"Ένα συμβόλαιο που υπογράφουμε για την Τήνο του αύριο"
- Σήμερα - 6:17
Μία ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποίησε τη Δευτέρα, ο Δήμος Τήνου με τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΕΤ) αναφορικά με τις εξελίξεις στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Τ.Π.Σ.) της Τήνου, καθώς και για το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αφορά στους οικισμούς.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος πολιτών και φορέων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να θέσουν τα ερωτήματά τους σχετικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού για τα επόμενα έτη.
Π. Κροντηράς: "Να διαμορφώσουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εξυπηρετεί και δεν θα εγκλωβίζει τον πολίτη"
Αρχικά ,τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς ο οποίος και μίλησε για την κρισιμότητα του ζητήματος και το πόσο θα επηρεάσει ουσιαστικά το νησί για τις επόμενες δεκαετίες.
"Η Τήνος είναι ένας τόπος μοναδικός. Ένας τόπος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ταυτότητα, ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά, τοπία φυσικού κάλλους και ένα κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί με τρόπο ισόρροπο και βιώσιμο. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι το βασικό εργαλείο για να χαράξουμε το μέλλον του νησιού μας, με σοβαρότητα, σχέδιο και κοινωνική συναίνεση. Η παρούσα φάση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μας δίνει την ευκαιρία να διορθώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος, να θωρακίσουμε τον χαρακτήρα των παραδοσιακών μας οικισμών, να προτείνουμε χρήσεις γης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της Τήνου και να διαμορφώσουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εξυπηρετεί και δεν θα εγκλωβίζει τον πολίτη. Σε αυτή την προσπάθεια, η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι παρούσα και αυτό κάνουμε"
Στη συνέχεια και μιλώντας για την ΕΛΕΤ, επεσήμανε πως "προσφέρει επιστημονική υποστήριξη, τεκμηριωμένες απόψεις και μακρά εμπειρία σε ζητήματα προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που είναι απολύτως απαραίτητα να σχεδιάσουμε με σεβασμό και διορατικότητα. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους οικισμούς. Ένα σχέδιο νόμου που επηρεάζει άμεσα τις δυνατότητες δόμησης, τον τρόπο ανάπτυξης, το σχέδιο και τις προβλέψεις για τους παραδοσιακούς πυρήνες. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι παρούσα και αυτό κάνουμε, με ξεκάθαρες θέσεις και επιχειρήματα. Ο Δήμος με τις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις του, διασφαλίζει ότι οι ιδιαιτερότητες του νησιού και ειδικά των πολλών και διάσπαρτων οικισμών, δεν θα αγνοηθούν. Για εμάς το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν είναι ένας φάκελος, είναι το συμβόλαιο που υπογράφουμε για την Τήνο του αύριο. Μία Τήνο που σέβεται το παρελθόν της και χτίζει με υπευθυνότητα το μέλλον της".
Μ. Τζιράκη: "Στο επίκεντρο για μας βρίσκεται η στήριξη των νησιών"
Η πολεοδόμος χωροτάκτης, Μαίρη Τζιράκη πήρε αμέσως μετά τον λόγο εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΕΤ) και μίλησε για τον τρόπο συνεργασίας της Εταιρίας με τους Δήμους. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όπως τόνισε και ο κ. Κροντηράς δεν είναι μία τυπική διαδικασία. Θα διαμορφώσουν το μέλλον του κάθε τόπου για τις επόμενες δεκαετίες και έχουν πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις. Για τον λόγο αυτό απαιτούν την συμμετοχή όλης της κοινωνίας, τη συμμετοχή όλων των κατοίκων για την διαμόρφωση του οράματος για τον τόπο τους. Η ΕΛΕΤ έχει διαχρονικά έναν σταθερό προσανατολισμό, την στήριξη των τοπικών κοινωνιών στην διαμόρφωση μίας εμπεριστατωμένης άποψης για το μέλλον τους. Η ΕΛΕΤ είναι μη κρατικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 1972 αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς".
Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως "το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο επίκεντρο για μας βρίσκεται η στήριξη των νησιών, καθώς τα νησιά δέχονται πολύ σοβαρές πιέσεις από τον τουρισμό, την υπερδόμηση που ταυτόχρονα συμβαίνουν με την απουσία ενός σοβαρού χωροταξικού σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς θα παρέχουμε επιστημονική υποστήριξη, συμβάλλουμε στη συμμετοχή των πολιτών και υποστηρίζει με συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν αντικαθιστούμε τον ρόλο των μελετητών".
Α. Δεσύπρης: "Να ληφθούν υπόψιν οι τωρινές αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες του νησιού"
Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Τήνου και πρόεδρος της Επιτροπής που παρακολουθεί το ΤΠΣ, Αργύρης Δεσύπρης, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το κομμάτι του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
"Ο Δήμος Τήνου σε μία πολύωρη συνεδρίαση έχοντας προτάσεις και σκέψεις, από Συλλόγους, από τις παρατάξεις αλλά και από τις Υπηρεσίες του Δήμου κατέληξε σε μία μακροσκελή απόφαση, από την οποία θα σας αναφέρω κάποια σημαντικά μέρη. Υπήρχαν τρία σενάρια τα οποία μας παρουσιάστηκαν από τον μελετητή και θεωρήσαμε ότι το τρίτο σενάριο, το πιο ήπιο, είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο νησί της Τήνου. Οι γενικές προτάσεις μας, είναι να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν ότι οι επικείμενοι σχεδιασμοί δεν θα επιβάλλουν όρους, που θα αλλοιώνουν τις προβλέψεις και τις διατάξεις προστασίας του ΤΠΣ. Παράλληλα, να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση του τοπίου. Κύριοι στόχοι μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Θεωρούμε ότι δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα του νησιού οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και επίσης να δοθούν κίνητρα για τις χρήσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και την μεταποίηση. Να ληφθούν παράλληλα υπόψιν οι τωρινές αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες του νησιού", δήλωσε ο κ. Δεσύπρης.
Ε. Μαΐστρου: "Οι μελετητές είναι υποχρεωμένοι να επισκεφτούν τους οικισμούς"
Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με την ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της ΕΛΕΤ, Ελένη Μαΐστρου η οποία μίλησε για το ζήτημα του ΤΠΣ και τους περιορισμούς δόμησης. Η ίδια αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα λέγοντας ότι "θα πρέπει να γίνει ένα πρώτο όριο που θα περιγράψει τον οικισμό που έχει διαμορφωθεί πριν από το 1923 και αυτό συνήθως είναι ο παραδοσιακός πυρήνας των οικισμών σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο όριο κατοικιών που έχουν χτιστεί μέχρι το 1985 και είναι πυκνά κτισμένες και ένα τρίτο όριο που θα περιλαμβάνει τα κτήρια που έχουν κτιστεί μέχρι το 1985 αλλά είναι αραιοδομημένα. Οι μελετητές λοιπόν θα πρέπει να εργαστούν με αεροφωτογραφίες, όσο το δυνατόν πιο παλιές για να ορίσουν το κάθε όριο. Εκτός από το θέμα της οριοθέτησης που είναι πολύ σοβαρό αλλά δεν είναι μόνο αυτό, οι μελετητές είναι υποχρεωμένοι να επισκεφτούν τους οικισμούς, να συμπληρώσουν ένα δελτίο αναγνώρισης της αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμίας και με βάσει αυτό το δελτίο να προτείνουν και όρους δόμησης και ειδικούς όρους δόμησης".
Μετά τις σημαντικές ομιλίες, ακολούθησαν ερωτήσεις τόσο από πολίτες, όσο και από μέλη της αντιπολίτευσης του Δήμου Τήνου, οι οποίες απαντήθηκαν από τα μέλη της ΕΛΕΤ, ενώ κλείνοντας ο δήμαρχος Τήνου, ευχαρίστησε την εταιρεία και ανανέωσε το ραντεβού του νησιού όταν θα υπάρχουν νέα επίσημα στοιχεία από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με στόχο το βιώσιμο μέλλον της Τήνου
21 Μαρ. 2025 - 6:18 - "Διαξιφισμοί" με φόντο το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
27 Φεβ. 2025 - 6:18 - Στα "χέρια" των Τηνιακών το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
5 Αυγ. 2024 - 6:18 - Δήμαρχος Τήνου: "Το λιμάνι μας αλλάζει"
13 Μαΐου. 2025 - 16:44 - "Μια επένδυση στην ανθρώπινη ζωή"
30 Απρ. 2025 - 6:18