Πρεμιέρα για τη νέα πλατφόρμα μέσα στο καλοκαίρι

Όλα τα στεγαστικά προγράμματα σε μία ψηφιακή πύλη

  • Σήμερα - 9:02

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στεγαστικά προγράμματα αλλά και τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στο σκέλος των ακινήτων.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει σαν στόχο, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των πολιτών για τα προγράμματα που «τρέχουν» προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ. «Δεν σταματούμε εδώ, το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ είναι πιθανό να υπάρξουν πρόσθετες πρωτοβουλίες. Μελετούμε συνεχώς το θέμα γιατί είναι ένα από τα ουσιαστικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης την Παρασκευή στο Ertnews.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά ήδη σε προγράμματα όπως:

  • «Ανακαινίζω Νοικιάζω»
  • «Κοινωνική Αντιπαροχή»
  • Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
  • «Σπίτι μου 2»
  • «Στέγαση και Εργασία»
  • Πρόγραμμα για φοιτητικές εστίες.

Αλλά και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης όπως το «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα», «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», «Εξοικονομώ 2025» και «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Παράλληλα, «τρέχουν» στεγαστικά επιδόματα όπως στέγασης, στεγαστικής συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, στεγαστικό επίδομα φοιτητών, ενώ από τον Νοέμβριο ξεκινά και η επιστροφή ενός ενοικίου ετησίως σε χιλιάδες ενοικιαστές.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων όπως:

  • απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για 3 έτη των ακινήτων που ήταν κενά για τουλάχιστον 3 χρόνια και διατέθηκαν για μακροχρόνια μίσθωση αλλά και όσα μετατράπηκαν από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση.
  • έκπτωση φόρου 20% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές
  • αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Το στεγαστικό πρόβλημα παραμένει οξύ καθώς εκτός από το γεγονός ότι τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ελάχιστα σε σχέση με τη ζήτηση, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει υποχωρήσει στο 69,6% πανελλαδικά και 64% στην Αθήνα. Το οικονομικό επιτελείο «μετρά τις δυνάμεις του» και όλα τα εργαλεία που μπορεί να έχει στη διάθεση του προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά στέγης καθώς τα κλειστά σπίτια πανελλαδικά υπολογίζονται σε περίπου 700.000, εκ των οποίων 120.000 βρίσκονται στην Αττική.

Σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στο ράλι ανόδου των τιμών τόσο πώλησης όσο και των ενοικίων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέες προτάσεις οι οποίες αγγίζουν τόσο τους ενοικιαστές όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται προς το τέλος του καλοκαιριού, οπότε και θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που θα είναι διαθέσιμος για το 2026 ώστε να ενεργοποιηθούν το νέο έτος.

Πώς θα «ξεκλειδώσουν» τα κλειστά ακίνητα

Στα σενάρια που είναι έως τώρα στο τραπέζι, περιλαμβάνονται :

  • Μείωση φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια. Προκειμένου να «ανοίξουν» τα κενά ακίνητα μελετάται είτε η οριζόντια μείωση του συντελεστές φορολόγησης είναι στην πρόσθεση ορισμένων ακόμα ώστε να υπάρξει εξομάλυνση της σχετικής κλίμακας.
  • Νέες παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση με διατήρηση της απαγόρευσης εισαγωγής νέων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας μετά το τέλος του έτους
  • Θεσμικές διευκολύνσεις για να απελευθερωθούν τα 25.000 ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες και servicers.
  • Παράταση της μείωσης φόρου για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων κατά τη διάρκεια και του 2025 με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ (σχετική ρύθμιση αναμένεται σύντονα στη Βουλή)

Επιπλέον, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ετοιμάζει νομοσχέδιο που εισάγει το θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής για τα ακίνητα του Δημοσίου. Με το μοντέλο της κοινωνικής αντιπαροχής θα χτιστούν σύγχρονες κατοικίες με τη συνεργασία Δημοσίου-ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιριών. Οι κατοικίες αυτές θα διατεθούν αρχικά με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και ζευγάρια ηλικίας έως 39 ετών.

 

Πηγή: naftemporiki.gr