Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος Life Debag για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, παρουσίασαν οι εταίροι του προγράμματος

«Η Σύρος θα μείνει στην ιστορία»

Ξεκίνησε η 2η Εβδομάδα Χωρίς Πλαστική Σακούλα με πληθώρα δράσεων

Την παρουσίαση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων και της συνολικής πορείας του προγράμματος Life Debag, πραγματοποίησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι μετέχοντες στην ομάδα του προγράμματος, ενώπιον του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και των αρμόδιων Αντιδημάρχων.

Την καθοριστική σημασία, για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου, με στόχο τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, της Σύρου, ως τόπου υλοποίησης  του Life Debag, τόνισαν οι εκπρόσωποι των συνεργών φορέων του προγράμματος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν, ενόψει της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστική Σακούλα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν πλήθος δράσεων, τόσο για μαθητές, όσο και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

«Στη Σύρο γίνεται ένα κοινωνικό πείραμα»

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ευχαρίστησε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιώργο Παπαθεοδώρου, επικεφαλής του προγράμματος, καθώς και όλους τους εταίρους, για τη συμβολή τους στην επιτυχή μέχρι στιγμής υλοποίηση του Life Debag, τονίζοντας, πως «είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο πιστέψαμε από την αρχή, καθώς πέραν του καινοτόμου και ποιοτικού χαρακτήρα του, μπορεί να ανοίξει το δρόμο στη χώρα μας, όσον αφορά στη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, το οποίο στερούμαστε σήμερα, εν αντιθέσει με άλλες χώρες της Ε.Ε.. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν υλοποιείται μόνο για το φαίνεσθαι, μόνο για την ‘ταμπέλα’, όπως ενδεχομένως άλλα προγράμματα, αλλά θα συμβάλει στον καθορισμό τόσο του νομικού πλαισίου, όσο και της εθνικής μας στρατηγικής, με γνώμονα τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας».

Δηλώνοντας αισιόδοξος για την επίτευξη όλων των στόχων του προγράμματος, βάσει και των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων της ενδιάμεσης αξιολόγησής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δήμαρχος έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, κ. Μάριο Βουτσίνο, ο οποίος κι εκείνος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους εταίρους, ευχόμενος η φετινή Εβδομάδα Χωρίς Πλαστική Σακούλα να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από πέρσι και σημειώνοντας την εξάπλωση ανάμεσα στους πολίτες της Σύρου και όχι μόνο, των προωθητικών πάνινων τσαντών, που προσφέρθηκαν από την ομάδα του προγράμματος, στο αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σύρου, κ. Μάρκος Πρίντεζης, ευχήθηκε να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία, μεταξύ του Φορέα και των εταίρων.

Προτού ξεκινήσει την παρουσίαση, κατά το χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του προγράμματος, κ. Παπαθεοδώρου, δήλωσε συγκινημένος από την υποστήριξη του Δήμου, τονίζοντας, πως δεν πρόκειται για απλό πρόγραμμα αλλά για «κοινωνικό πείραμα, που γίνεται στη Σύρο, όπου δοκιμάζονται πάρα πολλές τεχνικές, πολλές πρακτικές, για το μεγάλο πρόβλημα της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Αναφερόμενος στην αποδοχή της οποίας έτυχαν οι προτάσεις του προγράμματος, κατά την παρουσίασή τους, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε, πως «στη Σύρο πραγματικά γίνεται ένα πολύ σημαντικό πείραμα και είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτό».

Επιλογή λόγω υψηλού επιπέδου

Προχωρώντας στη σύντομη παρουσίαση, ο κ. Παπαθεοδώρου υπενθύμισε τα προβλεπόμενα της ευρωπαϊκής οδηγίας, με την οποία οφείλει να συμμορφωθεί η χώρα μας, τους στόχους του προγράμματος, αλλά και τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον, βάσει της παρούσας κατάστασης.

