Το συγκρότημα του Δημήτρη Καζάζη γνώρισε την ήττα με 3-2 από τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του Αγίου Θωμά

Πήρε βαθμό από τον Παναθηναϊκό ο Φοίνικα Σύρου ONEX

  • Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, 2022 - 11:21
  • /   Eνημέρωση: 14 Νοε. 2022 - 12:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Πολύ κοντά στη νίκη έφτασε το «Πειρατικό» στο εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα της Σύρου βρέθηκε να προηγείται με 1-2 στο κλειστό του Αγίου Θωμά, όμως οι γηπεδούχοι μετά το τρίτο σετ ανέβασαν κατακόρυφα την απόδυσή του και ανέτρεψαν στην εις βάρος τους κατάσταση, φτάνοντας στη νίκη με 3-2. Παρά την ήττα ο Φοίνικας Σύρου ONEX πήρε έναν υπέρ πολύτιμο βαθμό, απέναντι σε μία ομάδα η οποία έχει στόχους πρωταθλητισμού. Τώρα στο αγωνιστικό σκέλος της αναμέτρησης, το πρώτο σετ ήταν για… γερά νεύρα, καθώς οι ομάδες το διεκδίκησαν μέχρι τέλους. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 7-8, αλλά οι δύο ομάδες παρέμεναν κοντά στο σκορ καθώς (11-11). Στη συνέχεια ο Μιχάλοβιτς έκανε λάθος, ο Φράγκος πήγε στο σερβίς και με το σερβίς του χάλασε την υποδοχή του Φοίνικα που αναγκάζονταν να βγαίνει σε αργές επιθέσεις πάνω στο πράσινο μπλοκ από Γιάκομπσεν, Κόβαρ, Ρανγκέλ που έκαναν συνολικό σερί 5-0 για το 16-11. Παρόλα αυτά ο Φοίνικας σταδιακά ροκάνισε τη διαφορά και επανήλθε για το 22-22 που έγινε από τον Μιχάλοβιτς. Ο Ρανγκέλ έκανε το 23-22, ο Χαραλαμπίδης απάντησε (23-23) και το σετ κρίθηκε με δύο πόντους του Πετρέα, αρχικά με πρώτο χρόνο και μετά με μπλοκ στον Κλίνκενμπεργκ για το 25-23.

Οι Συριανοί στη συνέχεια μετά το 17-17 έκαναν έναν σερί 0-3 και διαμόρφωσαν το 17-20 και πήραν προβάδισμα για το 1-1. Ο Φοίνικας Σύρου ONEX διατήρησε τη διαφορά κι έκανε το 1-1 στα σετ.

Με την ψυχολογία στα ύψη η ομάδα του Δημήτρη Καζάζη μπήκε με στόχο να κατακτήσει και το τρίτο σετ που θα του εξασφάλιζε σίγουρα τον έναν πόντο. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη των αντιπάλων τους και κατάφεραν να πάρουν το σετ με 19-25.

Η εικόνα του αγώνα από εκεί και πέρα άλλαξε με τον Παναθηναϊκό να αποκτά τον πλήρη έλεγχο και να φτάνει σχετικά εύκολα το 2-2. Οι Συριανοί δεν κατάφεραν να φέρουν καμία αντίσταση ούτε στο τάι μπρέικ με τον Παναθηναϊκό να κατακτά τη νίκη και τον Φοίνικα Σύρου ONEX να εξασφαλίζει και τον έναν βαθμό.

Το παιχνίδι

Ο Φοίνικας έκανε το 1-3 με τον Φρομ και διατήρησε ένα μικρό προβάδισμα 2 πόντων μέχρι και την ισοφάριση στο 7-7, παίζοντας σε αυτούς τους πρώτους πόντους κυρίως από τα άκρα. Ο Παναθηναϊκός έκανε την αντεπίθεσή του για την ισοφάριση, ενώ στο 12-11 μπήκε μπροστά και με κύριο "όπλο" του το μπλοκ έκανε ένα σερί 5-0 φτάνοντας το 16-11. Οι παίκτες του Καζάζη ανέκοψαν αυτή την πορεία, με τον Ιερεζουέλο να εκμεταλλεύεται την καλή υποδοχή και να πασάρει σε όλες τις θέσεις, μειώνοντας στον πόντο για τον Φοίνικα για το 19-18. Παρότι η ισοφάριση ήρθε στο 22-22 με τον Μιχάλοβιτς, ήταν και πάλι το μπλοκ αυτό που έδωσε στον Παναθηναϊκό το πρώτο σετ με 25-23.

Ο Φοίνικας ανασυντάχθηκε και μπήκε με μεγαλύτερη συνοχή στο δεύτερο σετ, όπου και πάλι προηγήθηκε στο ξεκίνημα με 5-7. Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε όπως και στο πρώτο, στο 7-7 και από εκεί και πέρα η ένταση που προκλήθηκε από αμφισβητούμενες φάσεις, κυριάρχησε στο υπόλοιπο του σετ. Στο 10-11 ο Παναθηναϊκός έκανε το 11-11, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος πήρε κόκκινη για διαμαρτυρία και έτσι ο Φοίνικας βρέθηκε και πάλι σε ρόλο οδηγού στο 11-12. Το βραχύ προβάδισμα των δύο πόντων διατηρήθηκε για τον Φοίνικα μέχρι το 17-19. Με μπλοκ του Τζούριτς η διαφορά έφτασε στο +3 στο 17-20 και από κει και πέρα ο Φοίνικας πάτησε γκάζι και με άσσο του Φρομ και επίθεση του Κλίνκενμπεργκ έφτασε στο 18-23. Παρότι οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 22-24, ένα σερβίς στο φιλέ από τον Ανδρέα Φράγκο έκανε το 22-25 και έφερε την ισοφάριση για τους "Πειρατές".

Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά με δύο πρώτους χρόνους του Ρανγκέλ για το 5-4, ο Δημήτρης Τζούριτς όμως έδωσε άμεση απάντηση και με επίθεση σε πρώτο χρόνο και τελείωμα της επόμενης φάσης έκανε το 6-6. Ο σλοβάκος διαγώνιος του Φοίνικα έφερε την ομάδα μπροστά στο σκορ στο 6-7 και από εκείνο το σημείο και μετά ο Φοίνικας άρχισε να χτίζει μία διαφορά ασφαλείας, αυτή τη φορά έχοντας ο ίδιος ως "όπλο" του το μπλοκ. Η διαφορά έφτασε το +5 στο 10-15 με τον Μιχάλοβιτς, οι "πράσινοι" με ένα σερί από τον Ερνάντεζ μείωσαν σε 13-15, ο Φρομ έβαλε τέλος στο σερί και εκ νέου ο Φοίνικας εξαπέλυσε την αντεπίθεσή του με τον Τζούριτς να ορθώνει τείχος στο φιλέ. Έτσι έγινε το 15-20, διαφορά που παρά τις επιθέσεις του Ρανγκέλ, δεν απείλησε τον Φοίνικα, ο οποίος και πάλι με μπλοκ έκλεισε το σετ με 19-25.

Το ξεκίνημα του τέταρτου σετ βρήκε τον Φοίνικα και πάλι με μικρό προβάδισμα για το 3-6 και με αντίστοιχο τρόπο όπως και στα προηγούμενα, ήρθε η ισοφάριση στο 6-6. Το κομβικό σημείο του σετ ήταν στο 9-8, όταν ο Ράιντελ Ιερεζουέλο αποχώρησε από το παιχνίδι μετά από τράβηγμα στην αριστερή γάμπα, κάτι που έκανε τον Φοίνικα να χάσει ρυθμό και να υποπέσει σε εύκολα λάθη, τόσο στην υποδοχή όσο και επιθετικά. Με αυτό τον τρόπο ο Παναθηναϊκός βρήκε χώρο και τρόπο να επιβάλει τον ρυθμό του και να πάρει εύκολα το σετ με 25-11.

Ο τραυματισμός του κουβανού πασαδόρου του Φοίνικα δεν ήταν σοβαρός, με αποτέλεσμα να επιστρέψει για το τάι μπρέικ. Ο ρυθμός όμως είχε χαθεί για τον Φοίνικα, ο οποίος έκανε συνεχή "δώρα" στους αντιπάλους του, ενώ παρουσίασε αδυναμίες στην υποδοχή, κάτι που έδωσε ώθηση στον Παναθηναϊκό να μετατρέψει σε μονόλογο το σετ και να πάρει τη νίκη με 15-

Ο προπονητής του Φοίνικα Σύρου ONEX Δημήτρης Καζάζης μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό σημείωσε: Το παιχνίδι μας αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση. Νομίζω ότι έχουμε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με βασικούς αθλητές μας. Σήμερα παρουσιαστήκαμε ολόκληρη η ομάδα, αλλά νομίζω ότι μετά από ένα σημείο φάνηκε η απουσία προπονήσεων και η έλλειψη ρυθμού που υπάρχει και στον πασαδόρο και στον Τζούριτς, οι οποίοι είναι εκτός εδώ και 15 μέρες και σήμερα αγωνιστήκαν και μπράβο τους, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να βγάλουν ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι που πήγε 3-2.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλές λύσεις, έχει και την απουσία του βασικού του λίμπερο που είναι σημαντική, αλλά είδαμε τις λύσεις μετά από ένα σημείο, αυτό φυσικά οφείλεται στο ότι εμείς χάσαμε τον ρυθμό μας. Χάσαμε κυρίως τον πασαδόρο, ο οποίος είχε πολύ καλό ρυθμό, είχε την ομάδα σωστά μέσα στο παιχνίδι και μετά αποσυντονιστήκαμε και ήρθε το αποτέλεσμα που ήρθε.

Κρίστιαν Φρομ (Ακραίος Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ): Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να χαμογελάσω, είμαι χαρούμενος για την αντίδραση μετά το πρώτο σετ, γιατί είχαμε τις ευκαιρίες μας, οπότε επιστρέψαμε στο δεύτερο και τρίτο σετ. Μετά από αυτό είμαι απογοητευμένος από την αντίδρασή μας, πέρναγαν την μπάλα στην πλευρά μας και εμείς δεν μπορούσαμε να πάρουμε πόντο. Τους αφήσαμε να επιστρέψουν στο παιχνίδι και χρησιμοποίησαν το δικό μας δώρο, οπότε τώρα απλά είμαι απογοητευμένος.

Στο τέλος ο Παναθηναϊκός έπαιξε πιο ελεύθερα και σέρβιρε καλύτερα, αλλά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν σέρβιραν τόσο καλά και στο 4ο σετ δεν παίξαμε έξυπνα και δεν αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες μας παρότι είχαμε την μπάλα στην πλευρά μας. Είχαν υπομονή και στο τέλος ανέκτησαν τον ρυθμό τους επειδή χάσαμε εμείς τον δικό μας.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Δημήτρης Ανδρεόπουλος δήλωσε: «Μόνο θετικά αφήνει αυτό το ματς. Δυο σπουδαίες ομάδες έπαιξαν καταπληκτικά. Πολλή δύναμη στο παιχνίδι στο σερβίς και στο φιλέ. Τίποτα δεν χάλασε στον Παναθηναϊκό. Όταν τα στοιχεία της μιας ομάδας πίεζαν την άλλη είναι λογικό να παίρνουν το ρυθμό. Όλα είναι τακτικές που πολλές φορές αλλάζει στο ματς. Εμείς σήμερα αλλάξαμε τακτική επιθετικά. Βλέπουμε τι λειτουργεί καλύτερα και το κάνουμε. Μπράβο στον Γκρουμουσά και στον Κωστόπουλο, μας βοηθάνε πολύ. Έχουμε κουραστεί λίγο γιατί έχουμε φτάσει στα μέσα Νοεμβρίου και αγκομαχάμε στην προπόνηση με 7-8 παίκτες. Ελπίζουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας» .

 

Ο κεντρικός του Παναθηναϊκού Γιώργος Πετρέας δήλωσε: «Ήταν ένα ματς με αρκετά διαφορετικά πρόσωπα. Ξεκινήσαμε καλά εμείς, στη συνέχεια ανέβασε η Σύρος την απόδοση της και χάσαμε τη συγκέντρωσή μας και με την πίεση του σέρβις και το μπλοκ να νικήσουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό ματς για εμάς. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο πρωτάθλημα, έχουμε συνεχόμενους αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη
Από την αρχή δεν έχουμε βρεθεί όλη η ομάδα στο γήπεδο όπως θα θέλαμε. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στον Γκρουμουσά και τον Κωστόπουλο για την προσπάθεια τους. Για αυτό είναι οι ομάδες και έχουν τα ρόστερ γεμάτα για να βοηθάνε όλοι. Ελπίζω να επανέλθουν και από τους  τραυματισμούς και να καταφέρουμε να δείξουμε αυτό που θέλουμε σαν ομάδα και σαν όνομα.  Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, είμαστε μια ομάδα που ειμαστε μέσα σε όλες τις διοργανώσεις  και στο τέλος που κρίνονται όλα να είμαστε αυτοί που πρέπει».

 

Παναθηναϊκός – Φοίνικας Σύρου ONEX 3-2

Τα σετ: 25-23, 22-25, 19-25, 25-11, 15-05 σε 131'

Διακύμανση:

1ο σετ: 7-8, 16-11, 21-19, 25-23

2ο σετ: 7-8, 14-16, 18-21, 22-25

3ο σετ: 6-8, 13-16, 16-21, 19-25

4ο σετ: 7-8, 16-10, 21-10, 25-11

5ο σετ: 5-1, 10-3, 12-3, 15-5

Διαιτητές: Βουδούρης, Γεροθόδωρος, Παρατηρητής: Ράπτης, Επόπτες: Αρβανίτης, Βαρατάσης, Γραμματεία: Καρατζογλίδου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. (Δημήτρης Ανδρεόπουλος): Κόβαρ 10 (6/17 επ., 3 άσσοι, 1 μπλοκ, 75% υπ. - 42% άριστες), Πετρέας 5 (3/10 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ), Γιάκομπσεν 5 (3/5 επ., 2 μπλοκ), Ρανγκέλ 13 (10/15 επ., 3 μπλοκ), Φράγκος 17 (11/25 επ., 3 άσσοι, 3 μπλοκ, 61% υπ. - 39% άριστες), Ερνάντεζ 30 (25/46 επ., 1 άσσος, 4 μπλοκ) / Κωστόπουλος (λ, 55% υπ. - 32% άριστες), Γεωργίου, Μπάσης.

Α.Ο. ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ ΟΝΕΧ (Δημήτρης Καζάζης): Μιχάλοβιτς 18 (17/37 επ., 1 μπλοκ), Χαραλαμπίδης 8 (7/11 επ., 1 μπλοκ), Ιερεσουέλο 3 (3/5 επ.), Κλίνκενμπεργκ 10 (10/23 επ., 53% υπ. - 26% άριστες), Τζούριτς 11 (4/8 επ., 7 μπλοκ), Φρομ 13 (12/29 επ., 1 άσσος, 59% υπ. - 24% άριστες) / Κωνσταντινίδης (λ, 41% υπ. - 19% άριστες), Σωνάκης (λ), Παπαλεξίου, Γαλιώτος, Ρουμελιωτάκης, Μανωλάκης, Παπαδόπουλος.

*Οι πόντοι του Παναθηναϊκού προήλθαν από 8 άσσους, 58 επιθέσεις, 14 μπλοκ και 24 λάθη αντιπάλων και του Φοίνικα Σύρου προήλθαν από 1 άσσο, 53 επιθέσεις, 9 μπλοκ και 26 λάθη αντιπάλων.