Οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
- Σήμερα - 11:29
Μητρώο παχυσαρκίας, αυστηρά πρωτόκολλα θεραπείας της νόσου και την αξιοποίηση των οικογενειακών γιατρών και των παθολόγων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων στα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πέντε επιστημονικοί φορείς της ΠΦΥ.
Με αφορμή τις αναφορές της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας σχετικά με τη διαχείριση της παχυσαρκίας και τη δωρεάν χορήγηση των νέων φαρμάκων για την παχυσαρκία, η Ελληνική Ακαδημία Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, η Εταιρεία Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος Ιπποκράτης, η Ελληνική Εταιρεία Ερευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ, το Ελληνικό Κολέγιο Γενικής Ιατρικής και το Ελληνικό Δίκτυο Διαβήτη στην ΠΦΥ συνέταξαν κείμενο με το οποίο χαρακτηρίζουν εξαιρετική την πρόθεση της πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, έχουν ενστάσεις όμως στον τρόπο που σχεδιάζει να το κάνει αυτό.
Όπως επισημαίνουν, η παχυσαρκία συνιστά μια από τις σημαντικότερες κρίσεις δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Με διαγνωστικό κριτήριο παχυσαρκίας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥30, το ποσοστό των ενηλίκων με παχυσαρκία στην Ελλάδα υπερβαίνει το 30%, καθιστώντας την το συχνότερο χρόνιο νόσημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Οι κίνδυνοι
Πολυάριθμες μελέτες συνδέουν την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, εγκεφαλικά, οστεοαρθρίτιδα, μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης και αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης. «Η κυκλοφορία και στην Ελλάδα φαρμάκων έναντι της παχυσαρκίας (Anti-Obesity Medications – ΑΟΜs), όπως η τιρζεπατίδη (Mounjaro) και η σεμαγλουτίδη (Wegovy), προσφέρει σημαντικές ελπίδες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε ασθενείς με αυξημένο ΔΜΣ (30-40). Τα φάρμακα προσφέρουν επιπρόσθετα οφέλη στην υγεία, εκτός της μείωσης του βάρους, και αποτελούν μία ακόμη χρόνια θεραπεία επιπλέον των βαριατρικών χειρουργείων», σημειώνουν και προσθέτουν: «Χαιρετίζουμε συνεπώς την πρόθεση της πολιτείας να αμβλύνει τις οικονομικές ανισότητες στην πρόσβασή τους μέσω της συνταγογράφησης και αποζημίωσής τους».
Εστιάζοντας ωστόσο στην πρόθεση του υπουργείου να προσφέρει στα άτομα με παχυσαρκία δωρεάν επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο για συνταγογράφηση αυτών των νέων φαρμάκων, οι φορείς τονίζουν ότι «η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος, απαιτεί τακτική παρακολούθηση και εύκολη πρόσβαση σε γιατρό για την επιτυχία μιας τέτοια προσπάθειας. Σήμερα οι ενδοκρινολόγοι και οι διαβητολόγοι, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν μεγάλες αναμονές και δεν επαρκούν για να καλύψουν μια τέτοια ανάγκη. Τελικά ο ασθενής αναμένεται να επωμισθεί ένα σημαντικό κόστος, πληρώνοντας από την τσέπη του ειδικούς γιατρούς, εκτός συστήματος, συνήθως στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να πετύχει καλύτερη πρόσβαση και παρακολούθηση».
Οι επιστημονικοί φορείς προτείνουν την αξιοποίηση και των γιατρών της ΠΦΥ –γενικοί – οικογενειακοί γιατροί και παθολόγοι– στη διαχείριση της παχυσαρκίας, καθώς είναι κοντά στον ασθενή, μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα τη νόσο, τις συννοσηρότητες και τις περιπτώσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση με παραπομπή σε ειδικά κέντρα. Επιπλέον, χαρακτηρίζουν αναγκαία την ύπαρξη μητρώου παχυσαρκίας, όπου θα καταγράφεται η πορεία της θεραπείας, καθώς και η θέσπιση αυστηρών πρωτοκόλλων θεραπείας και ελέγχου τήρησής τους.
Πηγή: kathimerini.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Άνοια: Τα σημάδια στα πόδια που αυξάνουν τον κίνδυνο
14 Μαΐου. 2025 - 20:01 - Καρκίνος: Αρκεί μία εξέταση αίματος για έγκαιρη πρόληψη σε πρώιμο στάδιο
14 Μαΐου. 2025 - 16:00 - Ο δυνητικά θανατηφόρος μύκητας που εξαπλώνεται στην Ευρώπη
10 Μαΐου. 2025 - 17:32 - Σε ποια χώρα σημειώνεται μεγάλη μείωση του καπνίσματος στους νέους
1 Μαΐου. 2025 - 14:46 - Πρωτομαγιά: 4 επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι για να βγούμε στη φύση
1 Μαΐου. 2025 - 12:17