Επιπλέον, υπενθύμισε, πως η ομάδα του Life Debag επέλεξε τη Σύρο, λόγω του υψηλού επιπέδου του ΦΟΔΣΑ, καθώς επίσης του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι αγκάλιασαν το πρόγραμμα και έχουν δείξει μεγάλη ανταπόκριση. Ειδική μνεία έκανε ο καθηγητής στις δράσεις, που έλαβαν χώρα, όλο αυτό το διάστημα, όπως το «πόρτα-πόρτα», για τη διανομή επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών στους πολίτες, με παράλληλη ενημέρωση, τις σεμιναριακές και εκπαιδευτικές δράσεις και ενημερώσεις μέσα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς όπως ανέφερε, «έτσι αλλάζουν οι κουλτούρες», ενώ τόνισε, πως στόχος φέτος του προγράμματος, θα είναι ο επιχειρηματικός κόσμος και οι τουριστικές επιχειρήσεις ειδικότερα, με αντίστοιχες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σχετικά με τη μείωση της παροχής των πλαστικών σακουλών.

Δυναμική συνέχεια στο πρόγραμμα και το 2017

Υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη απήχηση, την οποία είχε, με τη συμβολή του Δήμου και του ΦΟΔΣΑ, η περσινή εβδομάδα χωρίς πλαστική σακούλα, αναφέροντας τις δράσεις οι οποίες έλαβαν χώρα, το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ο καθηγητής σημείωσε την αναγνωρισιμότητα που έλαβε το πρόγραμμα, η οποία καθρεφτίζεται στη συμμετοχή του κόσμου στις φετινές δράσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέλυσε τις προτάσεις του προγράμματος, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, αναφέροντας ως κυριότερο μέτρο αποθάρρυνσης των καταναλωτών από την προμήθεια πλαστικής σακούλας στα ψώνια, την επιβολή του ανώτατου τέλους 0,10 ευρώ, το οποίο ωστόσο θα πλαισιωθεί και από διάφορα άλλα ενθαρρυντικά μέτρα.

Τέλος, ο επικεφαλής του προγράμματος επεσήμανε τις τεχνολογικά και επιστημονικά ανεπτυγμένες μεθόδους, που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος της Σύρου, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα, σχετικά με τις επιπτώσεις του πλαστικού, όπως υποβρύχιες κάμερες και drones υψηλής ανάλυσης, ενώ σημείωσε και την προσθήκη φέτος ενός αυτόνομου οχήματος, που θα πλέει στο λιμάνι της Ερμούπολης και το οποίο θα εντοπίζει και θα καταγράφει τα πλαστικά απορρίμματα.

Τέλος, ο κ. Παπαθεοδώρου, μαζί με τη συνεργάτιδά του, κ. Σταυρούλα Κορδελλα, έκλεισε μιλώντας για το πρόγραμμα δράσεων της φετινής εβδομάδας χωρίς πλαστική σακούλα, δίνοντας έμφαση στη συμβολή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σημαντικότερη προσθήκη στις φετινές δράσεις, το στήσιμο του ενημερωτικού περιπτέρου στην πλατεία Μιαούλη, όπου οι πολίτες, θα μπορούν να προμηθεύονται επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και να ενημερώνονται για το πρόγραμμα. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, μαζί με το Life Debag συντάσσεται το συριανό συγκρότημα ΝΤΠ, το μοντέλο και παρουσιαστής, κ. Νίκος Παπαδάκης, καθώς επίσης και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες του τομέα, οι οποίοι θα βρίσκονται στο νησί, στο πλαίσιο των δράσεων της εβδομάδας.

