Παρουσίαση των πεπραγμένων και ενημέρωση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την πορεία και τις επόμενες κινήσεις της ομάδας διαχείρισης του προγράμματος LIFE Debag, για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, που εξελίσσεται με τόπο μελέτης τη Σύρο

“Θα αντιστραφεί η αντίληψη του κόσμου”

Κατάθεση προτάσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, βάσει των συμπερασμάτων του προγράμματος, που αντλήθηκαν από τη Σύρο, αλλά και τα 3 φόρουμ διαβούλευσης

Ενημέρωση, προς τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής και εκπρόσωποι της ομάδας διαχείρισης του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, LIFE Debag, σχετικά με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα και αποτελέσματα.

Στο Γραφείο του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργου Μαραγκού, βρέθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του προγράμματος ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο εξελίσσεται με εφαλτήριο και τόπο μελέτης και άντλησης στοιχείων τη Σύρο, κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου.

Υπενθυμίζεται, πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε φορείς με εγνωσμένη εμπειρία στα πεδία της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμήμα Γεωλογίας) που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, η TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης.

Από τη Σύρο στα έδρανα του κοινοβουλίου

Ο κ. Παπαθεοδώρου, ενημέρωσε τον κ. Μαραγκό για την παρουσία του, εκ μέρους των διαχειριστών του προγράμματος, στα έδρανα της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του ελληνικού κοινοβουλίου, στις 7 Δεκεμβρίου, κατά την οποία, παρουσιάστηκαν και κατατέθηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις του LIFE Debag,

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής σε δηλώσεις τους προς την εφημερίδα, “έχουν ολοκληρωθεί κάποιες διαδικασίες που έχουμε κάνει, όσον αφορά την προετοιμασία. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πακέτο, μέσα στο LIFE Debag, το οποίο αναφέρεται σε προτάσεις, που θα κάνουμε προς το Υπουργείο, όσον αφορά στη νομοθέτηση, για τη μείωση της πλαστικής σακούλας”, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η μέχρι στιγμής εμπειρία, επιτρέπει την πρόταση ώριμων λύσεων.

Στο σύνολο προτάσεων του προγράμματος, ο καθηγητής σημείωσε, πως το σημαντικότερο κομμάτι τους, αφορά στην πρότασή, να υπάρξει χρέωση στην πλαστική σακούλα, από 5 έως 10 λεπτά του ευρώ. “Αρκετά σημεία, από αυτά που προτείνουμε, φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσουν και τη βάση για τη νομοθετική αυτή ρύθμιση”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας, πως οι προτάσεις βασίζονται πάνω σε καλές πρακτικές και παραδείγματα, από χώρες που έχουν ήδη νομοθετήσει πάνω στο ζήτημα. “Ένας από τους εταίρους του προγράμματος, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ήταν υπεύθυνη να μαζέψει όλη τη νομοθεσία, από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, έτσι ώστε να έχουμε το πανόραμα των ρυθμίσεων και των εργαλείων που χρησιμοποιούν τα κράτη του εξωτερικού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα”, τόνισε.

Στο επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης

Αναφορικά με την παρουσία των εκπροσώπων του LIFE Debag στο γραφείο Δημάρχου, ο κ. Παπαθεοδώρου ενημέρωσε, πως έγινε μία ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση του κ. Μαραγκού, σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος, με αφορμή και την κατάθεση της ενδιάμεσης αναφοράς στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Έχει ήδη ετοιμαστεί και κατατέθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος Life το mid – term report του δικού μας προγράμματος, που περιλαμβάνει όλα τα πεπραγμένα, μέχρι τώρα. Παράλληλα, το πρόγραμμα έχει ήδη περάσει μία πρώτη φάση ελέγχου και βρίσκεται στην τελική φάση αυτό το διάστημα. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το πρόγραμμα πάει πάρα πολύ καλά και νομίζω, ότι αυτό θα φανεί και στα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης”, ενημέρωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Δήμο, την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και τις εκπαιδευτικές δομές, “από την προηγούμενη έως και αυτή την εβδομάδα βρίσκεται σε ανάπτυξη το κομμάτι της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό, δηλαδή, κομμάτι του LIFE Debag, κατά τη διάρκεια του οποίου, συνεργάτες από την εταίρο Μεσόγειο SOS, πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και παρέδωσαν toolboxes στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, ένα πολύ ενδιαφέρον βιωματικό σεμινάριο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την κ. Σπαρτινού, που ήταν υπεύθυνη και το οργάνωσε. Προγραμματίζουμε στα μέσα Μαρτίου να γίνει ακριβώς η ίδια δράση, με τη διαφορά, ότι τότε θα αφορά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης”, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος ενημέρωσε επίσης, πως το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος και είναι διαθέσιμο ελεύθερα για όλους.

Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα, “συνεχίζεται η συστηματική καταγραφή και χαρτογράφηση του πυθμένα στο λιμανι της Ερμούπολης και στον κόλπο του Κινίου, καθώς επίσης και η συστηματική καταγραφή των απορριμμάτων σε επιλεγμένες ακτές με βάση το πρόγραμμα”.

Συνεπώς, όπως επεσήμανε, “πάμε πολύ καλά και στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων. Διότι, μπορεί το LIFE Debag, όπως είπαμε, να είναι ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αλλά έχει και μία πάρα πολύ χρήσιμη συνιστώσα επιστημονική, προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς λειτουργεί στην πράξη αυτή η ενημέρωση”.

Προγραμματισμός νέων δράσεων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Δήμαρχος και εκπρόσωποι του LIFE Debag, συζήτησαν και προγραμμάτισαν εκδηλώσεις και δράσεις για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα αφορούν στο ζήτημα της μείωσης της πλαστικής σακούλας.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, “αυτή τη στιγμή, μαζί και με το Δήμο, οργανώνουμε την εβδομάδα “Free Plastic Bag”. Μπορούμε να ανακοινώσουμε, ότι θα γίνει το Μάιο και όχι τον Ιούνιο, όπως είθισται, καθώς συζητώντας και με τους ανθρώπους του Δήμου, αλλά και με τοπικούς φορείς, προτιμήθηκε ο Μάιος, ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά και εκτός περιόδου εξετάσεων και να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερες δράσεις. Αν και δεν έχει καταρτιστεί επισήμως το πρόγραμμα της εβδομάδας αυτής, μπορούμε να πούμε, ότι θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως και τις 15 Μαΐου”.

Ταυτόχρονα, “αυτή τη στιγμή “τρέχει” και ένας μαθητικής διαγωνισμός κατασκευής πάνινης τσάντας, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα σχολεία, και ήδη οι μαθητές έχουν ξεκινήσει σιγά – σιγά να δουλεύουν πάνω σε αυτό το έργο. Στο πλαίσιο της “Free Plastic Bag Week” θα γίνει η έκθεση με τις κατασκευές των μαθητών, παράλληλα και με μία ημερίδα, στην οποία θα παρουσιάσουμε τα έως τώρα αποτελέσματα του έργου και την εξέλιξη του προβλήματος στον κόσμο της Σύρου, όπου θα γίνει και η βράβευση των σχεδίων των τσαντών, που θα διακριθούν στο διαγωνισμό”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαχειρίστριας ομάδας του προγράμματος, “είχαμε επίσης ενημέρωση, ότι το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων και Προϊόντων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εδρεύει στη Σύρο, ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην εβδομάδα αυτή και να κάνει συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες θα οριστικοποιήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Άρα, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσω του Τμήματος, θα συμμετάσχει σε δραστηριότητες και με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του στην εβδομάδα μας”.

Ο κόσμος είναι ενημερωμένος σε μεγάλο βαθμό”

Σε ό,τι αφορά στα άμεσα αποτελέσματα, βάσει των δράσεων ενημέρωσης, που έλαβαν χώρα, τόσο εντός της θερινής περιόδου, όσο και ανά διαστήματα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε, ότι, σε συνάρτηση και με τη συλλογή απαντήσεων σχετικών ερωτηματολογίων, “φαίνεται ότι ο κόσμος είναι ήδη ενημερωμένος και σε μεγάλο βαθμό. Θεωρώ, ότι είναι ζήτημα χρόνου. Αν επιτείνουμε τις ενέργειές μας και το κρατήσουμε, στο χρόνο θα αντιστραφεί και η αντίληψη του κόσμου, σχετικά με την χρήση της πλαστικής σακούλας”.

Ξεκαθάρισε δε, πως “κατανοούμε απόλυτα, ότι ο καταναλωτής, αισθάνεται ότι χρειάζεται την πλαστική σακούλα, εκτός από το να μεταφέρει τα ψώνια του, για να διαχειριστεί τα οικιακά του απόβλητα”, παρ’ όλα αυτά τόνισε, ότι “ως χώρα, έχουμε να πετύχουμε το στόχο των 90 σακουλών ανά άτομο, ανά έτος για το 2019. Ξεκινάμε από τις 360 έως 400 σακούλες κατά κεφαλήν στην Ελλάδα. Δεν βάζουμε ένα μαξιμαλιστικό στόχο, να απαγορεύσουμε δια παντός και να εξαφανίσουμε την πλαστική σακούλα, ωστόσο απαιτείται μία δραματική μείωσή της. Άρα, δεν θέλουμε ο κόσμος να προμηθεύεται πλαστικές σακούλες, αλλά να χρησιμοποιεί σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Αυτός ο στόχος, θα βοηθηθεί τα μέγιστα και από τη χρέωση, ώστε ο κόσμος να αλλάξει λίγο τη συνήθειά του.”

Για τον καθηγητή, η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μικρών παιδιών, ώστε από μικρή ηλικία να διαμορφώνουν περιβαλλοντική συνείδηση, είναι η κίνηση που “κερδίζει τη μάχη”. “Σίγουρα έχουμε φτιάξει μία γενιά, η οποία είναι πιο ευαισθητοποιημένη περιβαλλοντικά από την προηγούμενη. Ενημερωμένη, έχει γαλουχηθεί διαφορετικά. Άρα υπάρχει βελτίωση, πιθανώς όχι τόση όση θέλαμε, ωστόσο τώρα, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και με τη χρέωση, πιστεύω ότι θα πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς στη μείωση της σακούλας”, σημείωσε.

Τέλος υπογράμμισε, ότι “αυτό γίνεται για το καλό των επόμενων γενεών. Το πλαστικό, όταν μπαίνει στη θάλασσα μετασχηματίζεται, κατακερματίζεται και δημιουργεί το “μικροπλαστικό”. Αυτό θα το βρουν και οι επόμενες γενεές στο θαλάσσιο περιβάλλον. Άρα, στέλνουμε ένα πολύ κακό μήνυμα και έναν πολύ κακό πρέσβη της εποχής μας στις επόμενες γενιές. Αυτόν τον πρέσβη δεν τον χρειάζεται. Ας τον κρατήσουμε εμείς και ας προσπαθήσουμε να παραδώσουμε το περιβάλλον καλύτερο, απ’ ότι το παραλάβαμε”.

Δήμος – πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, κ. Μαραγκός, σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση που έλαβε, τόνισε το ρόλο που παίζει η Σύρος, στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας για τη διαχείριση του προβλήματος, λέγοντας, πως “τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος αυτού θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να στηριχθεί το νομοπαρασκευαστικό έργο της αρμόδιας επιτροπής της βουλής διότι επίκειται νομοθέτηση πλέον για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας, σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Όσον αφορά στις δράσεις που προγραμματίζονται, ο κ. Μαραγκός ανέφερε, πως “το αμέσως επόμενο διάστημα προτιθέμεθα, σε ένα κλίμα εξωστρέφειας, τόσο σε επίπεδο νησιού, για τους συμπολίτες μας και τους κατοίκους της Σύρου, όσο και σε επίπεδο χώρας, να πραγματοποιήσουμε ορισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, όσον αφορά στο πρόγραμμα. Επιπλέον, στις άμεσες ενέργειες, εξετάζουμε με τον κ. Παπαθεοδώρου και την ομάδα, να πραγματοποιήσουμε μία σύγκληση Δημάρχων, από Δήμους που έχουν ενταχθεί κάτω από τον δικό μας Δήμο, στον οποίο πραγματοποιείται το πρόγραμμα και αποτελεί τον “πιλότο” του, εδώ στη Σύρο, επί τη ευκαιρία του προέδρου της πρωτοβουλίας Life στην Ευρώπη, ο οποίος θα βρίσκεται το διάστημα εκείνο στην Ελλάδα και ευελπιστούμε να επισκεφτεί και τη Σύρο”.

“Νομίζω ότι όλοι μας οφείλουμε και πρέπει να είμαστε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι. Οπως γνωρίζετε είμαστε από τους πρώτους νησιωτικούς Δήμους, που διαθέτει ολοκληρωμένες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων”, υποστήριξε, αναφερόμενος στις υποδομές που διαθέτει το νησί, αλλά και στην πρόσφατη υποβολή πρότασης σε πρόσκληση χρηματοδοτικού προγράμματος, αναφορικά με το έργο μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, προϋπολογισμού περίπου 6.000.000 ευρώ, καθώς και στα ικανοποιητικά νούμερα που σημειώνει η ανακύκλωση στη Σύρο, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

“Ο Δήμος μας αποτελεί θα έλεγα χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, την κορωνίδα των νησιωτικών δήμων, και σίγουρα των Δήμων των Κυκλάδων, στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Η μεγάλη αυτή επιτυχία, έχει να κάνει κυρίως και πρωτίστως με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών, των πολιτών. Αυτός είναι και ένας από τους μεγάλους στόχους του LIFE Debag. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι”, τόνισε, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει επίσης τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, όπως επίσης και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Σύρου.

Τέλος, ο Δήμαρχος έκλεισε με την ελπίδα, “με βάση την πορεία υλοποίησης αυτού του προγράμματος, να μπορέσουμε να ενταχθούμε και σε επόμενο πρόγραμμα LIFE, το οποίο θα εξειδικεύσει έτι περαιτέρω τους στόχους και τα αποτελέσματα του παρόντος προγράμματος”.

Ετικέτες: