Ο πρόεδρος του Φοίνικα Σύρου ONEX μιλά στην «Κοινή Γνώμη» για την πορεία της ομάδας του μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα, αλλά και για της νέες μεγάλες επιτυχίες του «Πειρατικού»

Ένας χρόνος γεμάτος επιτυχίες

Λίγα εικοσιτετράωρα λίγο πριν το 2021 αποτελέσει παρελθόν ο Φοίνικας Σύρου ΟΝΕΧ κατέκτησε την μεγαλύτερη κούπα στην ιστορία του, κόντρα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό, επικρατώντας στον τελικό του Σούπερ Καπ με 0-3. Το «Πειρατικό» μπορεί στο νέο πρωτάθλημα να έχει ένα μέτριο πρώτο μέρος, όμως το 2021 ήταν μία άκρως γεμάτη χρονιά. Σ’ αυτόν τον χρόνο ο Φοίνικας ONEX κατέκτησε δύο τίτλους, αρχικά σήκωσε το κύπελλο του League Cup και στη συνέχεια το Σούπερ ΚΑΠ. Από την πλευρά τους οι φίλοι της ομάδας μόνο περηφάνια μπορούν να νιώθουν, αφού η ομάδα είναι η ζωντανή διαφήμιση για τη Σύρο, αλλά και γιατί έχει καταφέρει να φέρει τίτλους στο νησί που πριν μερικά χρόνια μόνο σε όνειρα θα μπορούσαν να τους δουν. Η τρέχουσα διοίκηση, με την στήριξη της ONEX, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο, να έρθουν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων αθλητές εγνωσμένης αξίας και ταυτόχρονα να είναι μέσα στις κορυφαίες ομάδες στην Ελλάδα.

Μουδιασμένο ξεκίνημα

Το πρωτάθλημα μπορεί να μην έχει ξεκινήσει όπως θα ήθελαν τόσο η διοίκηση όσο και οι ίδιοι οι αθλητές, όμως υπάρχει ο χρόνος να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Η ομάδα της Σύρου με την συμπλήρωση του πρώτου γύρου βρίσκεται στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πίσω από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Η εικόνα ήταν μέτρια τόσο σε παιχνίδια απέναντι στις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες, όσο και στις μεγάλες. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει και το έδειξε απέναντι στον Ολυμπιακό στον τελικό του Σούπερ Καπ.

Έχει το περιθώριο να μειώσει και να επανέλθει

Ο Φοίνικας αν και βρίσκεται στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου, μπορεί και διαθέτει την ποιότητα των παικτών που του επιτρέπουν να αντιδράσει και να μειώσει τη διαφορά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο για την ομάδα του νησιού, αφού πλέον θέλει να μπει στη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος, έχοντας όσο το δυνατό μικρότερη διαφορά από τις αντίπαλες ομάδες. Να διεκδικήσει στη συνέχεια με αξιώσεις όλα όσα του αναλογούν. Το «Πειρατικό» έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι ομάδα για τα δύσκολα και μπορεί να ανταπεξέλθει όταν ακόμη όλα είναι εναντίον της. Το πρωτάθλημα άλλωστε έχει πολύ δρόμο μπροστά και όλα μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ανοικτό παράθυρο μεταγραφών

Ο πρόεδρος της ομάδας της Σύρου, Χρήστος Καφτηράνης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο ρόστερ, αν αυτό ζητηθεί από τον νέο προπονητή. «Έχουμε ένα πλούσιο και δυνατό ρόστερ. Ο προπονητής θα αποφασίσει εάν χρειάζεται ενίσχυση ή όχι. Εμείς εμπιστευόμαστε και τους αθλητές μας και την άποψη του νέου προπονητή. Αν κριθεί από τον ίδιο ότι η ομάδα χρειάζεται κάποια ενίσχυση εμείς θα το κάνουμε πράξη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καφτηράνης.

«Είμαστε υπερήφανοι για τον Φοίνικα Σύρου ONEX»

Αρχικά να κάνουμε μία ανασκόπηση μιας και είναι τέλος του χρόνου, οπότε πείτε μας για τον ενάμιση χρόνο που είστε στην προεδρία του Φοίνικα Σύρου ONEX. Μία περίοδο αρκετά σημαντική για την ιστορία της ομάδας, αφού όχι μόνο επέστρεψε αλλά μέσα σ’ αυτό το διάστημα μετρά και δύο τίτλους.

