Συμμετοχή επτά νησιών των Κυκλάδων στον 9ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό

«Δεν υποβάλλουμε τα παιδιά μας σε κανένα δημόσιο θέαμα»

Συνέντευξη της εκπροσώπου της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων, Μαρίας Γαβρή

Τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά τους θα μοιραστούν για μία ακόμη χρονιά θηλάζουσες μητέρες των Κυκλάδων, ενώνοντας τις φωνές τους με τις φωνές γυναικών από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μεταδώσουν ταυτόχρονα το μήνυμα ότι ο δημόσιος θηλασμός δεν είναι επίδειξη, αλλά δικαίωμα.

Η 9η γιορτή για το μητρικό θηλασμό διοργανώνεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 σε 50 πόλεις της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών, το «παρών» θα δώσουν η Κέα, η Κύθνος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Τήνος και φυσικά η Σύρος, το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που συμμετέχει στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, από την πρώτη κιόλας εκδήλωση.

Τη διοργάνωση στο νομό έχει αναλάβει και φέτος η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων, η οποία δημιουργήθηκε το 2012, με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

Στην αποδοκιμασία που βιώνουν ακόμη και σήμερα μητέρες οι οποίες θηλάζουν δημόσια, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μιας μικρής κοινωνίας, αλλά και στο συμβουλευτικό χαρακτήρα της ετήσιας αυτής δράσης, αναφέρθηκε στην «Κοινή Γνώμη», η Μαρία Γαβρή, μέλος της Ομάδας Εθελοντών των Κυκλάδων, η οποία διοργάνωσε την πρώτη εκδήλωση στη Σύρο και στις Κυκλάδες το 2010.

Κυρίαρχο στόχο των πανελλαδικών αυτών εκδηλώσεων αποτελεί η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού. Μέσα από τη συμμετοχή σας στη δράση, που συνεχίζεται για ένατο χρόνο, οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι ο δημόσιος θηλασμός δεν αποτελεί θέμα ταμπού;

«Θέλω να πιστεύω πως ναι, αν και έχω επιφυλάξεις με τη λέξη “πλήρως”. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας για την πλήρη απελευθέρωση, απενοχοποίηση και φυσικά τη σωστή ενημέρωση. Όπως και να έχει όμως, μέσα στα εννέα, αυτά χρόνια, έχουν γίνει βήματα θετικά. Προσωπικά, βλέπω όλο και περισσότερες νέες μητέρες να θηλάζουν σε δημόσιο χώρο και κυρίως χωρίς κάλυψη, αυτών και των παιδιών τους».

 

Ο αριθμός των συμμετοχών έχει διαφοροποιηθεί από τον πρώτο χρόνο της διοργάνωσης μέχρι και σήμερα; Υπάρχουν μητέρες οι οποίες ακόμα διστάζουν, λόγω της τυχόν αποδοκιμασίας (bullying) που μπορεί να έχουν βιώσει ή να βιώνουν σε προσωπικό επίπεδο;

«Ο αριθμός συμμετοχών έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό είναι ευχάριστο. Το 2010, το έτος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, συμμετείχαν σε όλη την Ελλάδα 10 πόλεις. Από τις Κυκλάδες συμμετείχε μόνο το νησί της Σύρου. Φέτος, Πανελλαδικά μετράμε πάνω από 50 πόλεις και τις Κυκλάδες εκπροσωπούν 7 νησιά. Η Κέα, η Κύθνος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σύρος και η Τήνος. Φυσικά το θεμιτό είναι αυτές οι συμμετοχές να αυξηθούν κι άλλο.

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα μητέρες που έχουν δισταγμό και μητέρες που έχουν βιώσει αποδοκιμασία. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μη εξοικείωση της εικόνας του θηλασμού και αυτός φυσικά είναι ένας από τους λόγους ανάγκης πραγματοποίησης της εκδήλωσης».

