Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της Συγχρονισμένης Κολύμβησης “Hellas Beetles Synchro Cup"

Μάγεψαν οι αθλητικές χορογραφίες στον υγρό στίβο

  • Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2017 - 17:04
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιουν. 2017 - 18:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της Διεθνούς διοργάνωσης της συγχρονισμένης κολύμβησης “Hellas Beetles Synchro Cup". Οι αγώνες ήταν σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας και τον Ναυτικό Όμιλο Μεταμόρφωσης. Η Σύρος, το τριήμερο των αγώνων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ένα άθλημα ιδιαίτερο, εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα απαιτητικό. Τα κορίτσια που έλαβαν μέρος έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αφού πρόσφεραν πλούσιο θέαμα σε όλους όσους αποφάσισαν να βρεθούν τις μέρες των αγώνων στην εξέδρα του κολυμβητηρίου.

Οι αγώνες ξεκίνησαν την Παρασκευή, όμως η τελετή έναρξης της διοργάνωσης δόθηκε το Σάββατο το απόγευμα με τον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό να δίνει το πρόσταγμα της έναρξης των αγώνων.  Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρέλαση των αθλητριών, των Εθνικών ομάδων και των συλλόγων που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση. Αρχικά μίλησε η διευθύντρια των αγώνων, Αντιπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Συγχρονισμένης κολύμβησης της LEN, εθνική προπονήτρια και τεχνική σύμβουλος του διοργανωτή ΑΝΟΜ Μαρία Θηβαίου, η οποία ευχαρίστησε τον Δήμο για την φιλοξενία, αλλά και ευχήθηκε οι αγώνες αυτοί να είναι μία καλή βάση για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός κήρυξε ην έναρξη των αγώνων και ευχήθηκε από την πλευρά του όλα να πάνε καλά. Τέλος, τον λόγο πήρε ο Α' αντιπρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας η οποίος αναφέρθηκε στο άθλημα και  τις απαιτήσεις που έχει.

Τώρα, σε αγωνιστικό επίπεδο οι ομάδες τόσο στο ομαδικό, όσο και στα ντουέτα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι αθλήτριες από την Ρωσία, την Ουγγαρία και την Ισπανία έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα, αλλά και τα κορίτσια της Εθνικής Ελλάδος έδειξαν έτοιμες για το Πανευρωπαϊκό, αλλά και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σε συλλογικό επίπεδο, τα κορίτσια έδειξαν ότι έχουν πολύ καλές βάσεις για καλύτερη συνέχεια, αφού έδειξαν πως γνωρίζουν πολύ καλά τα μυστικά του αθλήματος.

 

 

"Στόχος μας η εκδήλωση αυτή να μπει στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας"

Η προπονήτρια της Εθνικής Ελλάδος, αλλά και τεχνικό μέλος του Ναυτικού Ομίλου Μεταμόρφωσης Μαρία Θηβαίου μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" μετά το τέλος των αγώνων της συγχρονισμένης κολύμβησης, που πραγματοποιήθηκαν στο κολυμβητήριο της Ερμούπολης.

Αρχικά η κ. Θηβαίου μίλησε για τη διοργάνωση, αλλά και τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί.

"Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο ως προς της επιτυχία του αν θέλουμε να βάλουμε ένα ποσοστό ήταν κατά 90% πετυχημένο. Πάντα δημιουργούνται κάποια απρόβλεπτα πράγματα, αυτά είναι μέρος της κάθε διοργάνωσης, παρόλα αυτά, τίποτα δεν ήταν ικανό να σταματήσει τη ροή των αγώνων, όλα λειτούργησαν άψογα. Οι μικροατέλειες διορθώθηκαν, πράγματα εξελίχθηκαν, από θέμα διοργάνωσης αυτή ήταν η δική μου επισήμανση και από αγωνιστικού ενδιαφέροντος τα πράγματα λειτούργησαν πάρα πολύ καλά. Φρονώ και είμαι σχεδόν βέβαιη ότι του χρόνου η προσέλευση των ξένων ομάδων θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αν επιτευχθεί και ο στόχος που έχουμε βάλει, δηλαδή αυτή η διοργάνωση να μπει στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που κατά πάρα πιθανότητα θα γίνει, τότε δεν θα είναι ένας προαιρετικός προορισμός, αλλά θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή για τις μεγάλες ομάδες της συγχρονισμένης κολύμβησης. Τώρα, από εκεί και πέρα, οπωσδήποτε η εμπειρία  δηλώνει ότι είναι η βάση και το βήμα για καλύτερη εξέλιξη στο επερχόμενο πρωτάθλημα “Hellas Beetles Synchro Cup”.

 

Ήταν μία αθλητική διοργάνωση που ο κόσμος του νησιού δεν γνώριζε και πολλά πράγματα. Είναι ένα άθλημα που νομίζω ότι τώρα το έμαθε και όπως είδαμε ήρθε στο κολυμβητήριο για να παρακολουθήσει της εκδήλωση από κοντά.

"Είναι αλήθεια και όπως ήταν το πρόγραμμα διαμορφωμένο, δεν διευκόλυνε την ροή του κόσμου. Γιατί έγιναν αγώνες σε μέρες που ο κόσμος ήταν στην εργασία του, όπως για παράδειγμα τα πρωινά, αλλά και την Κυριακή δεν την εκμεταλλεύτηκε όπου υπήρχε δυνατότητα να έρθουν στο κολυμβητήριο. Αυτό φάνηκε το βράδυ του Σαββάτου που η εξέδρα του κολυμβητηρίου ήταν γεμάτη και πραγματικά δεν έπεφτε... καρφίτσα. Το ίδιο είχε συμβεί και την Παρασκευή το βράδυ. Άρα, αυτός είναι ένας λόγος για την επόμενη διοργάνωση, ώστε να γνωρίζουμε την επιλογή του προγράμματος και των ημερών, αν και φέτος επιλέξαμε να διευκολύνουμε τις ομάδες και την οργάνωση. Όλα αυτά είναι πραγματικά θέματα τα οποία έχουν λύσεις. Σημασία έχει ότι είναι κάτι το οποίο έχει μεγάλη απήχηση, αν και είναι ένα εξειδικευμένο άθλημα το οποίο δεν τον γνωρίζει ο κόσμος. Δεν είναι εξοικειωμένο το ευρύ κοινό, όταν όμως έχει την επαφή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το ξανά παρακολουθήσει".

 

Τι είναι αυτό που θα κρατήσετε από την φετινή διοργάνωση και τι θα προσπαθήσετε να αλλάξετε στην επόμενη;

"Από την φετινή διοργάνωση δεν αλλάζω τίποτα. Κρατάω τα πάντα, τόσο τα καλά όσο και τα κακός κείμενα. Όλα είναι μέρος της επιτυχίας. Από εκεί και πέρα η εξέλιξη δεν έχει... ταβάνι. Κρατάμε τα καλά και διώχνουμε τα κακά. Κρατάμε την καλή μας διάθεση, να έχουμε υγεία και με τη βοήθεια του Θεού όλα θα πάνε καλά."

 

Θα ήθελα να μου πείτε και στο αγωνιστικό κομμάτι μιας και είστε προπονήτρια της Εθνικής ομάδας. Πως είδατε από αγωνιστικής πλευράς του αγώνες;

 

"Ήταν μία μεγάλη πρόβα για την Εθνική ομάδα, καθότι εμείς είχαμε μία αποστολή με 20 αθλήτριες που αντιστοιχούν στην Εθνική γυναικών και νεανίδων. Έχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλους αγώνες, καθώς σε λίγες ημέρες θα πάμε στο Πανευρωπαϊκό του Βελιγραδίου και σε περίπου δύο (2) εβδομάδες θα πάμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Τα κορίτσια είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, ενθουσιάστηκαν και έδειξαν, τόσο την φυσική τους κατάσταση όσο και την ψυχολογική τους ετοιμότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι ετοιμοπόλεμες και να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλές διοργανώσεις, γιατί αυτό τους αφαιρεί στρες και τους δίνει δύναμη. Επίσης, η καθιέρωση αγώνων διεθνούς μίτινγκ βοηθά πάρα πολύ την εξέλιξη της Εθνικής ομάδας. Γενικά την εξέλιξη του αθλήματος μέσα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την Εθνική ομάδα".

 

Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε αν το άθλημα αυτό κερδίζει έδαφος και κοντά σας έρχονται όλα και περισσότερα κορίτσια.

"Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει και για το αποτέλεσμα είμαστε αρκετά υπερήφανοι όλοι όσοι έχουν δουλέψει πάνω σ' αυτό το κομμάτι είναι ότι μέσα σε μία πενταετία έχουμε αυξήσει την ποσότητα ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Πιστεύουμε ότι η αύξηση είναι περίπου 40%. Πλέον η συγχρονισμένη κολύμβηση έχει περίπου 1500 αθλητές και μιλάμε για την Ελλάδα, σε μία περίοδο κρίσης, όταν για παράδειγμα 1500 αθλήτριες έχει η Ρωσία".

 

"Είχαμε την τύχη και τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά ένα εντυπωσιακό άθλημα"

Ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός ήταν κοντά όλες τις ημέρες διεξαγωγής του 1ου διεθνούς τουρνουά συγχρονισμένης κολύμβησης “Hellas Beetles Synchro Cup” και μετά το τέλος των αγώνων είπε: "Αυτό που αρχικά μπορώ να πως, πως ότι και να ειπωθεί θα είναι... λίγο. Δεν μπορώ να περιγράψω την χαρά μου και τη συγκίνησή μου, έχω εντυπωσιαστεί από το τριήμερο αυτό. Είχαμε την τύχη και τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά ένα εντυπωσιακό άθλημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον συγχρονισμό, την αυτοσυγκέντρωση, αλλά και  την μεγάλη αντοχή. Είναι ένα άθλημα εκλεπτυσμένο, εντυπωσιακό, είναι καλοκαιρινό και με βεβαιότητα μπορώ να πω μετά από τρεις (3) μέρες αγώνα, ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί και με τη συνεργασία πάντα με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, αλλά και με τον Ν.Ο. Μεταμόρφωση, να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε και πάλι τη διοργάνωση αυτή. Θέλουμε αυτή βέβαια να είναι ακόμη μεγαλύτερη σε επίπεδο συμμετοχών. Τώρα, όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή, ο κόσμος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και έδειξε πως διψά για παρόμοιες αθλητικές διοργανώσεις. Είμαστε από τα λίγα νησιά που διαθέτουν κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών και παρόλα αυτά δεν είχαμε μέχρι στιγμής τη χαρά να δούμε από κοντά τόσο υψηλού επιπέδου αγώνες στο συγκεκριμένο άθλημα. Ανοίγει ο δρόμος στον υγρό στίβο τουλάχιστον να κάνουμε βήματα μπροστά και σε επίπεδο ακαδημιών, με τον Ναυτικό Όμιλο της Σύρου, αλλά και τα άλλα σωματεία. Από την άλλη η εκδήλωση αυτή συμπληρώνει το πάζλ των πολύ μεγάλων διοργανώσεων που και φέτος πραγματοποιούνται στο νησί μας. Πέρα από κάθε αμφιβολία, το τεστ ήταν άκρως πετυχημένο σ' αυτή την πρώτη φιλοξενία μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης και θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησης αυτής της διοργάνωσης. Θέλω να ευχαριστήσω κυρίως τον Ναυτικό Όμιλο Μεταμόρφωσης και  την κ. Θηβαίου, την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος όπου μαζί με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης είμαστε συνδιοργανωτές αυτής της εκδήλωσης. Ακόμη θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την στήριξή της, τον Ν.Ο. Σύρου και το Υπουργείο Τουρισμού για την Αιγίδα του".