Κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων των αρμόδιων Αρχών με φόντο την πύρινη “απειλή” των τελευταίων ημερών στη Σύρο

Άριστα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και το αποτέλεσμα

Στην ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τον αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που εκτυλίχθηκε από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του συνόλου των αρμοδίων για την επιτυχή κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σύρο κατά τις τελευταίες ημέρες, προέβησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών μέσω κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας του νομού, Γιώργου Λεονταρίτη βρέθηκαν ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Άγγελος Τριπολιτσιώτης, καθώς επίσης ο εκτελών χρέη διοικητή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, Δημήτρης Σκόνδρας και ο διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, Γιώργος Γιαννόπουλος προκειμένου να επισημάνουν πως, οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια με δεδομένη την επαγρύπνηση των αρμοδίων αναφορικά με περιστατικά πυρκαγιών στο νησί.

Εκ μέρους τους, κατέστη ξεκάθαρο πως, ο συντονισμός των εμπλεκομένων υπήρξε το “κλειδί” στην αντιμετώπιση της κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλα τα μέτωπα που αυτή ξέσπασε, ενώ επιπλέον, τονίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας οργανωμένων εθελοντικών ομάδων σε νησιά του νομού που δεν υπάρχουν αντίστοιχες ομάδες μέχρι σήμερα, προκειμένου η θετική πρόθεσή τους να αποδεικνύεται πρακτικά ωφέλιμη για τον κάθε τόπο σε ανάλογα περιστατικά.

Σημειώνεται πως, σχετικά με τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, η προβλεπόμενη έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως, αν και δεν προσκλήθηκε ώστε να συμμετάσχει εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, το σύνολο των ομιλητών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη συμβολή των εμπλεκομένων της δημοτικής πλευράς στην προσπάθεια κατάσβεσης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε και ο αρμόδιος υπάλληλος της ΠΝΑΙ, Θανάσης Δρόσος.

Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων: Ο συντονισμός και η συνεργασία οδήγησαν στο μέγιστο αποτέλεσμα

Τη συνέντευξη Τύπου “άνοιξε” ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και την άμεση ανταπόκριση του πυροσβεστικού σώματος πρωτίστως, καθώς τα περιστατικά πυρκαγιάς που καταγράφηκαν στο νησί απασχόλησαν έντονα αφού ήταν τα πιο “απειλητικά” των τελευταίων ετών. “Ήταν άμεση, συγκροτημένη και συντονισμένη η παρέμβαση όλων των αρμόδιων αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων που απέτρεψε μεγάλες καταστροφές” σχολίασε αρχικά, αναγνωρίζοντας πως, τέτοια περιστατικά και δη τέτοιας έντασης “δεν είναι συνηθισμένα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων”.

“Από την πλευρά μου ως πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του νομού Κυκλάδων θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δια μέσου του προσώπου του όλα τα στελέχη τα οποία συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, τον Αστυνομικό Διοικητή Κυκλάδων και δια μέσου του προσώπου του όλο το Αστυνομικό Σώμα το οποίο συνέδραμε τα μέγιστα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και την ταχύτερη αντιμετώπιση στα σημεία τα οποία έχρηζαν παρέμβασης. Να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, κ. Καπάκη ο οποίος ανταποκρίθηκε κυριολεκτικά άμεσα στα αιτήματα, τα οποία του ετέθησαν και είχαμε τη δυνατότητα να έρθουν στο νησί και στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη πυρκαγιά τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που βοήθησαν τα μέγιστα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης, να ευχαριστήσω τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Πολιτική Προστασία η οποία βοήθησε πάρα πολύ και φυσικά τους Ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι προσπάθησαν να συντονίσουν το έργο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης αναγνωρίζοντας στην κάθε πλευρά τη συμβολή της ενάντια στην πύρινη λαίλαπα.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε παρακάτω εστιάζοντας κυρίως στο δύσκολο έργο των πυροσβεστών, “Αυτές οι ημέρες ανέδειξαν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς μπορεί να είναι προετοιμασμένη, αλλά δεν της δίνεται η “ευκαιρία” - κι ευτυχώς – ούτως ώστε να βλέπουμε αυτόν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό επί του πρακτέου. Παρόλα αυτά, οι άνδρες της Υπηρεσίας έδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνείδησης και βοήθησαν τα μέγιστα. Επομένως, οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και αυτό αποδείχθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς και με τις βραδινές φωτιές που είχαμε. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με όλους”.

 

Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου: Δεν εφησυχάζουμε

Εμφανώς ικανοποιημένος για τα εύσημα που απέσπασε η Υπηρεσία του εκ του αποτελέσματος εμφανίστηκε ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Ν. Αιγαίου, Άγγελος Τριπολιτσιώτης ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε κατηγορηματικά πως, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επ΄ ουδενί δεν εφησυχάζουν σε μία περίοδο με αυξημένη επικινδυνότητα από άποψη πρόκλησης πυρκαγιών. “Ακούσαμε τα καλύτερα λόγια που θα μπορούσε να ακούσει ένας περιφερειακός διοικητής. Όμως αυτό δεν μας επιτρέπει να καθησυχάσουμε. Η συνεργασία μας έδωσε τη δυνατότητα να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε αποτελεσματικά. Και οι δύο φωτιές ήταν έντονες και λόγω των καιρικών συνθηκών” σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, βάσει σχεδίου μπόρεσαν οι δυνάμεις “να δράσουν αστραπιαία ώστε να γλιτώσουν τόσο την περιουσία όσο και τη ζωή των δημοτών. Ήταν μία πύρινη λαίλαπα – να μου επιτραπεί η έκφραση - που μας έδωσε τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούμε ακόμη πιο γρήγορα, να ενεργοποιήσουμε τον εκπαιδευτικό κι επιχειρησιακό μας χαρακτήρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα”. Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε σκοπός της Πυροσβεστικής είναι “να αισθάνεται ασφαλής ο κάθε δημότης και ο κάθε πολίτης σε όλο το Νότιο Αιγαίο”.

Ο κ. Τριπολιτσιώτης επεσήμανε δε, πως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία “δρα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με αυτήν” όπως σημείωσε, “είχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”. Πέραν των προαναφερθέντων, ο ίδιος απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς το σύνολο των συνεργαζόμενων μερών, τονίζοντας πως, η κάθε πλευρά είχε τη δική της συμβολή στο θετικό αποτέλεσμα της κατάσβεσης.

Στο πλαίσιο των αυξημένων αντανακλαστικών που διατηρεί η πλευρά της πυροσβεστικής δύναμης, ενημερωτικά προς τους πολίτες και τους κατοίκους του νησιού, ο κ. Σκόνδρας πρόσθεσε πως, αποφασίστηκε ότι, “Κατά την περίοδο του καλοκαιριού θα υπάρχει πυροσβεστικό όχημα στην περιοχή των Χρούσσων - μόνιμα – καθώς και στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας λόγω της φωτιάς που υπήρξε καθώς και στο Πισκοπειό, στον Προφήτη Ηλία” που όπως πρόσθεσε, έως σήμερα “υπάρχουν δύο οχήματα με άνδρες για τυχόν άλλες φωτιές”.

 

Σε εξέλιξη η έρευνα για τον προσδιορισμό των αιτιών

Ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία με φόντο τις ώρες, τη συχνότητα αλλά και την ένταση της πυρκαγιάς είναι οι αιτίες που προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα στο νησί καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Όπως κατέστη σαφές από την πλευρά των αρμοδίων, ακόμη η έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εξαγωγή συμπερασμάτων και σαφούς πορίσματος. Από την πλευρά των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής τονίσθηκε χαρακτηριστικά πως, “Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με κλιμάκια της Αστυνομίας συνεχίζουν τη διερεύνηση για τον προσδιορισμό των αιτιών της πυρκαγιάς. Χρονικά χρειάζεται διάρκεια καθώς είναι μεγάλες πυρκαγιές και χρειαζόμαστε απαντήσεις και από την Αθήνα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, τις αξιολογούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επιχειρείται να συνδυαστούν πράγματα ώστε να γίνει επεξεργασία και να υπάρξει ένα στοιχειοθετημένο αποτέλεσμα” δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής στη συνέντευξη Τύπου, με τον διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων να διευκρινίζει ακολούθως πως, η πλευρά της Ασφάλειας “Συνδράμει με στοχευμένους ελέγχους ούτως ώστε να διαπιστώσουμε αν συντρέχει κάποιος λόγος που είτε από αμέλεια, είτε από δόλο έγιναν κάποιες κινήσεις”.

Πάντως, τονίσθηκε ιδιαιτέρως πως, “Όσον αφορά σε όλα τα περιστατικά πυρκαγιάς που έχουν λάβει χώρα μέχρι τώρα στη Σύρο, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική για να διαπιστωθεί αν ήταν κάποιος εμπρησμός ή αν υπήρχε κάποια ανθρώπινη παρέμβαση άλλου είδους”.

Με τη σειρά του, ο κ. Λεονταρίτης σημείωσε ότι χρήσιμο είναι “οι κάτοικοι του νησιού να επαγρυπνούν ώστε να μην προκληθεί ζημιά από αμέλεια ή από κάποια φωτιά μικρή που μπορεί να θέλει να ανάψει κάποιος ακόμη και για κάποιο μπάρμπεκιου” επισημαίνοντας επιπλέον, πως, θα πρέπει οι πολίτες να καταγγέλλουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τυχόν ύποπτη κίνηση που παρατηρούν ή διακρίνουν.

 

Οργάνωση της εθελοντικής παρουσίας με δημιουργία εκπαιδευμένων ομάδων

Αν και υπήρξε ιδιαιτέρως πολύτιμη η παρουσία και συνδρομή των εθελοντών σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ωστόσο οι αναφορές των αρμοδίων επεσήμαναν την ανάγκη οργάνωσης της παρουσίας τους προκειμένου η βοήθειά τους να είναι αποτελεσματική, αλλά πρωτίστως και οι ίδιοι να μην κινδυνεύουν, όπως άλλωστε και να μην εμποδίζεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των μέσων - εναέριων και μη -, που επιχειρούν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αφήνω τελευταίους τους εθελοντές οι οποίοι προσέτρεξαν με αγωνία, με ενδιαφέρον να συνδράμουν στο μέτρο του δυνατού” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λεονταρίτης ευχαριστώντας τους δημοσίως και τονίζοντας παράλληλα πως, “Ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας θέλω να επισημάνω τα εξής: Η συνδρομή τους είναι σημαντική είναι επιθυμητή ενέχει όμως και κινδύνους και για τους ίδιους προσωπικά αλλά και κινδύνους οι οποίοι μπορεί να προκύψουν εκ του γεγονότος ότι πολλές φορές λόγω της παρουσίας τους τα μέσα τα οποία έχουν την ευθύνη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν”. Στην πράξη, όπως εξήγησε αυτό το “κώλυμα” διαπιστώθηκε “στην δεύτερη πυρκαγιά όταν δύο φορές τα πυροσβεστικά αεροσκάφη προσπάθησαν να επιχειρήσουν, η παρουσία των εθελοντών όμως, πλησίον της φωτιάς απέτρεψε την παρέμβασή τους”.

“Αντιλαμβάνεστε ότι αν έπεφτε νερό παρουσία εθελοντών, υπήρχε ο κίνδυνος να έχουμε τραυματισμούς ακόμη και πολύ σοβαρούς των ίδιων” σχολίασε στη συνέχεια, λέγοντας πως, θα πρέπει η δράση τους να είναι συντεταγμένη με την καθοδήγηση και τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε αυτόν τον άξονα, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων γνωστοποίησε πως, “Επειδή οι υπηρεσιακές ανάγκες είναι μεγάλες, η στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας στα νησιά μας το γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι και επειδή σε τέτοιες καταστάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικός ο εθελοντισμός - όμως ο εκπαιδευμένος εθελοντής είναι ο χρήσιμος εθελοντής -, γι αυτό ως Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας πήραμε την απόφαση και την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε εθελοντικά σώματα σε όσα νησιά δε υπάρχουν”.

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν και στη σύσκεψη των αρμοδίων προ της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λεονταρίτης πρόσθεσε πως, “Κάτω από το δικό μας επιχειρησιακό συντονισμό και με την εκπαίδευση την οποία θα λάβουν όλα αυτά τα άτομα από το πυροσβεστικό σώμα, πιστεύω ότι θα κατορθώσουμε να έχουμε ανθρώπους εκπαιδευμένους και χρήσιμους δίπλα μας, όποτε χρειαστεί να συνδράμουν στο επιχειρησιακό έργο”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Αναλαμβάνει λοιπόν η Περιφέρεια αυτόν τον ρόλο, της δημιουργίας εθελοντικών ομάδων και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής θα τους εκπαιδεύσουμε και θα τους εξοπλίσουμε ούτως ώστε αν χρειαστεί να τους έχουμε κοντά μας σε αυτό το δύσκολο έργο”.

Τα προαναφερθέντα επιβεβαίωσε και ο κ. Τριπολιτσιώτης, τονίζοντας παρακάτω ότι, “στόχος είναι να ενεργοποιηθούν όλες οι εθελοντικές ομάδες, οι Σύλλογοι κλπ, ώστε να συμβάλουν αν χρειαστεί στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών πάντα υπό την εποπτεία και τη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος”. Άλλωστε όπως ανέφερε, “Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η διάθεση να συνδράμουν αφού στα περιστατικά αυτών των πυρκαγιών είδαμε ότι ενεργοποιήθηκε και ο τελευταίος δημότης”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε πως, “Θα εκπαιδεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις ομάδες ώστε να είναι ενεργοί οι εθελοντές προς τον ίδιο τους τον τόπο”.

Στο γενικότερο πλαίσιο της ενημέρωσης, εκ μέρους του κ. Σκόνδρα επισημάνθηκε πως, “Όσοι θέλουν να έρθουν και να εκπαιδευτούν μπορούν να έρθουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να δηλώσουν τα ονόματά τους και τα τηλέφωνά τους έτσι ώστε όταν τελειώσουν οι πυρκαγιές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή να μπορέσουμε να τους καλέσουμε και να τους πούμε όσα χρειάζονται για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν και συγχρόνως να πάρουν πιστοποίηση για να είναι πιστοποιημένοι εθελοντές πυροσβέστες”.