Επιστολή Α. Αθανασίου περί στελέχωσης δημοτικής αστυνομίας

Αλ. Αθανασίου: «Δημοτική Αστυνομία - Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

  • Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021 - 13:02

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για την δημοτική αστυνομία θα ήθελα να συμπληρώσω το δελτίο τύπου της αγαπητής συναδέλφου Κοινοτικής Συμβούλου Ερμούπολης κ. Α. Δαφνά και για άλλη μια φορά να καταθέσω αληθινά και μόνο γεγονότα για να απαντήσω στην οκνηρή και μονίμως δικαιολογούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία όχι μόνο δεν κατάφερε να στελεχώσει το Τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όπως χωρίς αιδώ και γνώση διατυμπάνιζε προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτα κατά τους 17 μήνες της θητείας της.

Με μια προσεκτική ανάγνωση της με αριθμό 236/25-05-2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα καταλάβαινε ότι τότε ο Νόμος έδινε την δυνατότητα στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς να επιλέξουν: μεταξύ της παραμονής τους στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), της επιστροφής τους στον Δήμο ως δημοτικοί αστυνομικοί και της επιστροφής τους στον Δήμο ως άλλοι κλάδοι και ειδικότητες αναλόγως των προσόντων τους. Η εισήγηση στην 236/2015 απόφαση Δ.Σ. λέει επί λέξει: «Από τους πέντε (5) συνολικά πρώην υπηρετούντες Δημοτικούς Αστυνόμους, μόνο δύο (2) κατέθεσαν αίτηση στο Δήμο για επαναφορά και τοποθέτηση σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου ως δημοτικοί υπάλληλοι και όχι ως Δημοτικοί Αστυνόμοι και ένας (1) κατέθεσε αίτηση προκειμένου να διατεθεί στον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και να τοποθετηθεί σε υπηρεσία στο Νομό Αττικής. Ως εκ τούτου με δύο (2) υπαλλήλους δεν μπορεί να επανασυσταθεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων με το οποίο είναι επιφορτισμένη.»

Θεωρώ ότι για τους καλόπιστους αναγνώστες το παραπάνω κείμενο είναι αρκετό και κατανοητό. Άραγε, ρώτησαν οι ευαγγελιζόμενοι τη δημοτική αστυνομία, διοικούντες αιρετοί της παράταξης Λειβαδάρα, τους δύο εργαζομένους του Δήμου μας, αν επέλεξαν να γυρίσουν στον Δήμο ως διοικητικοί δημοτικοί υπάλληλοι ή ως δημοτικοί αστυνομικοί; Νομίζουν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα μπορούσαν με το ζόρι να γυρίσουν πίσω τους ανθρώπους ως δημοτικούς αστυνομικούς; Θα στερούσαν σε δύο πρώην εργαζομένους την δυνατότητα να εργαστούν ξανά στον Δήμο από τον οποίο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013; Θα έφτιαχναν δημοτική αστυνομία με δύο ανθρώπους των οποίων η πρωινή βάρδια θα μπορούσε μερικώς ν’ αστυνομεύσει το ιστορικό κέντρο; Τι θα έκαναν άραγε και γιατί δεν συνομιλούν με τους δύο εργαζομένους που συνεχώς στοχοποιούν και εκνευρίζουν;

Σαφώς και θα συμφωνήσουμε ότι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας έχει φέρει την πόλη σε οριακό σημείο με το άναρχο παρκάρισμα, την παράνομη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, τις αυθαιρεσίες και γενικά την οριακή καθημερινή κυκλοφοριακή και εν γένει λειτουργία της. Άλλο αυτό κι άλλο να διατυμπανίζουμε σαν φερέφωνα ότι επί διοίκησης Μαραγκού δεν επανασυστάθηκε η δημοτική αστυνομία με την απόφαση του 2015 η οποία είχε ως κύριο σκοπό και στόχο την απορρόφηση των εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013. Άλλωστε είχαμε τονίσει ότι με την κατάθεση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που εκπονήθηκε κατά το έτος 2015, ψηφίστηκε στο ΔΣ το 2016 και μετά από αγώνα, λόγω προσφυγών, εκδόθηκε στο ΦΕΚ 1373/24.04.2017 τεύχος Β΄, η δημοτική αστυνομία θα αποτελεί κανονικό Τμήμα του Δήμου, με τις απαραίτητες οργανικές θέσεις, με προϊστάμενο και με ό,τι προβλέπεται για μία οργανωμένη οργανική μονάδα του Δήμου.

«Την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας την είχαμε στηλιτεύσει επανειλημμένως κι εγώ προσωπικά και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης της οποίας ήμουν μέλος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας. Τόσο με τις τοποθετήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στις διάφορες Επιτροπές. Φυσικά και η απουσία της, επιβαρύνει την καθημερινή λειτουργία της πόλης» (Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Ν. Φωτεινιάς, Κοινή Γνώμη 12/12/2019).

«Όσον αφορά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, θεωρώ ότι ήταν από τα σοβαρότατα λάθη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Όχι, ότι τα πράγματα ήταν τέλεια με τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά σίγουρα υπήρχε ένας έλεγχος. Δεν υπήρχε το χάλι που διαπιστώνουμε σήμερα πεζόδρομοι, να καταντούν τραπεζόδρομοι ιδίως τις βραδινές ώρες και σαφώς η άναρχη στάθμευση έχει επιδεινωθεί. Η Δημοτική Αστυνομία θεωρώ ότι είναι ένας βασικός πυλώνας εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και είναι απαραίτητη η επανασύστασή της» (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μ. Αληφραγκής, Κοινή Γνώμη 12/12/2019).

Από τις παραπάνω δηλώσεις των δύο Αντιδημάρχων γίνεται κατανοητό ότι είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, είτε ζουν σε άλλη χώρα στην οποία δεν ισχύει περιορισμός προσλήψεων στο δημόσιο. Η ηπιότερη δήλωση του κ. Φωτεινιά δείχνει ότι μπορεί και τώρα να στελεχωθεί η δημοτική αστυνομία αρκεί να εγκρίνει το κεντρικό κράτος τις προσλήψεις που προτείνει ο κάθε Δήμος, να βγει ενιαία προκήρυξη για όλη την Ελλάδα μέσω ΑΣΕΠ και να περάσουν άλλα δύο χρόνια, στην καλύτερη, χωρίς στελέχωση στην δημοτική αστυνομία. Η δήλωση του κ. Αληφραγκή δείχνει άγνοια διαδικασιών και νομοθεσίας και συνεχίζει να μη μας λέει γιατί δεν στελεχώθηκε η δημοτική αστυνομία εδώ και 17 μήνες.

Για να μην κουράσουμε άλλο τους αναγνώστες, όπως εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι η δημοτική αρχή Δεκαβάλλα κατήργησε την δημοτική αστυνομία, μιας και ήταν μια αιφνιδιαστική απόφαση του κεντρικού κράτους το 2013, ας σταματήσουν και οι σημερινοί διοικούντες την καραμέλα της μη επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας από την διοίκηση Μαραγκού. Επιπροσθέτως, φτάνει πια με το τι έκαναν ή δεν έκαναν οι προηγούμενοι. 17 μήνες είστε εκεί, άπραγοι και καταϊδρωμένοι. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, συνάδελφοι. Δουλέψτε επιτέλους, ασχοληθείτε, βγείτε από την «οικειοθελή πολιτική καραντίνα» και αφήστε τις πρακτικές δημαγωγίας και λαϊκισμού περασμένων δεκαετιών γιατί οι δημότες που σας στήριξαν έχουν αρχίσει και μουρμουρίζουν επικίνδυνα. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την συνάδελφο, κ. Άρια Δαφνά, ότι όταν αναλαμβάνεις μια προεκλογική δέσμευση την οποία δεν μπορείς να υλοποιήσεις, καλό είναι να λες την αλήθεια κι όχι να προσπαθείς να μεταθέτεις τις ευθύνες σου στους άλλους.