Εκδηλώσεις και δραστηριότητες αφιερωμένες στην ψυχή και το συναίσθημα

Μυκονιάτης Μάρτης 2017

Με την καθιερωμένη ποδηλατάδα στις γραφικές πλατείες της Χώρας άνοιξε χθες στη Μύκονο ο φετινός κύκλος δράσεων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, αφιερωμένων στην ψυχή και το συναίσθημα.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου το Φεβρουάριο 2015, ο Μάρτης στη Μύκονο εορτάζεται κάθε χρόνο ως μήνας ψυχικής υγείας και συναισθηματικής καλλιέργειας κι έκφρασης. Το μηνιαίο πρόγραμμα έχει θέμα «Η ψυχή και το συναίσθημα γιορτάζουν την Άνοιξη στη Μύκονο!!! Ανοίγομαι, εκφράζομαι, ζω καλύτερα».

Ο Δήμος Μυκόνου, ο Πολιτιστικός, Αθλητικός και Κοινωνικός Οργανισμός «Γεώργιος Αξιώτης» και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Μυκόνου δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά και μεγαλους, που αισθάνονται ακόμα παιδιά να νιώσουν μαζί τους συναισθήματα πολλά, ποικίλα και ίσως ξεχασμένα και να απολαύσουν την Ανοιξιάτικη Μύκονο στο γιαλό και τις ηλιόλουστες πλατείες της.

Μάρτης, ρόδα και ποδηλατάδα

Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Μυκόνου κάλεσαν μικρούς και μεγάλους να καλωσορίσουν παρέα την άνοιξη με μία μοναδική ποδηλατική βόλτα από το Ξενοδοχείο «Λητώ» έως το Δημαρχείο, καθώς και την αναβίωση παιχνιδιών που ξεχάστηκαν στο πέρασμα . Με το σύνθημα «όλα συναισθήματα το Μάρτη μας γιορτάζουν και στης Μυκόνου τα στενά όλοι θα διασκεδάσουν», μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά γυάλισαν ποδήλατα, πατίνια, καρότσια και συμμετείχαν στην πρώτη δράση του Μυκονιάτη Μάρτη 2017. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξεχύθηκαν σε τρεις παραδοσιακές πλατείες του οικισμού, όπου αναβίωσαν παραδοσιακά παιχνίδια υπό την καθοδήγηση των έμπειρων παιδαγωγών. Στην πρώτη, έφτιαξαν κούκλες και με μαρκαδόρους αποτύπωσαν συναισθήματα. Στη δεύτερη, χωρισμένη σε τρεις κύκλους, έπαιξαν ταυτόχρονα «αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό» και έψαξαν το δαχτυλίδι με το «πούντο, πούντο το δαχτυλίδι». Στην τελευταία, γνώρισαν τι ήταν οι αμάδες και έστησαν παιχνίδι με έπαθλο την καραμέλα της κορυφής. Όλοι πέρασαν υπέροχα και ευχήθηκαν να συναντηθούν και τον επόμενο χρόνο για να εκφράσουν και να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους.

Το «Παιχνίδι των Κουκλοσυναισθημάτων»

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) και ο Σύλλογος Γονέων των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Σύγχρονη Παιδεία» διοργανώνουν το «παιχνίδι των κουκλοσυναισθημάτων». Οι μικροί φίλοι ανακαλύπτουν τις 15 κούκλες που βρίσκονται στις βιτρίνες των καταστημάτων της Χώρας, περιγράφουν τα συναισθήματά τους στη φόρμα συμμετοχής και μπαίνουν στο παιχνίδι. Το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 19:00 στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για την ανάδειξη ενός νικητή, ο οποίος θα κερδίσει ένα μαγικό δώρο. Το παιχνίδι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

«Τέρψη ψυχής» και το «Δέντρο της Γνώσης»

Ένα ταξίδι πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και αναψυχής διοργανώνει την Τρίτη 14 Μαρτίου, στην Ιερά Μονή Παλαιόκαστρου στην Άνω Μερά, ο Σύλλογος Γυναικών «Ανωμερίτισσες». Μέσα από τους Ύμνους του Μεγάλου Αποδείπνου και ψυχοφελούς ομιλίας, θα δοθεί στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα και σκέψεις, μοιράζοντας με αγάπη τα καλούδια από το σαρακοστιανό κέρασμα.

Την επόμενη ημέρα, οι μικροί φίλοι των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Σύγχρονη Παιδεία» θα μεταφερθούν στον υπέροχο κόσμο των συναισθημάτων μέσα από τη συμπαραγωγή του Εργοστασίου Ονείρου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης «Το δέντρο της γνώσης». Κάθε καρπός κρύβει ένα συναίσθημα που μόνο τα παιδιά μπορούν να ζωντανέψουν. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ζωντανεύουν όλα μαζί και όχι το καθένα ξεχωριστά, γιατί στηρίζεται το ένα στο άλλο.

«Έφηβοι ξεκλειδώνουν μαγειρικά συναισθήματα»

Διπλή παρουσία στον «Μυκονιάτικο Μάρτη 2017» θα έχει η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Την Πέμπτη 16 Μαρτίου, ο Γιάννης, η Ένι, η Μαρία και ο Μάνος, βγάζουν απ’ το ντουλάπι τους πολύτιμα υλικά, όπως συνεργασία, αγάπη, αυθορμητισμός και καλή διάθεση και κρατούν το δικαίωμα στην έκπληξη, επιθυμώντας τα πιάτα τους να ιντριγκάρουν φίλους, γονείς και πρόσωπα αγαπημένα. Μια εφηβική συνωμοσία για μεγάλα και πολύ μεγάλα παιδιά στην αίθουσα πλάι στην τοπική Κοινότητα, στην Πλατεία Άνω Μεράς. Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου και παιδιά κάθε ηλικίας επιστρέφουν στον ίδιο χώρο το πρωί της Κυριακής 19 Μαρίου για να ζυμώσουν και να πλάσουν μπισκότα, εκφράζοντας τα συναισθήματα με κουπ πατ και ζαχαρόπαστα.

«Ποιητική Άνοιξη 2017»

Η γιορτή ολοκληρώνεται την Τετάρτη 29 Μαρτίου με μια «βουτιά» στην ποίηση και τον συναισθηματικό κόσμο του μεγάλου μας ποιητή Τίτου Πατρίκιου. Η εκδήλωση «Ποιητική Άνοιξη 2017» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ. Προλογίζει και συντονίζει ο Θέμης Ροδαμίτης, συμμετέχει η μουσικός Μαργαρίτα Σαλταμανίκα.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, οι Δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι του Π.Α.Κ.Ο «Γ. Αξιώτης» και η Ευφροσύνη Νικηταΐδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Μυκόνου ευχαριστούν θερμά όλους όσοι ευγενικά και γενναιόδωρα προσφέρθηκαν για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, καταθέτοντας πολύτιμο χρόνο, κόπο και ψυχή.

Τέλος, καλούν ιδιώτες, επιστήμονες, επαγγελματίες, φορείς, σχολεία και συλλόγους του νησιού να καταθέσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους, συμμετέχοντας ενεργά στη σύνθεση του προγράμματος για το Μάρτη 2018.