Το "πράσινο φως" για την αναζήτηση αναδόχου που θα αναλάβει την απομάκρυνση και την ανακύκλωση τους, έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο

"Σκούπα" στα εγκαταλελειμμένα οχήματα της Νάξου

Με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε ομόφωνα την εκποίηση και απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του νησιού.

Η απόφαση ελήφθη κατά την 24η τακτική συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου 2025 και συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης, σε συνεργασία με εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης. Η εκστρατεία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων είναι μια σημαντική παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη για τη Νάξο, καθώς βελτιώνει την εικόνα του νησιού απέναντι στους επισκέπτες, εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, ενώ προστατεύει το περιβάλλον και προωθεί την υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2025 και να δημιουργηθεί ένα μόνιμο πλαίσιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Β. Κατσαράς: "Πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρώς η διαδικασία και για τα οχήματα με πινακίδες και γι’ αυτά που δεν έχουν"

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βαγγέλης Κατσαράς μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος, με τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που πιάνουν σημαντικούς χώρους στάθμευσης στο νησί.

"Πρόκειται για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που βρίσκουμε κατά καιρούς σε διάφορους χώρους του Δήμου, είτε σε χώρους στάθμευσης είτε και στο πλάι του δρόμου. Για να φτάσουμε στο σημείο να απομακρύνουμε ένα όχημα, ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία. Αρχικά η Δημοτική Αστυνομία στα αυτοκίνητα τα οποία έχουν πινακίδες, προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και αν δεν καταστεί αυτό δυνατό τότε τοποθετούμε ένα αυτοκόλλητο σε εμφανές σημείο, το οποίο σύμφωνα με το νόμο, δίνει τη διορία 15 ημερών στους ιδιοκτήτες να τα απομακρύνουν. Αν δεν ανταποκριθούν, υπάρχουν εξουσιοδοτημένες εταιρίες, αυτό ψάχνουμε και εμείς με τον διαγωνισμό που ξεκίνησε, οι οποίες παίρνουν τα οχήματα και τα ανακυκλώνουν. Απλά πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρώς η διαδικασία και για τα οχήματα με πινακίδες και για αυτά που δεν έχουν, δεν μπορούμε να πετάξουμε ένα όχημα χωρίς τα προβλεπόμενα βήματα. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται στην Αθήνα, καθώς οι εταιρίες τα παίρνουν από εδώ και τα μεταφέρουν σε συγκεκριμένους χώρους", τόνισε αρχικά.

"Είναι σημαντικό να αδειάζουν οι χώροι από οχήματα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον"

Στη συνέχεια και αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί της Νάξου, ο κ. Κατσαράς ανέφερε ότι "η αλήθεια είναι ότι έχει περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης οχημάτων τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ακόμα αλλά δεν είναι τόσο έντονο. Όπως και να έχει όμως είναι σημαντικό να αδειάζουν οι χώροι από οχήματα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, για να μπορεί η πολύτιμη αυτή θέση παρκαρίσματος να είναι διαθέσιμη για πολίτες και επισκέπτες που την χρειάζονται. Θα πρέπει και οι ίδιοι οι δημότες, αν δεν χρειάζονται ένα αυτοκίνητο να το αφήνουν στον χώρο τους και όχι σε οποιοδήποτε σημείο του Δήμου. Το θέμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες αν το πάνε για απόσυρση ή ανακύκλωση θα πάρουν και χρήματα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία"

Οχήματα "φαντάσματα" που πληγώνουν το νησί

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα σε όλη την επικράτεια του Δήμου, τόσο σε κατοικημένες περιοχές, όσο και σε αγροτικούς δρόμους και περιοχές φυσικού κάλλους. Δεν είναι μόνο η αισθητική υποβάθμιση και η κατάληψη πολύτιμων θέσεων στάθμευσης τα οχήματα αυτά συχνά εμποδίζουν την πρόσβαση, ρυπαίνουν το έδαφος και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Ενδεικτικά, η Δημοτική Αστυνομία εκτιμά ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται περίπου:

  • 30 δίκυκλα/τρίκυκλα,

  • 50 επιβατικά ΙΧΕ,

  • 6 φορτηγά,

  • 15 βαρέος τύπου οχήματα,

  • 20 ειδικά οχήματα και

  • 25 παρελκόμενα.

Όλα αυτά χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία ως Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) και πρέπει να οδηγηθούν προς ανακύκλωση σε εγκεκριμένα σημεία συλλογής.

Πώς θα γίνει η περισυλλογή και εκποίηση

Η απόφαση προβλέπει τη σύναψη σύμβασης διετούς διάρκειας (με δυνατότητα παράτασης για ακόμη ένα έτος) με εταιρεία εγγεγραμμένη στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ. Η εταιρεία θα αναλάβει την περισυλλογή και μεταφορά των οχημάτων με δικά της γερανοφόρα μέσα και προσωπικό, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα.

Η εκποίηση των ΟΤΚΖ θα γίνει μέσω φανερής, προφορικής, πλειοδοτικής δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 270/1981. Η τριμελής επιτροπή δημοπρασιών θα καθορίσει τον ανάδοχο με βάση το ποιος πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Ελάχιστες τιμές εκποίησης

Η εισήγηση καθορίζει και το κατώτατο όριο τιμών ανά κατηγορία οχήματος, με συνολικό εκτιμώμενο τίμημα 2.495 ευρώ για την πρώτη παρτίδα. Αναλυτικά:

  • Μικρά οχήματα: 30 τεμάχια x 2 ευρώ = 60 ευρώ

  • Μεσαία οχήματα: 56 τεμάχια x 10 ευρώ = 560 ευρώ

  • Μεγάλα οχήματα: 15 τεμάχια x 50 ευρώ = 750 ευρώ

  • Ειδικά οχήματα: 20 τεμάχια x 50 ευρώ = 1.000 ευρώ

  • Παρελκόμενα: 25 τεμάχια x 5 ευρώ = 125 ευρώ

Το τίμημα δεν μπορεί να μειωθεί πέραν του 10%, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Προστασία περιβάλλοντος και δικαιώματα ιδιοκτητών

Η διαδικασία ακολουθεί αυστηρά τις προβλέψεις του ΠΔ 116/2004 και της ισχύουσας νομοθεσίας. Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου ή της Κοινότητας εντοπίζει τα εγκαταλειμμένα οχήματα και επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο. Μέσα σε 15 ημέρες από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου η ως άνω αρμόδια υπηρεσία ενημερώνει τις Υπηρεσίες Ασφάλειας για διενέργεια έρευνας προς εξακρίβωση περίπτωσης κλοπής, υπεξαίρεσης ή εμπλοκής σε εγκληματική πράξη. Οι Υπηρεσίες Ασφάλειας υποχρεούνται να ενημερώνουν το ταχύτερο δυνατόν τον οικείο ΟΤΑ σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση αυτού του ειδικού αυτοκόλλητου εάν το όχημα δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του, το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

Αν εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης και συμφωνήσει για την καταστροφή, εκδίδεται Πιστοποιητικό Καταστροφής για την οριστική διαγραφή του. Αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να το κρατήσει χωρίς να το κυκλοφορεί, υποχρεούται να το αποθηκεύσει σε ιδιωτικό χώρο, μετά από σχετική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ενίσχυση της καθαριότητας και της κυκλικής οικονομίας

Τα έσοδα από την εκποίηση των ΟΤΚΖ προβλέπεται να διατεθούν αποκλειστικά για τη βελτίωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, την ενίσχυση της χωριστής συλλογής απορριμμάτων και τη διαχείριση βιοαποβλήτων. Έτσι, η διαδικασία συμβάλλει τόσο στην καθαριότητα, όσο και στην κυκλική οικονομία.