Ο Θανάσης Τσούκος μιλά στην WEB CAMERA της “Κοινής Γνώμης” για την σεζόν 2013-14 και τις πολλές ατομικές του διακρίσεις, ως γυμναστής

“Μία ονειρική χρονιά”

Ο Θανάσης Τσούκος όπως είναι γνωστό είχε μία χρονιά γεμάτη ατομικές διακρίσεις. Η σκληρή δουλειά και το συνεχές διάβασμα δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας της Πετοσφαίρισης, αφού τον κάλεσαν στο τεχνικό τιμ της Εθνικής ομάδας βόλεϊ των ανδρών.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη Σύρο και έχει αναλάβει την επιστημονική παρακολούθηση της ομάδας του Πάγου, αλλά και συνεργάζεται και με την ομάδα του Φοίνικα Σύρου.

Ο Συριανός γυμναστής βρέθηκε στα στούντιο της “Κοινής Γνώμης” και μίλησε στην WEB CAMERA, για τη σεζόν 2013-14, όπου σε ατομικό επίπεδο είχε πολλές διακρίσεις.

“Η Πανεπιστημιακή μου εκπαίδευση έπαιξε ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο να βρεθώ στο τεχνικό τιμ της Εθνικής Ελλάδος. Είχα κάποιες δημοσιεύσεις και τοποθετήσεις σε διάφορα συνέδρια και περιοδικά στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι επιστημονικοί σύμβουλοι στην Εθνική ομάδα Πετοσφαίρισης και είδαν και έκριναν το έργο μου και με πρότειναν ουσιαστικά στην Ομοσπονδία και τον προπονητή τον Σωτήρη Δρίκο. Από την πλευρά μου δέχθηκε την πρόσκληση αυτή με μεγάλη μου χαρά, γιατί το βόλεϊ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Από την άλλη μην ξεχνάμε ότι στις Κυκλάδες το βόλεϊ πάρα πολύ καλά, αφού τόσο στη Σύρο με τον Φοίνικα, όσο και στη Νάξο με τον Πανναξιακό και τη Σαντορίνη με τον Α.Ο. Θήρας, βρίσκεται στη Volleyleague και στην Α1 γυναικών. Επίσης, ήταν μία πρόκληση για μένα αφού ήθελα να δω τις δυνατότητές μου και σ' αυτό το άθλημα” είπε αρχικά ο Θανάσης Τσούκος μπροστά στην κάμερα της ¨Κοινής Γνώμης”.

Πήρες κάτι από τη συμμετοχή σου στο Εθνικό συγκρότημα;

“Πήρα πάρα πολλά, γιατί οι αθλητές στην Εθνική ανδρών είναι όλοι επαγγελματίες. Αν μπορέσεις να τους κοστολογήσεις, αξία τους φτάνει περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Πιστεύω ότι οι συνεργασία με τέτοιου είδους αθλητές είναι ιδιαίτερη, γιατί ναι μεν είναι επαγγελματίες, αλλά επειδή είναι παίκτες και όχι αθλητές του στίβου θέλουν μία διαφορετική μεταχείριση”.

Ήταν έκπληξη η συμμετοχή στου στην Εθνική; Πίστευες ότι κάποια στιγμή θα φτάσεις τόσο ψηλά;

“Τις δυνατότητές μου τις ξέρω. Στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, λόγω του κλασσικού αθλητισμού, γιατί ο κλασσικός αθλητισμός έχει να κάνει ουσιαστικά με τις ατομικές δυνατότητες, ενός αθλητή. Δηλαδή, βλέπεις στα εκατό μέτρα ποιος είναι ο πιο γρήγορος αθλητής στον κόσμο. Ακόμη στη σφαιροβολία βλέπεις ποιος θα πετάξει πιο μακριά τη σφαίρα. Έτσι, εμείς οι γυμναστές του κλασσικού αθλητισμού είμαστε εξειδικευμένοι στο να βελτιώνουμε τις φυσικές ικανότητες και αυτό ήταν που με προέτρεψε να πάω. Πίστεψα ότι μπορώ να τα καταφέρω και με την είσοδό μας στον τελικό της Euroleague, πιστεύω ότι έβαλα κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι σ' αυτήν την επιτυχία”.

Ένας αθλητής ο οποίος είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο, έχει τα περιθώρια βελτίωσης;

“Όλοι μπορούν να βελτιωθούν. Βέβαια υπάρχει το DNA το οποίο μπορεί να σου βάλει κάποια όρια, αλλά όλοι μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμή τους και την ταχύτητά τους. Αρκεί βέβαια να έχουν θέληση”.

Πως βλέπεις πλέον το μέλλον σου, αφού ήδη το όνομά σου έχει γίνει αρκετά γνωστό τόσο στον χώρο του βόλεϊ, όσο και στον κλασσικό αθλητισμό.

“Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό για ένα προπονητή, να συνεργαστεί με ένα γυμναστεί ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου του. Τώρα, θα υπάρξει μία συνεργασία με την ομάδα του Φοίνικα και θα βοηθήσω στο κομμάτι των εργομετρικών. Θα κάνουμε δηλαδή κάποιες μετρήσεις στους πετοσφαιριστές για να πάρουμε κάποια στοιχεία και δεδομένα για τις φυσικές τους ικανότητες και να δούμε που πάσχει ο κάθε αθλητής. Αυτό έχει ως στόχο η προπόνηση να είναι πιο εξειδικευμένη, να βοηθήσουμε το τεχνικό τιμ να δουλέψει πάνω σ' αυτά που θα διαπιστώσουμε, έτσι ώστε να φτάσουμε σε κάποια καλύτερα αποτελέσματα”.

Είσαι γυμναστής κλασσικού αθλητισμού. Θα ήθελα να μου πεις ποια είναι τα κοινά σημεία με το άθλημα του βόλεϊ.

“Σε ένα μάθημα του μεταπτυχιακού προγράμματος στο ΤΕΦΑ της Αθήνας, ένας πολύ καλός συνάδελφος ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του βόλεϊ έκανε μία παρουσίαση, όπου αναφερόταν στο κατακόρυφο άλμα στο βόλεϊ. Στην ίδια παρουσίαση έλεγε ότι το κατακόρυφο άλμα ενός πετοσφαιριστή καθορίζει και σε ποια κατηγορία θα παίξει. Δηλαδή, όσοι έχουν πάρα πολύ μεγάλο άλμα θα παίξουν στην πρώτη κατηγορία, στην δεύτερη θα παίξουν όσοι έχουν μικρότερο άλμα και πάει λέγοντας. Μετρά βέβαια και το σωματικό ύψος, όμως μαζί με το κατακόρυφο άλμα πάει και η μυική ισχύ και η αλτικότητα. Αν κάνεις μεγάλο άλμα τότε είναι λογικό ότι θα μπορείς να χτυπάς και την μπάλα με πάρα πολύ μεγάλη εκρηκτικότητα. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι οι δύο ακραίοι της Εθνικής ομάδας είναι ο ένας 1.82 ο Πρωτοψάλτης και ο Κοκκινάκης είναι 1.88. Ο Πρωτοψάλτης όμως έχει άλμα 1.01, για να καταλάβει ο κόσμος αυτό που λέει. Επίσης, χτυπά και με εντυπωσιακή εκρηκτικότητα την μπάλα. Τώρα για να συνδυάσουμε τα αθλήματα μεταξύ τους κάνουμε διάφορες ασκήσεις, τόσο για την βελτίωση της αλτικότητας όσο και της βελτίωσης της ειδικής αλτικότητας με μπάλα. Δεν θα κάνουμε στους πετοσφαιριστές ίδια προπόνηση, που κάνουν οι αθλητές του άλματος εις ύψος. Κάνουμε κάποιες γενικές ασκήσεις που κάνουν σε όλα τα αθλήματα για την βελτίωση του κατακόρυφου άλματος και θα κάνουμε κάποιες άλλες ασκήσεις, οι οποίες είναι εξειδικευμένες πάνω στο άθλημα”.

Αν και ήρθες στη Σύρο για να γεμίσεις τις “μπαταρίες” σου, όμως βλέπω ότι οι επαγγελματικές σου υποχρεώσεις είναι αρκετά αυξημένες.

Αν σου αρέσει αυτό που κάνεις δεν κουράζεσαι. Πριν από ένα μήνα έκανα και εργομετρικές εξετάσεις στην Εθνική ομάδα κορασίδων ρυθμικής γυμναστικής και μου αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνω, που δεν με κουράζει”.

Ήρθες στη Σύρο και ήδη έχεις ξεκινήσει μία συνεργασία με τον Φοίνικα, αλλά και με την ομάδα του Πάγου, όπου τα τελευταία χρόνια έχεις μία πολύ καλή σχέση με την ομάδα της Σύρου.

“Όπως είναι γνωστό την περσινή σεζόν ήμουν υπεύθυνος για την προετοιμασία του Πάγου και συνεργάστηκα ακόμη και με τον Ajax που βγήκε στη συνέχεια πρωταθλητής Κυκλάδων. Κάναμε κάποια εργομετρικά και ο ένας ποδοσφαιριστής μπόρεσε και πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Ο συγκεκριμένος αθλητής από όσο θυμάμαι ξεκίνησε από τον στίβο. Όταν ήταν στο δημοτικό ερχόταν με την αδερφή του στον στίβο. Το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος που μου αρέσει να ασχολούμαι, καθώς περιλαμβάνει όλες τις ιδιότητες φυσικής κατάστασης, όπως την αντοχή, την ταχύτητα, τη δύναμη, αλλά και της αλλαγής κατεύθυνσης από τους ποδοσφαιριστές. Όλα αυτά είναι για μένα πολύ ενδιαφέροντα και επειδή επί επτά σεζόν συνεργάζομαι με τον Πάγο, θα συνεχίσω να είμαι εκεί ως επιστημονικός υπεύθυνος φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών. Η διοίκηση του Πάγου απαρτίζεται από κάποια άτομα τα οποία είναι πολύ αγαπητά στους φιλάθλους και τους αρέσει όλα αυτά που κάνουν. Επίσης μένει έξω από όλες τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το ποδόσφαιρο”.

Μεγάλωσες στο στάδιο των Πευκακίων και το πονάς όσο κανείς άλλος. Αυτήν την εποχή γίνονται κάποιες εργασίες, όμως ουσιαστικά δεν θα αλλάξει κάτι. Ο κλασσικός αθλητισμός στη Σύρο δεν πάει καλά, αφού δεν έχει τους κατάλληλους χώρους προπόνησης.

“Ασχολούμαι με τον κλασσικό αθλητισμό από το 1988. Γυμναζόμουν στο στάδιο των Πευκακίων μέχρι το 2009, με κάποια παύση κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Από το στάδιο των Πευκακίων πέρασαν πάρα πολύ αθλητές – πρωταθλητές με πάρα πολλές επιτυχίες. Ο Παναγιώτης Κάμπαξης είχε κερδίσει το πανελλήνιο παμπαίδων το 1993 μέχρι και την Αναστασία Φουτσιτζίδου, πάρα πολλοί αθλητές τελικά τραυματίστηκαν. Η Φουτσιτζίδου είναι η μοναδική αθλήτρια η οποία άντεξε και δεν τραυματίστηκε. Αυτό έγινε γιατί ξέραμε το πρόβλημα και προσπαθούσαμε με “νύχια και με δόντια” να την κρατήσουμε μακριά από τραυματισμούς. Αυτό το πράγμα εμείς στον Ποσειδώνα Σύρου, δεν θέλουμε να συνεχιστεί. Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε κάποιους αθλητές οι οποίοι θα διακριθούν, αλλά από την άλλη όταν αρχίζουν οι απαιτήσεις να γίνονται μεγάλες, να αρχίσουν οι τραυματισμοί. Το γήπεδο είναι ακατάλληλο, γι' αυτό και ο στίβος από χώμα έγινε ελαστικός τάπητας. Αυτό έγινε για να αποφευχθούν κάποιοι τραυματισμοί και να βελτιώνονται οι επιδώσεις τους. Εάν το 2014 στη Σύρο δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε ελαστικό τάπητα, εμείς να παίρνουμε παιδιά, να τα προπονούμαι και στο τέλος να τραυματίζονται, όπως έγινε με την Γεωργία Ρούσσου, που ήταν πρωταθλήτρια στα 80 μέτρα Παγκορασίδων. Ο γιατρός τότε μα είπε ότι είναι καθαρά από το γήπεδο και η αθλήτρια σταμάτησε. Η Γεωργία θα μπορούσε να είχε συνεχίσει και τώρα να αγωνίζεται στα 100 μέτρα και να κάνει 11:50 και να είναι στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Δεν θέλουμε να το συνεχίσουμε αυτό”.

Κλείνοντας θα ήθελα να μιλήσουμε και για την Αναστασία Φουτσιτζίδου, που φέτος όχι μόνο ξεπέρασε τον εαυτό της, αλλά έκανε κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. Αν και ήταν απών για τρία χρόνια, κατάφερε να επιστρέψει δυναμικά και να φτάσει ακόμη και στη δεύτερη πανελλήνια θέση στο τριπλούν.

Η Αναστασία από τα 7-8 χρόνια της στα ταλέντα. Ήταν μέσα στα παιδιά που η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα είχε χαρακτηρίσει ταλέντα. Από την στιγμή που έχει ταλέντο είναι λογικό, ότι ακόμη και μετά από μία διακοπή ετών, να μπορέσει να επανέλθει σχετικά γρήγορα. Επανήλθε σε καλύτερο επίπεδο από ότι περιμέναμε, γιατί για να πω και την αλήθεια ούτε εγώ το περίμενα. Στον κλειστό στίβο είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση και το ίδιο επανέλαβε και στον ανοικτό. Έκανε ένα πολύ σημαντικό ατομικό ρεκόρ, το οποίο αν το συνδυάσεις με το χρόνο της διακοπής, τότε είναι κάτι το καταπληκτικό. Επίσης, αυτή η επίδοση είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε και μεγάλωσε στο γήπεδο των Πευκακίων. Ο κλασσικός αθλητισμός πάει στις Κυκλάδες πάρα πολύ καλά και ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων κ. Πάππας, είναι πάρα πολύ δραστήριος και θέλω να στον συγχαρώ γι' αυτό. Κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Το πιο σημαντικό είναι που αγαπά τον κλασσικό αθλητισμό”.

 

Ετικέτες: