Συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων του προγράμματος LIFE DEBAG

Σημαντική μείωση της πλαστικής σακούλας στη Σύρο

Η επιτυχημένη πορεία του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE DEBAG στη Σύρο, προτάσεις του οποίου αποτέλεσαν μέρος της -εφαρμοζόμενης από τις αρχές του τρέχοντος έτους- Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας, υπογραμμίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Εβδομάδας Χωρίς Πλαστική Σακούλα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 26 Μαΐου 2018.

Το έργο υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και εταίρο τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Συμμετέχουν επίσης η TERRANOVA, Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το LIFE DEBAG αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος, όπως, επισκέψεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Σύρου, κατάθεση προτάσεων για διαμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου, δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες κλπ.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση της ρύπανσης από απορρίμματα της παράκτιας ζώνης της Σύρου με παραδοσιακά μέσα (καταγραφή και συλλογή απορριμμάτων) αλλά και με νέες τεχνολογίες, όπως είναι η χρήση συρόμενης υποβρύχιας κάμερας και ηχοβολιστικών μεθόδων για την αποτύπωση του πυθμένα, η χρήση αυτόνομου επιφανειακού σκάφους (USV) για την αποτύπωση βενθικών απορριμμάτων και η χρήση drone για την καταγραφή των ακτών.

Συστηματικός προσανατολισμός της Σύρου στην προστασία του περιβάλλοντος

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός σημείωσε πως η εφαρμογή του LIFE DEBAG καταδεικνύει τον σαφή και συστηματικό προσανατολισμό της Σύρου στην προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στις σημαντικές πρωτιές του νησιού και ειδικότερα στον τομέα της ανακύκλωσης. «Το νησί διαθέτει έναν οργανωμένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Κοράκι, ο οποίος θα αναβαθμιστεί σε χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Έχουμε υποβάλει σχετική πρόταση, προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ και αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες την οριστική ένταξη της πράξης η οποία πέραν του νέου κυττάρου για τα υπολείμματα προβλέπει και τη λειτουργία μιας Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ)». Ο Δήμαρχος κατέστησε επίσης γνωστό πως Η Σύρος αποτελεί έναν από τους πρώτους Δήμους, όπου λειτουργεί σταθμός μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Γ. Παπαθεοδώρου: «Εξαιρετική πιλοτική περιοχή»

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του προγράμματος κ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματά του, σημειώνοντας μάλιστα πως μέσα σε μια τριετία, η μείωση της πλαστικής σακούλας στις παράκτιες περιοχές της Σύρου άγγιξε το 70% και στον πυθμένα επιλεγμένων περιοχών του νησιού το 30%.

«Ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στην ορθή επιλογή της Σύρου ως πιλοτικής περιοχής για την εφαρμογή μιας πολύ ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης και για την προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας για την επερχόμενη νομοθεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας ευχαριστίες τόσο τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Μάριο Βουτσίνο για τη θερμή υποστήριξή τους.

Όπως τόνισε, τα θετικά αποτελέσματα που σημειώνονται στο νησί αποδεικνύουν ότι, οι συστηματικές εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. «Η πρωτοπορία του LIFE DEBAG έγκειται στον συνδυασμό μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης με μια πολύ σημαντική εκστρατεία παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος», κατέληξε, ο κ. Παπαθεοδώρου.

Η συμβολή του νησιού στον καθορισμό της εθνικής στρατηγικής

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον κα Nandia Oancea εξέφρασε τον θαυμασμό και την απόλυτη ικανοποίησή της για την επιτυχημένη πορεία του LIFE DEBAG στο νησί μας, αλλά και για το γεγονός ότι μια νησιωτική κοινότητα, όπως η δική μας, συνέβαλε στη διαμόρφωση και τον καθορισμό της εθνικής στρατηγικής για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ουσιαστική συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, χάρη στις οργανωμένες προσπάθειες των οποίων οι τοπικές επιχειρήσεις του νησιού δεν διαθέτουν πλέον δωρεάν πλαστικές σακούλες. Στη συνέντευξη τύπου, το «παρών» έδωσε και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ειρήνη Δράκου και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μάρκος Πρίντεζης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδυάζεται με το περιβαλλοντικό βραβείο «Γαλάζια Σημαία» για έξι παραλίες του νησιού μας, το οποίο πιστοποιεί τη συμμόρφωσή τους με συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας, προστασίας και καθαρότητας του περιβάλλοντος, ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος, οργάνωσης και εξοπλισμού των εν λόγω παραλιών για την ασφάλεια των λουομένων και της ανεμπόδιστης προσβασιμότητας για ΑμΕΑ. Επιπλέον, το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ελκυστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και τη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας που είναι σημαντική για πολλούς δυνητικούς επισκέπτες, ιδιαιτέρως αλλοδαπούς, για τους οποίους η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης αποτελεί βασικό στοιχείο επιλογής ενός προορισμού.