Οι παραλίες της Αζολίμνου, της Βάρης, του Γαλησσά, των Αγκαθωπών και του Κινίου προτείνεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας

«Προχωράμε για πέντε παραλίες»

Έπειτα από αρκετά χρόνια, χωρίς τη διεθνή περιβαλλοντική διάκριση σε καμία παραλία του νησιού, πέντε παραλίες του νησιού προτείνεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας, καθώς πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους.

Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί σύμβολο ποιότητας, τόσο στον τομέα των υδάτων κολύμβησης, όσο και στον τομέα της λειτουργίας της παραλίας, σε πάνω από 50 χώρες, με καινούριες να προστίθενται κάθε χρόνο. Απονέμεται, με αυστηρά κριτήρια, τα οποία αναμορφώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών σε αυτές.

Εδώ και μερικά χρόνια, η Σύρος δεν διέθετε καμία παραλία βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, ενώ μόλις πέρσι, ο Γαλησσάς εντάχθηκε στο πρόγραμμα, ανοίγοντας τον δρόμο και για ακόμη περισσότερες παραλίες.

Στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πρόκειται να συζητηθεί ο εμπλουτισμός των παραλιών της Σύρου, που θα λάβουν φέτος το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας, από μία που ήταν το 2015, σε πέντε και θα αφορά στις παραλίες του Γαλησσά, του Κινίου, των Αγκαθωπών, της Βάρης και της Αζολίμνου.

Ασφάλεια, καθαριότητα και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας αποδίδεται σε παραλίες, εφόσον αυτές πληρούν αυστηρά κριτήρια, τα οποία θέτει ο διεθνής διαχειριστής του προγράμματος, Foundation for Environmental Education (FEE – Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).

Παρακάτω αναφέρονται μερικά εκ των σημαντικότερων, υποχρεωτικών κριτηρίων, βάσει των οποίων δίνεται η δυνατότητα βράβευσης κάποιας παραλίας, με Γαλάζια Σημαία.

Όπως σημειώνει το FEE, προκειμένου να αρθεί η Σημαία, θα πρέπει να υπάρχει σε διακριτό σημείο αναρτημένη ταμπέλα, στην οποία να αναγράφονται πληροφορίες για το πρόγραμμα Blue Flag, τα στοιχεία επικοινωνίας των διαχειριστών φορέων του προγράμματος, ενώ απαραίτητα, πρέπει να αναγράφονται πληροφορίες, σχετικά με την ποιότητα του νερού και τα αποτελέσματα των μηνιαίων μετρήσεων και πληροφορίες σχετικά με γειτονικά οικοσυστήματα και περιβαλλοντικά φαινόμενα, αν αυτά υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας.

Απαραίτητη κρίνεται και η ύπαρξη πληροφοριακού χάρτη, με στοιχεία και ενδείξεις για τις διάφορες εγκαταστάσεις και παροχές της παραλίας, όπως είναι η τοποθεσία των WC ή ντους, η τοποθεσία του ναυαγοσωστικού πύργου, ή του ναυαγοσωστικού εξοπλισμού, οι προσβάσιμες είσοδοι για τα ΑμεΑ, ή οι ζώνες της παραλίας (ζώνη κολύμβησης, ζώνες για watersports, ζώνη για πλωτά μέσα κλπ).

Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η παροχή καλά συντηρημένων εγκαταστάσεων εντός της παραλίας και στην περίμετρο αυτής, για την καθαριότητα (κάδοι, διαχωρισμός ανακυκλώσιμων, καθαρές τουαλέτες, ασφαλή ντους).

Παράλληλα, απαιτείται και η ανάρτηση κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος βασίζεται στη σχετική εθνική νομοθεσία για τη χρήση και λειτουργία της παραλίας και της ευρύτερης περιοχής, όπως ενδεικτικά κανονισμοί, σχετικά με την παρουσία κατοικίδιων ζώων, τις ζώνες βάσει χρήσης, την αλιεία, τη χρήση οχημάτων, τη φωτιά, το κάμπινγκ κ.α.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, κριτήριο για την ένταξη μίας παραλίας στο πρόγραμμα είναι και η διοργάνωση περιβαλλοντικών ενημερωτικών και επιμορφωτικών δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση λουόμενων και κατοίκων. Οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προωθούν τους σκοπούς του προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας, ενημερώνοντας τους τοπικούς επιχειρηματίες, που προσφέρουν υπηρεσίες τουρισμού για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις καλές πρακτικές και μεθόδους, ενθαρρύνοντας τους τοπικούς φορείς να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής, προωθώντας ένα βιώσιμο μοντέλο τουρισμού και αναψυχής κλπ.

Πρέπει να διοργανώνονται τουλάχιστον πέντε διαφορετικές δράσεις από τις τοπικές αρχές και κατά προτίμηση εντός της περιόδου της Γαλάζια Σημαίας, με τουλάχιστον μία από αυτές να διοργανώνεται εντός της παραλίας και να αφορούν στο περιβάλλον της.

Το πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας απαιτεί την καλύτερη δυνατή ποιότητα υδάτων κολύμβησης, σύμφωνα με τη διεθνή και εθνική νομοθεσία του κάθε κράτους. Για το λόγο αυτό, λαμβάνεται δείγμα νερού από την κάθε υποψήφια παραλία, προκειμένου να εξεταστούν οι μικροβιολογικές και οι φυσικο-χημικές παράμετροι, ενώ κατά τη διάρκεια της σεζόν της Γαλάζιας Σημαίας, χρειάζεται η λήψη δείγματος ανά 25-30 ημέρες, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση του επιπέδου ποιότητας του νερού.

Περαιτέρω, απαγορεύεται η ρίψη λυμάτων οποιουδήποτε είδους στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της παραλίας, αλλά και η ρίψη απορριμμάτων στο χερσαίο τμήμα της.

Όπως είναι φυσικό, κριτήριο για την ένταξη μιας παραλίας στο πρόγραμμα, είναι η συμμόρφωση, τόσο των τοπικών αρχών, όσο και των διαχειριστών της παραλίας με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της παραλίας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, προτείνεται και ο διαχωρισμός της παραλίας, ανάλογα με τις διαφορετικές χρήσεις της (κολύμβηση, αλιεία, watersports κ.α.), προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος.

«Όλες οι παραλίες πληρούν τα κριτήρια»

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπαμανώλης, σταδιακά, υπάρχει πρόθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες παραλίες στο πρόγραμμα, «αλλά σε αυτή τη φάση, αυτές οι πέντε είναι εφικτό να πάρουν τη Σημαία».

Ο κ. Παπαμανώλης εξήγησε, πως οι τυπικές προϋποθέσεις, που θέτει το FEE, είναι ουσιαστικά αυτονόητες παροχές, που πρέπει να έχει μία οποιαδήποτε σύγχρονη, οργανωμένη και τουριστική παραλία.

«Εκτός από τις μετρήσεις στα δείγματα νερού, είναι και θέμα κάποιων υποδομών και κάποιων τυπικών προϋποθέσεων, που πρέπει να υπάρχουν. Ωστόσο, τα κριτήρια αυτά που θέτει ο Οργανισμός, που δίνει τις Γαλάζιες Σημαίες είναι αυτονόητα. Δηλαδή, το να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ, ή η ύπαρξη WC και ντους στην παραλία είναι από αυτά που πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρχουν», σημειώνει.

«Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έκανε μετρήσεις σε όλες τις παραλίες, ακόμη και πέρσι, που είχε διακριθεί με Γαλάζια Σημαία μόνο ο Γαλησσάς. Οι μετρήσεις, λοιπόν, γίνονταν για όλες τις παραλίες και όλες οι παραλίες πληρούσαν τα κριτήρια, τουλάχιστον όσον αφορά στην καθαρότητα του νερού, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Το να είναι καθαρά τα νερά είναι υποχρέωση και επιθυμία μας, είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε Γαλάζια Σημαία. Δεν θα καθαρίσουμε μία παραλία, μόνο και μόνο για να πάρει Γαλάζια Σημαία, αντιθέτως, επειδή οι παραλίες και τα νερά μας φροντίζουμε να είναι καθαρά, μπορούν να πάρουν και Γαλάζια Σημαία», επισημαίνει, επαναλαμβάνοντας, πως «οι απαιτήσεις του οργανισμού, πάνω – κάτω είναι όλες αυτονόητες, πρέπει να υπάρχουν έτσι κι αλλιώς».

Όσον αφορά στην απουσία της παραλίας του Φοίνικα, από τη λίστα με τις προτεινόμενες παραλίες για Γαλάζια Σημαία, ο κ. Παπαμανώλης διευκρίνισε, ότι πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, το οποίο υπάρχει δυνατότητα να ξεπεραστεί και από το 2017 ο Φοίνικας να βραβευτεί. «Υπήρχε ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε να κάνει με τη χαρτογράφηση της παραλίας. Επιθυμία μας ήταν να υπάρχει και ο Φοίνικας μέσα στο πρόγραμμα, ενώ από άποψη κριτηρίων είχε όλες τις δυνατότητες να ενταχθεί. Όμως, λόγω αυτού του τεχνικού ζητήματος που υπάρχει με την αποτύπωση της παραλίας, αυτό δεν κατέστη δυνατό για φέτος».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαμανώλης δήλωσε, πως «θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά, κ. Γιάννη Βουτσίνο, καθώς ήταν εκείνος που ξεκίνησε την προσπάθεια και την προετοιμασία πέρσι, προκειμένου να πάρει ο Γαλησσάς Γαλάζια Σημαία, ενώ τώρα στήριξε και συνεργάστηκε με τους προέδρους των υπόλοιπων κοινοτήτων, όπου χρειάστηκε. Αφετέρου, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός, ότι παραλάβαμε τον ενοποιημένο Δήμο, χωρίς ούτε μία παραλία με Γαλάζια Σημαία, πέρσι ξεκινήσαμε με μία και φέτος προχωράμε για πέντε παραλίες».