Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων καλεί σε διαμαρτυρία, αλλά και ανοιχτή συζήτηση όλους τους φορείς και τους πολίτες της Σύρου

Καμία ανοχή στις γυναικοκτονίες, όχι στο σεξισμό, από το ΤΜΣΠΣ

  • Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, 2018 - 14:39

Στο άκουσμα της είδησης για τη γυναικοκτονία της συμφοιτήτριας μας στη Ρόδο, συγκλονιστήκαμε όλες και όλοι. Συγκλονιστήκαμε, όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα περιστατικό που συνέβη τόσο κοντά μας, αλλά επειδή για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως τα σώματα και οι ζωές των γυναικών συνιστούν καθημερινά ένα πεδίο μάχης.

Και επειδή όλες μας έχουμε όνομα, στη Ρόδο δολοφονήθηκε, κακοποιήθηκε και βασανίστηκε με άγριο τρόπο η Ελένη.

Το περιστατικό αυτό δυστυχώς είναι ακόμη ένα στιγμιότυπο μιας συνεχιζόμενης και γενικευμένης κατάστασης, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να δολοφονούνται, να παρενοχλούνται, να δέχονται τον εξευτελισμό, να γίνονται θύματα trafficking, να κακοποιούνται από συζύγους, συγγενείς, εραστές, εργοδότες, φίλους. Από το σπίτι, τη δουλειά, το σχολείο και το πανεπιστήμιο, μέχρι το δρόμο, το μπαρ και τα ΜΜΜ, οι γυναίκες βιώνουν καθημερινά τη βία. Από τα «αθώα» σχόλια και βλέμματα, τα σεξιστικά «ανέκδοτα» έως τις σεξιστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, τη μικροσκοπική ανάλυση του «τι φόραγε», «μήπως προκάλεσε», «τι έκανε μόνη της τέτοια ώρα έξω» (ακόμα και όταν γίνονται θύματα βιασμού και δολοφονίας), οι γυναίκες μαθαίνουν να μην αντιδρούν, να μην εναντιώνονται στις πατριαρχικές δομές της κοινωνίας, να υποτάσσονται.

Στα επίσης πρόσφατα παραδείγματα των φοιτητριών στο ΤΕΙ Σερρών και του ΕΚΠΑ που κακοποιούνταν από καθηγητές τους, στην υπόθεση των φούρνων «Χωριάτικο» και το δίκτυο trafficking, στις καθημερινές υποθέσεις βιασμών, ακόμα και αν φτάσουν στα δικαστήρια, η δικαιοσύνη και το κράτος κλείνουν τα μάτια.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, καμία γυναίκα δεν αρκεί να παλεύει μόνη. Ο σεξισμός και η έμφυλη βία χρειάζονται συλλογική απάντηση. Στα πανεπιστήμια και γενικότερα στην κοινωνία, οι γυναίκες μαζί με τους άντρες πρέπει να βρεθούν μαζί σε μια μάχη απέναντι στην καταπίεση που βιώνουν από τις πατριαρχικές δομές που έχει ενσωματώσει ο καπιταλισμός.

Να εμπνευστούμε από τα γυναικεία κινήματα διεθνώς, τα κινήματα απέναντι στις γυναικοκτονίες, το κίνημα υπεράσπισης των αμβλώσεων.

Μέσα από την καθημερινή πάλη και αμφισβήτηση, τη συλλογική διεκδίκηση και τις διαδηλώσεις, να δώσουμε μία μαχητική απάντηση απέναντι στον πόλεμο που δέχονται καθημερινά τα σώματά μας και οι ζωές όλων μας! Για να μην υπάρξει ξανά άλλη γυναικοκτονία!

Καμία γυναίκα μόνη απέναντι στο βάρος της καταπίεσής της!

Ούτε μία λιγότερη!

Καλούμε τις οργανώσεις/ενώσεις γυναικών, συλογικότητες, σωματεία, μαθήτριες/τες, εργαζόμενες/ους και την ευρύτερη τοπική κοινωνία σε συγκέντρωση – πορεία για τη γυναικοκτονία στη Ρόδο, το Σάββατο 15/12, στις 11, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο λιμάνι και σε ανοιχτή συνέλευση στη 13:00 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, για το σχηματισμό ανοιχτής επιτροπής φύλου και σεξουαλικότητας.

Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων