Προαύλιο της Γερμανίας κατάντησε η Κομισιόν!

  • Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, 2023 - 07:40

 

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Οι εξελίξεις στο μεσανατολικό ζήτημα και οι – ως συνήθως – λανθασμένοι χειρισμοί από τους ιθύνοντες της ΕΕ ξαναζωντανεύουν τη μετεξέλιξη της Κομισιόν σε προαύλιο της Γερμανίας. Πληθύνονται έτσι, οι φωνές που  δείχνουν με σαφήνεια ότι η πρόεδρος της Κομισιόν κυρία Φον Ντερ Λάϊεν δεν εκπροσωπεί την εκτελεστική εξουσία, ως προβλέπουν  οι Συνθήκες και εφαρμόζουν οι κανόνες που έχουν υιοθετηθεί. Αντίθετα πρωτοβουλίες που πλήττουν το κύρος της   ΕΕ δημιουργούν την αίσθηση παντελούς έλλειψης οργάνωσης και σποραδικής αμετροέπειας με βάση την οποία κινούνται πλέον τα όργανα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φαίνονται βαριά σύννεφα στον ορίζοντα και μάλλον πρέπει να θεωρείται ότι έκαψε την ευκαιρία η σημερινή πρόεδρος για μια δεύτερη θητεία στο όργανο αυτό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα  επισκέφθηκαν το Ισραήλ στις 13 Οκτωβρίου 2023 για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και να συναντηθούν με την ισραηλινή ηγεσία[1].

Και ενώ το ταξίδι της κυρίας Μέτσολα ήταν προκαθορισμένο το ότι «κόλλησε» η πρόεδρος της Κομισιόν μόνο γέλιο προκαλεί, αλλά προκάλεσε και τις κραυγές του Ύπατου εκπροσώπου Ζοζέφ Μπορέλ, που βρέθηκε από ΥΠΕΞ της ΕΕ να εκφράζει θυμωμένος τη δυσαρέσκειά του. Και μεταφέρουμε από το λόγο που εκφώνησε δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, το τελευταίο σημείο για το οποίο, χωρίς πρόβλεψη του αποφασιστικού οργάνου ης ΕΕ, που είναι το Συμβούλιο υπουργών εκστόμισε λέγοντας: «Τέλος, …Τα αντισημιτικά περιστατικά αυξάνονται και πάλι. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Ανησυχούμε βαθύτατα για τη διάδοση της ρητορικής μίσους και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, οι οποίες πολλαπλασιάζονται με ανησυχητική ταχύτητα και είναι ακόμη δύσκολο να εντοπιστούν[2]

Και το EURACTIV αναλύει στις 19/10/23 σε άρθρο του ότι «Οι πόλεμοι και η κομματική πολιτική σπάνια είναι ένα καλό μείγμα»[3].  Και ο ηγέτης του ΕΛΚ Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, έριξε λάδι στη φωτιά, θεωρώντας ότι ο Μπορέλ δεν αντέδρασε, ως όφειλε, και ότι  θα έπρεπε να βρίσκεται στο Ισραήλ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να προσφέρει «ξεκάθαρη υποστήριξη» στο Ισραήλ.

Οι αναλυτές δεν παρέλειψαν να οι παραηρήσεις αυτές ήταν εξαιρετικά άστοχες.

 τονίσουν ότι Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια του Weber, αλλά ο προσωπικός χαρακτήρας αυτών των επιθέσεων στον Borrell – οι οποίες δεν έχουν υιοθετηθεί από άλλες πολιτικές ομάδες – φαίνεται άστοχος.

Σημειώνεται ότι ο Μπορέλ έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, ενώ επίσης, έχει  επικρίνει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές κυβερνήσεις στα κατεχόμενα εδάφη.

Η πολιτική βέβαια δεν παίζεται ούτε με τα έτσι θέλω της προέδρου της Κομισιόν, και οι ψίθυροι που ακούγονται δεν κάνουν εύκολη τη ζωή της Γερμανίδας προέδρου. Βέβαια, η κυρία φον ντερ Λάιεν δε διαβουλεύτηκε με τον Μισέλ, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου και εκπροσωπεί τις 27 κυβερνήσεις των κρατών μελών,  ή τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πριν μεταβεί στο Ισραήλ.

Πιο πολιτικά σκεπτόμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[4]  καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς και ζητά «ανθρωπιστική παύση» και ισχυρή υποστήριξη για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Πολιτικά σκεπτόμενο το Ευρωκοινοβούλιο δεν παράλειψε να τονίσει την ανάγκη άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, για τη στήριξή του σε μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων, με βάση τα σύνορα του 1967.

Όμως και το αποφασιστικό όργανο που είναι, όπως γνωρίζουμε, το Συμβούλιο με Δελτίο τύπου στις 19 Οκτωβρίου 2023 «ενεργοποιεί την ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων, μετά  τη βιντεοδιάσκεψη, που είχαν στις 17 Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ.[5] Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του Συμβουλίου. Υποστηρίζει την ταχεία και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο της ΕΕ για μείζονες και πολύπλοκες κρίσεις, φέρνοντας σε επαφή τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους βασικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων σχετικών εξωτερικών παραγόντων όπως ο ΟΗΕ και τρίτες χώρες.

Όμως, όπως σημειώνει και ο EU-OBSERVER, «Άραβες διπλωμάτες εκφράζουν οργή για την αδράνεια της ΕΕ στον πόλεμο στη Γάζα[6]». Και πέραν των γεγονότων, πολλοί μιλούν πλέον ότι η πρόεδρος της Κομισιόν διορισμένη ως είθισται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ««Συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο σαν βασίλισσα»,», όπως φέρεται να έχει δηλώσει και ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Η δυσφορία ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες στις πρωτεύουσες των 27 κρατών μελών, και δύσκολα θα κατευναστούν οι διαθέσεις που θέλουν λήγουσα τη θητεία  της προέδρου Φον Ντερ Λάϊεν.

Και ευτυχώς που τουλάχιστον σώθηκαν τα προσχήματα και εμφανίσθηκαν μαζί  στον Λευκό Οίκο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο  Σαρλ Μισέλ για τη συνάντηση  κορυφής της ηγεσίας της ΕΕ με την ηγεσία των ΗΠΑ.

Διότι τα πρακτορεία μετέδιδαν ότι στη Σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Μπάιντεν στις ΗΠΑ,  οι δύο πρόεδροι της ΕΕ, φον ντερ Λάιεν και Μισέλ, θα πραγματοποιούσαν ξεχωριστές συναντήσεις[7]. Έτσι  θα χανόταν ο στόχος του ενιαίου μετώπου που έπρεπε να δείξουν οι Ευρωπαίοι στην εξαιρετική αυτή σύνοδο, όπου διακυβεύονται πολλά θέματα, όπως των χρηματοδοτήσεων του πολέμου στην Ουκρανία, ή εμπορικά θέματα, και θέματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, ή ενεργειακά θέματα, από τα οποία οι ΗΠΑ είναι εντελώς κερδισμένες σε βάρος των λαών της ΕΕ..

Σημειώνεται τέλος, ότι όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενα σημειώματά μας, η εξέλιξη της ρωσοουκρανικής σύρραξης, έχει τινάξει στον αέρα ακόμη και την πλέον παραδοσιακή πολιτική που ήταν η ΚΓΠ. Έτσι σήμερα οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις που είχαν την ονομασία «από το αγρόκτημα στο πιάτο», μεταβλήθηκαν στην αοριστία του «στρατηγικού διαλόγου», που θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον, το θηριώδες αυτό θέμα.

 

[1] https://audiovisual.ec.europa.eu/en/topnews/M-009442

[2] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/statement_23_4986

[3] https://www.euractiv.com/section/eu-institutions/news/borrell-attacks-show-that-war-and-party-politics-are-an-uneasy-mix/?utm_source=Euractiv&utm_campaign=82667fee94-EMAIL_CAMPAIGN_2023_06_26_12_53_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_-0e9c802851-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

[4] https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20231013IPR07136/to-koinovoulio-katadikazei-tin-epithesi-tis-chamas-kai-zita-anthropistiki-pausi

[5] https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2023/10/19/middle-east-council-presidency-triggers-activation-of-the-integrated-political-crisis-response/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Middle+East%3a+Council+presidency+triggers+activation+of+the+Integrated+Political+Crisis+Response

[6] https://euobserver.com/world/157573?utm_source=euobs&utm_medium=email

[7] https://www.politico.eu/article/european-union-presidents-ursula-von-der-leyen-charles-michel-hold-separate-us-joe-biden-meetings/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=EU%27s%20two%20presidents%2C%20von%20der%20Leyen%20and%20Michel%2C%20to%20hold%20separate%20Biden%20meetings