Τοποθέτηση όλων των εταίρων

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι υπόλοιποι εταίροι του προγράμματος, οι οποίοι ευχαρίστησαν με τη σειρά τους το Δήμο και την τοπική κοινωνία για την αποδοχή στο πρόγραμμα, ενώ εξέφρασαν επίσης και την ανησυχία τους, σχετικά με τα τεράστια άλματα, που καλείται να κάνει η χώρα μας, τόσο στο κομμάτι της χρήσης της πλαστικής σακούλας, όσο και σε αυτό της προσφοράς της, έως το 2025, που η κατά κεφαλήν χρήση, από περίπου 400 σακούλες ανά έτος, ανά άτομο, θα πρέπει να μειωθεί μόλις στις 90, σημειώνοντας τη σημασία της θεσμοθέτησης των προτεινόμενων μέτρων, στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να διαμορφωθεί συλλογική συνείδηση. Παράλληλα, επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αλλά και της αυστηροποίησης των μέτρων.

Ο εκπρόσωπος του κάθε εταίρου αναφέρθηκε στην πληθώρα επιμέρους ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί, προβαίνουν, ή θα προβούν στο επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος Life Debag.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε, πως «η Σύρος θα μείνει ως σταθμός στην αλλαγή της περιβαλλοντικής κουλτούρας, αλλά και σε μία πολύ μεγάλη νομοθετική ‘νίκη’ υπέρ του θαλάσσιου και χερσαίου φυσικού περιβάλλοντος. Η Σύρος θα μείνει στην ιστορία για αυτό».

Ο Δήμος για τη συνέντευξη Τύπου

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατόπιν της συνέντευξης, από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ανακοινώθηκαν τα εξής:

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE DEBAG πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά η «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες», για το χρονικό διάστημα από 8 έως 15 Μαΐου 2017 με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το έργο υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος, όπως ενδεικτικά επισκέψεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Σύρου, επαναλαμβανόμενα fora διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, κατάθεση προτάσεων για διαμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου, δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες κλπ.

Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση της ρύπανσης από απορρίμματα της παράκτιας ζώνης της Σύρου με παραδοσιακά μέσα (καταγραφή και συλλογή απορριμμάτων) αλλά και με νέες τεχνολογίες, όπως είναι η χρήση συρόμενης υποβρύχιας κάμερας και ηχοβολιστικών μεθόδων για την αποτύπωση του πυθμένα, η χρήση αυτόνομου επιφανειακού σκάφους (USV) για την αποτύπωση βενθικών απορριμμάτων και η χρήση drone για την καταγραφή των ακτών.

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου - Ερμούπολης με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων υλοποίησης του LIFE DEBAG και των Τοπικών Αρχών, έγινε από τον συντονιστή του προγράμματος, καθηγητή Παν/μιου Πατρών κ. Γ. Παπαθεοδώρου, ανασκόπηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και παρουσίαση των δράσεων για την «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες», η οποία – αξίζει να σημειωθεί - είχε ήδη προηγηθεί και ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εταίρων του έργου, οι οποίοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την επιλογή της Σύρου ως περιοχή – πιλότος για την υλοποίηση του έργου αλλά και για την επιτυχημένη πορεία του LIFE DEBAG στο νησί μας.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκός προέτρεψε τους επιχειρηματίες και τους δημότες γενικότερα να τηρούν ως στάση και φιλοσοφία ζωής τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητά τους, ενώ ο κ. Γ. Παπαθεοδώρου κατέληξε στη διαπίστωση πως η Σύρος θα μείνει στην ιστορία ως σταθμός αλλαγής του εθνικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την περιβαλλοντική πολιτική.

Ενημερώνουμε ότι οι φετινές νέες δράσεις του προγράμματος στοχεύουν στον επιχειρηματικό και τουριστικό κλάδο και συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

  1. Ενημερωτική εκστρατεία των επιχειρηματιών του νησιού και υπογραφή Τοπικού Συμφώνου για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.

  2. Διάθεση υλικού και ερωτηματολογίων σε οκτώ (8) γλώσσες στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της Σύρου για την καλύτερη πληροφόρησή των επισκεπτών και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ενημερώνουμε, τέλος, ότι θα λειτουργεί περίπτερο του LIFE DEBAG στην Πλατεία Μιαούλη, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί ενημερωτικό υλικό, ερωτηματολόγια κ.ά.

Ετικέτες: