Συμμετοχή κατοίκων και τοπικών φορέων στις προσπάθειες διατήρησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής NATURA 2000 της Σύρου

Δράσεις με σεβασμό προς το φυσικό στοιχείο

  • Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2019 - 06:16

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο τριήμερος (15-17/06) καθαρισμός μονοπατιών της διαδρομής Παπούρι-Αετός από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων (ΦΔΠΠΚ), σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και την υποστήριξη του CPF (Cyclades Preservation Fund).

Κατά τη διάρκεια των δράσεων, οι οποίες διενεργήθηκαν με τη συμμετοχή εθελοντών, πραγματοποιήθηκαν κλαδέματα και καθαρισμοί κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί από τον οικισμό «Παπούρι» στην παραλία «Αετός», αλλά και καθαρισμοί με στόχο την αναβίωση του παλιού, εγκαταλελειμμένου τμήματος του παραδοσιακού μονοπατιού που διέρχεται εντός του οικισμού. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό πάντοτε προς το φυσικό στοιχείο και με στόχο την ενίσχυση εναλλακτικών, οικολογικών δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή των κατοίκων και τοπικών φορέων στις προσπάθειες διατήρησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής NATURA 2000 της Σύρου. 

Ο ΦΔΠΠΚ ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους τους εθελοντές που βρέθηκαν συνοδοιπόροι στο έργο του, το WWF Ελλάς για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχε με τη μεταφορά εργαλείων, τροφίμων και νερού δια θαλάσσης και το CPF (Cyclades Preservation Fund) για την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος, χωρίς την οποία η σημαντική αυτή δράση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Ακολουθεί ο καθαρισμός των παραλιών «Αετός» και «Βαρβαρούσα»

Οι δράσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο σαββατοκύριακο, 22 και 23/06, με τον καθαρισμό των παραλιών «Αετός» και «Βαρβαρούσα» αντίστοιχα. Το σημείο συνάντησης για τις 22/06 βρίσκεται στην αρχή του πεζοπορικού μονοπατιού Παπούρι-Αετός, απ’ όπου θα κατέλθουμε  έως την παραλία του «Αετού», ενώ το σημείο συνάντησης για τις 23/06 βρίσκεται στην παραλία «Δελφίνι» (στο τέλος του δρόμου), απ’ όπου θα φτάσουμε στην παραλία της «Βαρβαρούσας» μέσω πεζοπορικού μονοπατιού. Η προσυγκέντρωση θα ξεκινάει στις 8:00, ενώ η έναρξη των δράσεων θα πραγματοποιείται στις 8:30 αυστηρά.

Τα σκουπίδια που θα συλλεχθούν θα τοποθετηθούν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος της SailMed και το σκάφος της WWF Ελλάς και θα μεταφερθούν σε σημείο συγκομιδής. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν ειδικές φόρμες καταγραφής απορριμμάτων καθώς και η εφαρμογή Plastic Twist Cleanup. Σκοπός της εφαρμογής είναι η συλλογή επιστημονικών δεδομένων για την παρακολούθηση των θαλάσσιων απορριμμάτων, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας ‘Καθαρίστε τη Μεσόγειο’ και συντονίζεται για την Ελλάδα από το Μεσόγειος SOS.

Οι εθελοντές μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο e-mail: cycladesfd@gmail.com και θα λαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες με ηλεκτρονικό μήνυμα. Η συνεισφορά του καθένα μας είναι ξεχωριστή και πολύτιμη.

Πληροφορίες Οργανώσεων

Ο ΦΔΠΠΚ είναι Ν.Π.Ι.Δ και ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Η χωρική του αρμοδιότητα περιλαμβάνει τις 36 Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 του νησιωτικού συμπλέγματος Κυκλάδων. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται -εκτός των άλλων- η παροχή στοιχείων και αιτιολογημένης γνωμοδότησης κατά τη διαδικασία κατάρτισης των σχεδίων διαχείρισης και στη συνέχεια η εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης για την αειφορική διαχείριση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου του δικτύου NATURA. Στις δράσεις του συγκαταλέγεται επιπλέον η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ενημέρωση του Κοινού.

Το MedINA ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2003 και έχει ως στόχο την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της έρευνας, της ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων, της ανταλλαγής γνώσεων και της δικτύωσης στην περιοχή της Μεσογείου και διεθνώς προς μια αρμονική και αειφόρο ανάπτυξη.

Το Cycladic Preservation Fund ιδρύθηκε στα τέλη του 2017 με στόχο να στηρίξει βιώσιμες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδείξει την αξία του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση SAILMED.ORG,  ελληνικό σκέλος των διεθνών οργανώσεων SAIL TRANSPORT NETWORK και GLOBAL VILLAGE INSTITUTE, εργάζεται για να αναβιώσει την "Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Φορτίου στο Αιγαίο" (AEGEAN CARGO SAILING).

Στόχοι της οργάνωσης είναι η οικολογική θαλάσσια μεταφορά χωρίς ορυκτά καύσιμα και η αειθαλής ανάπτυξη με βάση μικρές, οικολογικές μονάδες παραγωγής που θα ενισχύσουν τη Μπλε Οικονομία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.