«Έχω μιλήσει αρκετές φορές για το πως και γιατί μπήκα στην ομάδα για να βοηθήσω στην προσπάθεια που γινόταν από ορισμένους συμπολίτες μας, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ο Φοίνικας, να αγωνίζεται και να είναι ανταγωνιστικός στη μεγαλύτερη κατηγορία του βόλεϊ.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια αρωγός και μεγάλος υποστηρικτής με οικονομικό και όχι μόνο τρόπο, αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, είναι το Ναυπηγείο και η ONEX. Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με την ομάδα. Μια ομάδα που δυστυχώς δεν ήταν στα καλύτερά της και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος η μη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα. Υπήρχε δηλαδή ο κίνδυνος να διαγραφεί και να χαθεί μια ιστορική πορεία της ομάδας και επίσης να χαθεί μια μεγάλη προσπάθεια όλων των συμπολιτών μας που στήριξαν την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως ήξερα από πριν τις δυσκολίες και ότι θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα και οικονομικά αλλά και οργανωτικά. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά αλλά μπορώ να σας πω σήμερα ότι είμαστε σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι για το οργανωτικό κομμάτι. Έγιναν πολλά που βοηθούν τη διοίκηση της ομάδας αλλά κυρίως τους αθλητές μας στον αγωνιστικό και θεραπευτικό τομέα. Σύγχρονα μηχανήματα προπόνησης και αντιμετώπισης τραυματισμών βρίσκονται πλέον και χρησιμοποιούνται από την ομάδα. Η περσινή χρονιά, παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας μας άφησε ικανοποιημένους. Η ομάδα μας επέστρεψε και όχι μόνο επέστρεψε αλλά μας έφερε επιτυχίες, έφερε στο νησί μας ένα κύπελλο λιγκ καπ και τη δεύτερη θέση, πάνω από ιστορικές και εξίσου δυνατές ομάδες. Αυτό μας έδωσε δύναμη και έκανε υπερήφανους όλους τους χορηγούς μας και τους φίλους της ομάδας μας».

Να πάρουμε τα πράγματα χρονικά και να αναφερθούμε στην κατάκτηση του League Cup. Μία αρκετά σημαντική επικράτηση, αν αναλογιστούμε πως για να φτάσει σ’ αυτήν χρειάστηκε να αποκλείσει τον Ολυμπιακό.

«Για το κύπελλο Λιγκ καπ η ομάδα μας χρειάστηκε να αποκλείσει μια μεγάλη ομάδα. Αποκλείσαμε σε ένα φοβερό παιχνίδι, διαφήμιση του αθλήματος, έναν πανίσχυρο και ιστορικό αντίπαλο, τον Ολυμπιακό. Ο τελικός μπορεί να ήταν με μια ομάδα, ίσως όχι τόσο ισχυρή αγωνιστικά, αλλά η ομάδα του Φίλιππα Βέροιας έπαιζε στην έδρα της και διψούσε για διάκριση. Άρα δύσκολος αγώνας και ικανοποιημένοι γιατί ο Φοίνικας, η ομάδα μας, έδειξε χαρακτήρα και κέρδισε το κύπελλο».

Το καλοκαίρι ο Φοίνικας ONEX κι εσείς ως διοίκηση προχωρήσατε σε μία αρκετά μεγάλη αλλαγή του ρόστερ. Ήρθαν στην ομάδα αθλητές εγνωσμένης αξίας και μάλιστα ο πήχης ανέβηκε πάρα πολύ.

«Οι επιτυχίες αυτές μας έκαναν να κάνουμε την υπέρβαση για τη φετινή χρονιά. Φέραμε στην ομάδα μας αθλητές που αποτελούν ότι καλύτερο ανέδειξε το ελληνικό βόλεϊ. Επίσης πλαισιώσαμε την ομάδα και με μεταγραφές «ξένων» αθλητών από το πάνω ράφι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε στην ομάδα μας ένα ρόστερ που ποτέ δεν έχει ξαναπεράσει από το νησί μας. Τώρα με υπομονή και συνεχή προσπάθεια και στήριξη περιμένουμε και τα αποτελέσματα».

Η αρχή της χρονιάς, παρά τις μεταγραφές, μόνο εύκολη δεν ήταν αφού η ομάδα έχασε πολύτιμα παιχνίδια, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται αρκετά πίσω στον βαθμολογικό πίνακα. Μπορεί να επιστρέψει και να διεκδικήσει με τις υπόλοιπες τρεις ομάδες μία καλή θέση;

«Το τέλος του πρώτου γύρου μας βρίσκει πίσω από τις ομάδες που συνήθως ανταγωνιζόμαστε. Δεν μας ανησυχεί γιατί υπάρχει επαγρύπνηση. Υπάρχει μεγάλος δρόμος ακόμα μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα. Οι όποιες απώλειες μπορούν να αναπληρωθούν. Η βαθμολογία μπορεί να αλλάξει στα επόμενα παιχνίδια. Εδώ θέλω να τονίσω ότι φέτος οι ομάδες που διεκδικούν συνήθως το πρωτάθλημα έχουν και αυτές ενισχυθεί σε σχέση με πέρυσι. Περιμένουμε βελτίωση της ομάδας μας και σίγουρα μεγάλα παιχνίδια. Χρειάζεται υπομονή και δουλειά».

Ο Φοίνικας Σύρου ONEX, πριν το 2021 αποχωρήσει, επεφύλαξε μία πάρα πολύ ωραία έκπληξη στον κόσμο του, αλλά και σε όλο το φίλαθλο κοινό της Ελλάδας. Μπήκε στον τελικό της Ρόδου για το Σούπερ Καπ με την πλάτη στον τοίχο, όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με τα τελευταία του αποτελέσματα. Εκτός από την κατάκτηση του Σούπερ Καπ, εσείς από την πλευρά σας πιστεύατε ότι οι παίκτες θα αγγίξουν το τέλειο;

«Δεν ξέρω ποιο είναι το τέλειο και που μπορεί να φτάσει η απόδοση των αθλητών μας. Ξέρω όμως ότι μας έκαναν και πάλι υπερήφανους και μας απέδειξαν πως μπορούν στα δύσκολα. Φώναξαν με την απόδοσή τους και την κατάκτηση του σουπερ καπ ότι ο Φοίνικας είναι εδώ. Ναι, ξεπεράσαμε τις όχι καλές εμφανίσεις και στον τελικό δείξαμε ποιος είναι ο Φοίνικας και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει. Ο Φοίνικας, η ομάδα μας, έκανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και πάλι τη Σύρα μας. Ήταν ένας μεγάλος τελικός που έγινε στη Ρόδο, με τη χορηγία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον παρακολούθησαν 1000 και πλέον φίλαθλοι και φυσικά όλη η Ελλάδα μέσω της ΕΡΤ 3. Αυτό είναι ένα επίτευγμα και δεν ξέρω πόσοι και πως το κατανοούν!!».

Τι σημαίνει για εσάς αλλά και για την ίδια την ομάδα η κατάκτηση του Σούπερ Καπ; Οι παίκτες της ομάδας μπορούν να ξεμπλοκάρουν και να παρουσιάσουν το πρόσωπο που πραγματικά μπορούν;

«Για μας σημαίνει πως αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε. Οι αθλητές απέδειξαν με την απόδοσή τους και την αγωνιστικότητά τους τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς και τι μπορούν να μας χαρίσουν ακόμα. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ομάδα έχει να προσφέρει πολλά. Είναι μια καινούργια ομάδα που χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Την εμπιστευόμαστε και συνεχίζουμε».

Να αναφερθούμε και στην αλλαγή προπονητή. Μία κίνηση για πολλούς πολύ λογική από την στιγμή που η ομάδα δεν μπορούσε να βρει ρυθμό. Ο κ. Μιλενκόνσκι μπορεί να οδηγήσει τον Φοίνικα σε νέες επιτυχίες;

«Ναι, αλλάξαμε προπονητή γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Ο Μπερτίνι είναι καλός προπονητής και δουλευταράς. Όμως δεν μπόρεσε να περάσει στην ομάδα τη δική του φιλοσοφία και κρίναμε πως έπρεπε να γίνει αλλαγή. Φέραμε έναν πιο έμπειρο και με καλό βιογραφικό προπονητή. Φέραμε έναν προπονητή τίτλων. Έναν καθηγητή του βόλεϊ. Αυτό φάνηκε από την πρώτη μέρα προπόνησης. Η εμπειρία του στη διαχείριση «μεγάλων» αθλητών έδωσε άμεσα αποτελέσματα. Η εμφάνιση της Ομάδας μας στον τελικό έδειξε οτι ήταν αναγκαία η αλλαγή προπονητή. Ο κ. Μιλενκόνσκι είναι ο προπονητής που πιστεύουμε, εμπιστευόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγήσει την ομάδα μας σε νέες επιτυχίες».

Πρέπει να περιμένουμε διορθωτικές κινήσεις, εκτός από τον προπονητή, που θα γίνουν και σε αθλητικό επίπεδο, δηλαδή αν θα έρθουν ή θα φύγουν αθλητές;

«Η ομάδα μας έδειξε ότι και έτσι μπορεί να πετύχει πολλά. Έχουμε ένα πλούσιο και δυνατό ρόστερ. Ο προπονητής θα αποφασίσει εάν χρειάζεται ενίσχυση ή όχι. Εμείς εμπιστευόμαστε και τους αθλητές μας και την άποψη του νέου προπονητή. Αν κριθεί από τον ίδιο ότι η ομάδα χρειάζεται κάποια ενίσχυση εμείς θα το κάνουμε πράξη».

Δώσετε τις δικές σας ευχές αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα.

«Ευχές για μια καλύτερη χρονιά για όλο τον κόσμο. Εύχομαι το 2022 να διώξει την πανδημία και η ανθρωπότητα να μπει και πάλι στην κανονικότητα. Υγεία για όλο τον κόσμο. Για τον αθλητισμό να αποκτήσει και πάλι αίγλη. Αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα. Για την ομάδα μας, να την καμαρώσουμε να παίζει καλύτερο, ανταγωνιστικό βόλεϊ και να μας φέρει νέες επιτυχίες!! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά».