Paintball, ένα άγνωστο άθλημα για την Ευρώπη, το οποίο μια παρέα παιδιών από τη Σύρο το έχουν βάλει μέσα στην καθημερινότητά μας

Γιατί η ζωή θέλει... χρώμα

Στη Σύρο η χρωματοσφαίριση, “paintball” ξεκίνησε στα τέλη του 1999. Οι πρώτοι εξοπλισμοί που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δύο επαναληπτικά “Talon” και το παιχνίδι ήταν δύο άτομα να αλληλοκυνηγιώνται. Σιγά-σιγά άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και στο τέλος του καλοκαιριού του 2000 έφτασαν να ασχολούνται με το παιχνίδι 16 άτομα. Τότε οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος αποφάσισαν τη δημιουργία club. Σήμερα το club αριθμεί πάνω από 50 κατόχους εξοπλισμού. Έτσι, το 2013 μετά από αρκετά χρόνια έγινε η ίδρυση του συλλόγου και το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ο Σύλλογος είναι μία μη κερδοφόρα ομάδων μικρών και μεγάλων ανθρώπων που αγαπούν το paintball, τη δύση και τον αθλητισμό. Γι' αυτό και οι προσπάθειες που γίνονται δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά την εξασφάλιση ώστε στην Σύρο να ενδιαφερθούν και να μάθουν όλο και περισσότερα παιδιά, τι είναι το παιχνίδι και να το αγαπήσουν ακόμα περισσότερο.

Το paintball είναι ο συνδυασμός του κρυφτού και του κυνηγητού, αλλά σε πιο ανταγωνιστική και πιο εξελιγμένη μορφή. Παρόλο που υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του παιχνιδιού, συνήθως μία ομάδα παικτών ζωρίζεται σε δύο ομάδες και ανταγωνίζονται ως προς το ποια θα καταφέρει να κατακτήσει τη σημαία. Ο αριθμός των παικτών σε κάθε ομάδα μπορεί να είναι από ένα και πάνω.

Η χρωματόσφαιρα “paintball” είναι μία στρογγυλή, λεπτή κάψουλα ζελατίνης με χρωματισμό υγρό στο εσωτερικό της. Είναι αντίστοιχη με μεγάλες κάψουλες βιταμινών ή τις κάψουλες λαδιού που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο. Το χρώμα μέσα είμαι μη-τοξικό, μη-καυστικό και φεύγει από τα ρούχα και το δέρμα με λίγο νερό.

Τα όπλα χρωματοσφαίρισης (μαρκαδόροι ή markers), έρχονται σε μία ποικιλία από άποψης μεγέθους, στυλ και λειτουργικότητας. Μπορεί να τροφοδοτούνται από διοξείδιο του άνθρακα ή από πεπιεσμένο αέρα. Τα περισσότερα χρησιμοποιούν μεγάλα συστήματος φιαλών τα οποία ξαναγεμίζουν και έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν εκατοντάδες βολές πριν ξαναγεμίσουν.

Για την ασφάλεια τους οι παίκτες της χρωματοσφαίρισης πρέπει πάντα οι παίκτες να φοράνε μάσκα ειδικά σχεδιασμένη για χρωματοσφαίριση η οποία προστατεύει τα μάτια και όλο το το μπροστά μέρος του προσώπου. Η μάσκα φοριέται κάθε στιγμή μέσα στο παιχνίδι, καθώς και έξω από το παιχνίδι σε χώρους που επιτρέπεται η χρήση των όπλων. Το paintball είναι ένα πολύ ασφαλές σπορ από την στιγμή που ακολουθούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας.

Το paintball είναι ένα άθλημα που παίζεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι ένα σπορ που άντρες και γυναίκες αγωνίζονται ίσα και που η ηλικία δεν βοηθάει τους νέους πάντα. Σαν ένα παιχνίδι σκακιού πρέπει να είσαι σε θέση να σκεφτείς γρήγορα και αποφασιστικά και αυτό σε κάνει καλό στο paintball.

"Σημαντικό για εμάς να έχουμε τον δικό μας χώρο"

Δύο μέλη του συλλόγου paintball Σύρου, ο Δημήτρης Κουτσούκος και ο Νίκος Χατζαντώνης μίλησαν στην web camera της Κοινής Γνώμης, το άθλημα που τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και τη συνεχή αύξηση των μελλών του Ομίλου.

Να σημειώσουμε σ' αυτό το σημείο πως ο όμιλος του pantball στεγάζεται στο γήπεδο του Πάγου, όπου τα μέλη έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ένα ασφαλές και διασκεδαστικό παιχνίδι. Πολύχρωμες ρόδες και διάφορα άλλα αντικείμενα έχουν δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον, όπου μικροί και μεγάλοι βρίσκονται κάθε Κυριακό στον συγκεκριμένο χώρο, ώστε να περάσουν λίγες ώρες χαλάρωσης.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Νίκος Χατζατζώνης ο οποίος μας ενημέρωσε για το τι συμβαίνει κάθε Κυριακή πρωί στο γήπεδο του Πάγου.

"Κάθε Κυριακή, αν το επιτρέπουν βέβαια οι καιρικές συνθήκες μαζευόμαστε στο γήπεδο του Πάγου, το οποίο μας έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Τώρα κάθε Κυριακή μαζευόμαστε από 11 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι περίπου, ώσπου δηλαδή δίνουνε τη λήξη της εκάστοτε ημέρας. Είμαστε ένας αναγνωρισμένος σύλλογος και μαζευόμαστε κάθε Κυριακή περίπου20 μέλη και εκτός αυτού φιλοξενούμε αρκετά συχνά παιδιά πάρτι. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να δείξουμε σε όλον τον κόσμο και να μάθει το άθλημα της χρωματοσφαίρισης".

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι στον χώρο αυτόν μπορούν να έρθουν κι άλλοι οι οποίοι δεν είναι μέλη του ομίλου, αφού όπως είπατε κι εσείς διοργανώνεται και διάφορα πάρτι.

Δ.Κ. "Εκτός από παιδικά πάρτι, έρχονται και μεγαλύτερης ηλικίας και παίζουν, όπως συμβαίνει και στο τελευταίο μας event. Το πάρτι αυτό είναι για μεγάλα παιδιά τα οποία ήρθαν εδώ να διασκεδάσουν, να παίξουν, να περάσουν γενικά καλά και να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Όταν στο χώρο μας υπάρχουν πολλά άτομα, τότε παίζουν εναλλάξ, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός μέσα στον στίβο".

Ν.Χ. "Όπως σε κάθε άθλημα, έτσι και σ' αυτό της χρωματοσφαίρισης υπάρχει ένας σκοπός. Έτσι, όταν χωρίζονται οι ομάδες, σκοπός των παιδιών είναι να πάρουν τη σημαία και να την πάει στο μέρος της αντίπαλης ομάδας, είτε όταν δεν υπάρχει σημαία η κάθε ομάδα προσπαθεί να βγάλει εκτός αγώνα τον αντίπαλό της".

Το άθλημα της χρωματοσφαίρισης είναι αλήθεια ότι δεν είναι ευρέος γνωστό, αφού δεν έχει την ευκαιρία να προβάλετε συνεχώς, όπως συμβαίνει δηλαδή σε άλλα αθλήματα. Θα ήθελα να μου πείτε κάποια πράγματα για τον όμιλό σας, να σας μάθει ο κόσμος και να έρθει στον χώρο σας δει από κοντά.

Ν.Χ. "Σαν παρέα εμείς έχουμε ξεκινήσει από το 1999 και ήμαστε τότε μόλις τέσσερα άτομα. Η παρέα αυτή είχε ένα όνειρο, κάποια στιγμή να γίνει ένας σύλλογος χρωματοσφαίρισης και να αυξηθούν τα μέλη. Το 2013, καταφέραμε έπειτα από πολλές προσπάθειες, να γίνουμε ένας επίσημος σύλλογος με καταστατικό και να σημειώσουμε εδώ ότι ο σύλλογός μας είναι μη κερδοσκοπικός. Επίσης, στόχος μας είναι να δείξουμε στους κατοίκους του νησιού αυτού το άθλημα της χρωματοσφαίρισης, αυτό γίνεται με το να παρέχουμε δωρεάν το εξοπλισμό σε όσους δεν έχουν. Το άθλημα της χρωματοσφαίρισης είναι ευρέος γνωστό στην Αμερική και σιγά - σιγά κάνει κάποια βήματα και εδώ στην Ευρώπη. Η χρωματοσφαίριση αποτελείται από δύο ομάδες και απαρτίζεται από 2 και περισσότερα άτομα. Δεν υπάρχει όριο στις ομάδες, αφού εξαρτάτε από τον χώρο και τον αριθμό που θα βρεθεί εκεί. Στην χρωματοσφαίριση πρέπει να έχεις τον σωστό εξοπλισμό, όπως τον μαρκαδόρο, το όπλο δηλαδή του paintball, για να τροφοδοτηθεί ο μαρκαδόρος πρέπει να έχει μία ειδική φιάλη η οποία είναι οξυγόνου και παλαιότερα ήταν διοξειδίου. Η φιάλη από εκεί και πέρα τροφοδοτείται με την βοήθεια του γεμιστήρα και στη συνέχεια το όπλο μπορεί να ρίξει. Η χρωμόμπαλα αποτελείται από μία απλή ζελατίνη η οποία εσωτερικά της έχει μία απλή νερομπογιά. Αυτή με την κατάλληλη ταχύτητα σκάει και αφήνει τη μπογιά της πάνω στο αντικείμενο".

Θα ήθελα να μου πείτε αυτή τη στιγμή πόσα μέλη έχει ο όμιλος κι αν βλέπεται να αυξάνεστε.

Ν.Χ. "Εγγεγραμμένα μέλη αυτή τη στιγμή ήμαστε πάνω από 50 άτομα. Τώρα αύξηση των μελών μας έχει παρατηρηθεί από την εποχή που μας παραχώρησε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης το πρώην γήπεδο του Πάγου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο δρόμος που υπάρχει από πάνω, βοηθά να μας δει ο κόσμος, να δει δηλαδή πως κινούμαστε, πως λειτουργούμε και να έρχεται κοντά μας για να μάθει περισσότερα. Από το 2013 έχουμε πάνω από πενήντα της εκατό αύξηση των μελών μας και σαν όμιλος είναι φυσικό να ήμαστε ευχαριστημένοι γι' αυτή την εξέλιξη".

Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν για εσάς να έχετε έναν δικό σας χώρο και να στεγάστε σε ένα σημείο που αρκετός κόσμος περνά σε καθημερινή βάση.

Δ.Κ. "Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο για αυτή την παραχώρηση. Πριν συμβεί αυτό δεν είχαμε κάποιο σταθερό μέρος, παίζαμε στο βουνό, σε διάφορα χωράφια και όπως είναι φυσικό είχαμε κάποια μικρά προβλήματα. Τώρα, ήμαστε νόμιμοι, έχουμε τον δικό μας χώρο και δεν ενοχλούμε και ούτε μας ενοχλούν".

Ν.Χ. "Το καλό είναι ότι ο χώρος αυτός μας παρέχει την δυνατότητα να έρθει ο γονιός και να παρακολουθήσει το παιδί του. Αυτό συμβαίνει με ασφάλεια καθώς έχουμε τοποθετήσει περιμετρικά του "στίβου" ένα ειδικό δίχτυ, έχουμε βάλει τεχνητά εμπόδια μέσα στον "αγωνιστικό χώρο", έχουμε βάλει λάστιχα τα οποία έχουμε χρωματίσει ώστε να δείχνει ο χώρος πιο όμορφος και πιο παιδικός. Οι απαιτήσεις βέβαια για να το κάνουμε πιο εγκεκριμένου τύπου είναι πολλές και χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα. Μέχρι στιγμής ήμαστε ευχαριστημένοι για ότι μας έχει παραχωρηθεί".

Από πόσο ετών μπορεί να συμμετάσχει κάποιο παιδί;

Δ.Κ. "Από 13 ετών μπορεί κάποιο παιδί να συμμετάσχει. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση του γονέα".

Ν.Χ. "Για να μπορεί να συμμετάσχει κάποιο παιδί θα πρέπει να μπορεί να καταλάβει το τι ζητάμε εμείς. Εμείς θέλουμε τα παιδιά να προσέχουν πολύ ώστε να μην χτυπήσει μέσα στον χώρο του αγώνα και βασικό είναι να μπορεί να σηκώσει τον εξοπλισμό, ο οποίος έχει κάποιο συγκεκριμένο βάρος. Από εκεί και πέρα εκτός από άντρες και μικρά παιδιά, φιλοξενούμε και γυναίκες".

Ετικέτες: