3ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο στην Άνω Σύρο

Στην αιχμή της γνώσης

27 κορυφαίοι καθηγητές αναπτύσσουν θέματα γύρω από την παιδεία, την παράδοση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον

Είκοσι επτά καθηγητές από δεκατέσσερα διαφορετικά εκπαιδευτικά και άλλα ιδρύματα της χώρας συναντώνται στην Ιερή Μονή Ιησουητών στην Άνω Σύρο, όπου πραγματοποιείται το 3ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο με θέμα “Παιδεία, Παράδοση, Πολιτισμός, Περιβάλλον”.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Σύρου, με συνδιοργανωτές την Καθολική Επισκοπή Σύρου, την Περιφέρεια Νήσων Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Συντονιστής του Σεμιναρίου, το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου είναι ο ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, τέως πρόεδρος της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου, Ιωσήφ Στεφάνου.

Τα θέματα αναπτύσσονται σε ένα πρόγραμμα 24ωρης διδασκαλίας, υπάρχουν ξεναγήσεις και επί τόπου επισκέψεις στην Άνω Σύρο, στην Ερμούπολη και σε άλλα σημεία του νησιού. Παράλληλα με τις διαλέξεις, οργανώνονται Εργαστήρια πρακτικής εφαρμογής και διαδραστικής επεξεργασίας των θεμάτων υπό την εποπτεία Καθηγητών του προγράμματος.

Με οδηγό την αγάπη για την έρευνα και την εκπαίδευση

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας επεσήμανε ότι “η ύπαρξη του Ινστιτούτου Σύρου στο νησί ενισχύει το ρόλο του στην παγκόσμια κοινότητα της γνώσης, της έρευνας και της εκπαίδευσης”, προσθέτοντας μάλιστα πως “σε μία περίοδο οικονομικής και ηθικής κρίσης, κάθε προσπάθεια με στόχο την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος, την συνέχιση της παράδοσης και την ενίσχυση της παιδείας, είναι αξιέπαινη και οφείλουμε να την προβάλουμε όλοι μας”.

Από την πλευρά του, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς την εθελοντική ομάδα του Ινστιτούτου, η οποία με οδηγό την αγάπη της για την έρευνα και την εκπαίδευση συνέβαλε στη σταθερή αύξηση της ποιότητας και του μεγέθους του Σεμιναρίου από το 2011 έως σήμερα. “Όταν παρατηρούμε και ανιχνεύουμε αυτή την αγάπη, την όρεξη και τη δημιουργικότητα, δεν μπορούμε παρά να βοηθήσουμε την προσπάθειά σας, για να αποδώσει καρπούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ζήτησε από τα μέλη του Ινστιτούτου να στηρίξουν το έργο του δήμου για την ένταξη της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, στην προσπάθειά του για την υποψηφιότητα της Ερμούπολης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 αλλά και σε κάθε καινοτόμα ερευνητική δράση που ο ίδιος αναπτύσσει. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική συζήτηση που πρόκειται να γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τους στόχους, τις δυνατότητες, τις δράσεις, τις συνεργασίες και τις προοπτικές του Ινστιτούτου Σύρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Βικάριος της Καθολικής Εκκλησίας και εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Επισκόπου, πατέρας Αντώνιος Βουτσίνος, ενώ στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Ιωσήφ Στεφάνου ανέπτυξε το θέμα “Παιδεία, Παράδοση, Πολιτισμός, Περιβάλλον”.