Ποια είναι τα πιο συνήθη προβλήματα που εκφράζονται κατά τη διάρκεια των ετήσιων συναντήσεών σας; Ποιος ο βαθμός δυσκολίας για τις θηλάζουσες μητέρες σε μια κλειστή κοινωνία, από εκείνες που θηλάζουν δημόσια σε μία μεγαλύτερη και ίσως πιο απρόσωπη πόλη;

«Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα, που εκφράζουν οι μητέρες μεταξύ τους είναι οι δυσκολίες στην έναρξη του θηλασμού και η συνέχισή του, βέβαια. Είναι λίγες οι γυναίκες που κατάφεραν να θηλάσουν από την αρχή τα παιδιά τους με επιτυχία. Και πλέον είναι σε όλους γνωστό ότι, η σωστή έναρξη του θηλασμού είναι πολύ σημαντική. Αν δεν μπουν εμπόδια όπως, ωράριο, χρήση πιπίλας, άσκοπη άντληση, συχνή ζύγιση, σίτιση με φόρμουλα ως συμπλήρωμα χωρίς πραγματικό λόγο κ.α. κι αν, από τις πρώτες ώρες, διδαχτεί η νέα μητέρα την σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, τότε ο θηλασμός έχει επιτευχθεί χωρίς ταλαιπωρία της μητέρας και του μωρού. Αυτό, λίγες το βιώνουν και συχνά οι περισσότερες μπαίνουν, αναίτια, σε δυσκολίες που πρέπει να πασχίσουν να αντεπεξέλθουν. Οπότε, είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στις συναντήσεις, καθώς για να φτάσει κάποια μητέρα να νιώσει σίγουρη με τον εαυτό της και να θηλάσει ελεύθερα, πρέπει να έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες και να νιώσει αυτοπεποίθηση.

Όσον αφορά στο δημόσιο θηλασμό, θεωρώ πως, πράγματι στη κλειστή κοινωνία ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος. Κυκλοφορούμε ανάμεσα σε γνωστά πρόσωπα, είτε συγγενών, είτε φίλων νέων και παλιών, είτε απλά αυτού που βλέπεις συχνά στο δρόμο ή συναλλάσσεσαι σε μαζί του σε κάποια υπηρεσία κ.ο.κ.. Είναι δύσκολο, ίσως όχι τόσο το να σε σχολιάσει κάποιος που σε γνωρίζει έστω ελάχιστα (εξάλλου ο κοινωνικός σχολιασμός είναι στο αίμα μας) αλλά ίσως το να μπεις στη διαδικασία να διαπληκτιστείς μαζί του.

Μπορεί στις μεγάλες «απρόσωπες» πόλεις να είναι διαφορετικά, αν και είμαι σίγουρη πως καμία δεν θέλει να βιώσει τέτοιου είδους αναστάτωση είτε με γνωστό είτε με άγνωστο πρόσωπο».

 

Δεδομένου ότι οι δράσεις σας έχουν υποστηρικτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, ποιες  οι βασικές κατευθύνσεις που δίνετε στις μητέρες, οι οποίες επιθυμούν να μάθουν την τέχνη του θηλασμού;

«Καταρχήν να έχουν αυτοπεποίθηση. Είμαστε από οι γενιές που οι μητέρες τους δεν θήλασαν ή θήλασαν ελάχιστα. Οπότε οι περισσότερες έχουν ως δεδομένο ότι είναι φυσικό να μην έχουν γάλα, Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ως θηλαστικά όλες οι γυναίκες έχουν γάλα επαρκεί για το μωρό τους. Οι περιπτώσεις των γυναικών που πραγματικά  δεν μπορούν να θηλάσουν είναι πολύ σπάνιες, περίπου 2% ίσως και λιγότερο. Και από αυτές τις περιπτώσεις, αρκετές οφείλονται σε ιατρικούς λόγους, που σημαίνει ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν κ να τα καταφέρουν.

Οι υπόλοιπες αυτό που πρέπει να μάθουν είναι πως να διατηρήσουν την παραγωγή τους, αποφεύγοντας τα εμπόδια που ανέφερα παραπάνω.

Πολύ σημαντικό είναι να μάθει η νέα μητέρα τα πραγματικά πλεονεκτήματα του θηλασμού. Λέμε πως το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο, αλλά όταν ξέρει κάποιος ποια είναι τα πραγματικά οφέλη τότε σίγουρα θα κάνει τα πάντα για να τα δώσει στο παιδί του.

Ενδεικτικά, να αναφέρω πως τα παιδιά που θηλάζουν παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά στις αλλεργίες, στις μολύνσεις, στην τερηδόνα, στους κολικούς, στο σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Μακροπρόθεσμα έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες, ότι ο θηλασμός προφυλάσσει από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλά άλλα.

Ας έχουμε στο μυαλό μας πως, το μητρικό γάλα είναι βιολογικά εξειδικευμένο ώστε να προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου... του οργάνου δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την ανθρώπινη επιβίωση.
Επίσης, σύμφωνα με την θεωρία του δεσμού, του Bowlby, ο θηλασμός βοηθάει στην αίσθηση ασφάλειας. Τα παιδιά που έχουν έναν ασφαλή δεσμό με τους γονείς τους, σαν βρέφη, τείνουν να αναπτύξουν καλύτερα την αυτοεκτίμηση τους και βασίζονται καλύτερα στον εαυτό τους, όσο μεγαλώνουν. Αυτά τα παιδιά, έχουν και την τάση να γίνονται πιο ανεξάρτητα, να έχουν καλύτερες επιδόσεις στον σχολείο, να έχουν επιτυχημένες κοινωνικές σχέσεις και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη ή άγχος».

Πολλές γυναίκες, κυρίως επώνυμες, έχουν κατηγορηθεί ότι θηλάζουν δημόσια για να προκαλέσουν και να τραβήξουν τα βλέμματα. Αυτό αποτελεί εμπόδιο στη διάδοση των μηνυμάτων που επιδιώκετε μέσω των δράσεών σας;

«Καθόλου... Ίσα ίσα αυτά τα περιστατικά μας δείχνουν πως υπάρχει η ανάγκη για σωστή ενημέρωση και ενθάρρυνση έτσι ώστε ο θηλασμός να ξαναπάρει την φυσιολογική του θέση στην ζωή μας.

Μία μερίδα ανθρώπων, θεωρεί πως και η εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, έχει ως σκοπό να προκαλέσει, την χαρακτηρίζει “πανηγύρι” και ότι υποβάλλουμε σε δημόσιο θέαμα τα παιδιά μας.

Η εκδήλωση έχει ως στόχο ενδυνάμωση , στήριξη , ενθάρρυνση , ενημέρωση στο πλαίσιο μιας γιορτής και όχι μέσα από μία “στημένη” ενημέρωση-ομιλία. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς πέρα από μια οικογενειακή γιορτή. Ο Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός, είναι χαρά, παιχνίδια με τα παιδιά μας , συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και πολλά ακόμη περισσότερα.

Και όχι, τα παιδιά μας, δεν τα υποβάλλουμε σε κανένα δημόσιο θέαμα.

Τόσα χρονιά τα παιδιά μας βιώνουν αυτή τη γιορτή ως μια από τις ωραιότερες ήμερες γιατί η δοσοληψία αγάπης περισσεύει στα σημεία της εκδήλωσης σε όλη την Ελλάδα, καθώς εκείνη την ήμερα εμφανίζεται και η ωκυτοκίνη στα υψηλότερα επίπεδα της μιας και περιτριγυριζόμαστε από μωρά και παιδιά».

 

Πέρα από τη συμμετοχή σας στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, η Ομάδα διατηρεί την επαφή της με τους εθελοντές από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, κατά τη διάρκεια του χρόνου;

«Αυτός είναι ο σκοπός της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού κ Μητρότητας, Κυκλάδων. Να έχουμε συνεχή επαφή κ επικοινωνία  με όλα τα μέλη. Καλώς ή κακώς, αυτή την δυνατότητα μας την δίνει το facebook ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ενθαρρύνουμε τα μέλη από όλα τα νησιά να πραγματοποιούν τοπικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου. Δεν είναι εύκολο, βεβαίως καθώς ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος για κάθε οικογένεια.

Θέλουμε όποια μητέρα θεωρεί πως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή έχει κάποια σκέψη που θέλει να μοιραστεί, να απευθύνεται στην ομάδα και τα μέλη της.

Καταλήγοντας, επειδή είμαι το άτομο που έτυχε να διοργανώσω την πρώτη εκδήλωση στη Σύρο και στις Κυκλάδες, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις εθελόντριες, που αφιερώνουν χρόνο διοργανώνουν την εκδήλωση και στα εφτά νησιά και που έχουν αγκαλιάσει την ομάδα και τις προσπάθειες της, γιατί χωρίς αυτές δεν θα μπορούσα να συνεχίσω μόνη μου. Είμαι πολύ περήφανη που έχουμε καταφέρει, ως ομάδα,  να συμμετέχουμε για 9η συνεχόμενη χρονιά».

Σημειώνεται, ότι στη Σύρο, η εκδήλωση - γιορτή για τον μητρικό θηλασμό θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» στην Ερμούπολη, με ώρα προσέλευσης 11:00.