έχω δηλώσει ξανά, νομίζω από τον Φεβρουάριο λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου της 26ης Φεβρουαρίου 2025, ότι στο άρθρο 47 με τίτλο “Επιδότηση οφειλών των ΔΕΥΑ προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας” το αρμόδιο Υπουργείο μετά και τις παρεμβάσεις δημάρχων, Δημοτικών Συμβουλίων, ΠΕΔ, ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ “πήρε πίσω” την πρόθεσή του για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ , αλλά παρέχει το κίνητρο της επιδότησης των ΔΕΥΑ για χρέη τους προς τους παρόχους ενέργειας σε ποσοστό 70%, εφόσον όμως παραχωρήσουν τις αρμοδιότητές τους στην ΕΥΔΑΠ, είτε επεκτείνουν τα όρια της χωρικής τους αρμοδιότητας. Επειδή το θέμα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και η κρατική επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των 200 εκ. ευρώ είχα προτείνει να συζητηθεί το θέμα που θέτει το άρθρο 47 σε όλες τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους της Περιφέρειάς μας και στη συνέχεια με ευθύνη της ΠΕΔ να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση - ημερίδα με προτεινόμενο νησί πραγματοποίησης τη Σύρο, στην οποία θα συμμετέχουν οι ΔΕΥΑ, οι Δήμοι και το ΔΣ της ΠΕΔ , έτσι ώστε εκτός του ενημερωτικού χαρακτήρα να παρθούν κι αποφάσεις επί του θέματος που θέτει το άρθρο 47.

Η πρότασή μου βάσει του νόμου που ψηφίστηκε είναι η εθελοντική συνένωση ύδρευσης - αποχέτευσης των νησιών  που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά ούτως ώστε να επιδοτηθούμε κατά 70% και φυσικά να δημιουργηθούν σχήματα λειτουργικά και βιώσιμα για όλα τα νησιά. Αυτό συμπεριλαμβάνει γνώση της κατάστασης ύδρευσης - αποχέτευσης των νησιών που θα μπουν κάτω από την ίδια “ομπρέλα”, τεχνικοοικονομικές μελέτες, γνώση όλων των δεδομένων από όλες τις πλευρές (ενεργητικό, επενδύσεις, δάνεια, παθητικό, δημοσιονομικό έλλειμμα/πλεόνασμα, κλπ) και σωστή προσέγγιση. Η ΔΕΥΑ Σύρου διαθέτει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία την οποία μπορεί να προσφέρει απλόχερα και σαφώς έχει πεδίο ανοιχτό να πάρει γνώση κι από τα άλλα νησιά”.

· Έχετε προχωρήσει σε συνεργασία και συνεννόηση με άλλους Δήμους και με ποιους επιδιώκετε συνενώσεις;

“Οι συνεννοήσεις έχουν μείνει πίσω και γίνονται μόνον σε επίπεδο δημάρχων ή προέδρων ΔΕΥΑ κι αντιδημάρχων Ύδρευσης. Εμείς έχουμε κάνει κάποιες πιο επίσημες συζητήσεις με τον φίλο δήμαρχο Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά και τους συνεργάτες μας. Δεν έχει προχωρήσει κάτι ακόμα όμως, οφείλω να το πω. Υπάρχει μία, αν θέλετε αμηχανία, στο πώς θα γίνει όλο αυτό και είναι λογικό”.

· Θα κινηθεί συνολικά η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου προς το αρμόδιο Υπουργείο και αν ναι, πώς; Πού στοχεύει; Θα γίνει συνάντηση στη Σύρο για το θέμα, όπως είχατε αναφέρει ή όχι; Κρίνεται απαραίτητο;

“Πρέπει να κινηθούμε και να κινηθούμε γρήγορα κι ευέλικτα. Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα διαθέτουν 8 ΔΕΥΑ με διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους και πάρα πολλές δημοτικές Υδρεύσεις - Αποχετεύσεις καθεμία από τις οποίες επίσης διαφέρουν  πολύ στους τρόπους λειτουργίας, χρεώσεων, κλπ. Η στόχευση, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων βιώσιμων σχημάτων (επιχειρήσεων ειδικού σκοπού ύδρευσης-αποχέτευσης) που θα αντέξουν στο χρόνο, θα λειτουργούν ανταποδοτικά και θα επιδοτούνται για το ενεργειακό τους – και όχι μόνο – κόστος. Άλλωστε η συγκράτηση των τιμών του νερού στα νησιά και η ισότιμη αντιμετώπιση των νησιωτών - καταναλωτών ύδατος, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και 40 χρόνια. Θεωρώ πως τώρα είναι η ευκαιρία.

Τη συνάντηση - ημερίδα που έχω προτείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο τη θεωρώ πολύ κρίσιμη ώστε να καμφθούν και οι πιο απαισιόδοξοι συνάδελφοι και να πάρουν την ενημέρωση που πρέπει. Το “μπαλάκι” είναι στα Δημοτικά Συμβούλια και στα ΔΣ των ΔΕΥΑ αυτή τη στιγμή. Είναι η ώρα των σωστών αποφάσεων. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να κωλυσιεργούμε, ενώ όλοι μαζί αποτρέψαμε τις “βίαιες” και χωρίς μέλλον συγχωνεύσεις σε μείζονα σχήματα. Στο τέλος, θα φτάσουμε στο σημείο να πει το Υπουργείο, αφού δεν κάνετε τίποτα, ας πάμε στα μείζονα σχήματα με “βίαιο” τρόπο και θα είναι κρίμα”.