Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κυκλάδων για την ενίσχυση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Μία ακόμη απαραίτητη “ένεση”

  • Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2019 - 06:16

Συνεχίζονται οι “ανάσες” των φορέων της αυτοδιοίκησης, με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να ανανεώνουν την προγραμματική σύμβαση για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου.

Με συνολικά 20.000 ευρώ ενισχύεται ο θεσμός του ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Σύρου, μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων, με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να ενισχύουν με 10.000 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως έχει σημειωθεί και σε παλαιότερα ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ενίσχυση από την πλευρά της αυτοδιοίκησης κρίνεται κάθε χρόνο και πιο αναγκαία. Η δομή, από την ίδρυσή της το 2002 λειτουργεί αποκλειστικά υπό το καθεστώς της χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια, γεγονός, που καλύπτει μεν, μέχρι στιγμής και έως το 2022 τις βασικές ανάγκες λειτουργίας του κέντρου.

Η οικονομική συμβολή του Δήμου και της Περιφέρειας αξιοποιείται, μέσω της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων για τα παιδιά, αλλά και υπηρεσιών θεραπείας.

Έτσι και φέτος, οι δύο φορείς αποφάσισαν με ομόφωνες αποφάσεις τη σύναψη εκ νέου της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, με την οποία παρέχεται η οικονομική υποστήριξη προς τη δομή, με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων.

Σημειώνεται, πως από την πλευρά των υπευθύνων του ΚΔΑΠ, έχει στο παρελθόν τονιστεί, ότι η στήριξη από τους αυτοδιοικητικούς φορείς είναι πολύτιμη, δεδομένου, ότι στην παρούσα συγκυρία, είναι μία “ανάσα” να υπάρχει η συγκεκριμένη δομή με αυτές τις παροχές που υπάρχουν, οι οποίες, μάλιστα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, και των διαθέσιμων πόρων, είναι ίσως και περισσότερες από αυτές που θα περίμενε κανείς.

Κοινωνικό όφελος για τα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους

Η εταιρεία “Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων” λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2001 με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν στην κοινωνική μέριμνα, την παροχή διευκολύνσεων για απασχόληση, στην ένταξη και επανένταξη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων και ατόμων και στην προώθηση των ίσων ευκαιριών και της ισότητας.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2002 το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) ως μονάδα που απασχολεί παιδιά με αναπηρία, δυναμικότητας 20 – 25 ατόμων.

Σκοπός της μονάδας είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, μέσω προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικό δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής, καθώς και η συμμετοχή τους σε προγράμματα προ επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια, αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Αδύνατη η λειτουργία της δομής χωρίς ενίσχυση

Κατά το τρέχον έτος, αλλά και όπως προβλέπεται και για τα επόμενα έτη, οι περικοπές που πραγματοποιούνται στους πόρους χρηματοδότησης της λειτουργίας των μονάδων αυτών, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, καθιστά αδύνατη τη συνέχεια λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στη Σύρο, γεγονός που δημιουργεί κρίσιμο ζήτημα απώλειας μίας απαραίτητης κοινωνικής δομής υποστήριξης και μέριμνας των παιδιών με αναπηρία του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, στο εισηγητικό του σημείωμα, το Κέντρο σημειώνει, ότι «ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν τη δομή, καλύπτοντας το κόστος λειτουργίας της».

Όπως εξηγείται περαιτέρω, «κατά τη νέα περίοδο 01/09/2019 έως 31/08/2020 το ύψος της χρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και λοιπά έσοδα ανέρχεται σε 125.000 ευρώ περίπου. Στο ποσό αυτό προστίθενται εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα, κατά τα παρελθόντα νομικά έτη, τακτικά έσοδα, που ανέρχονται σε 15.000 ευρώ και καλύπτουν μέρος των λειτουργικών δαπανών της δομής, τα οποία ανέρχονται σε 197.600 ευρώ, περίπου καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της. Η απώλεια μίας απαραίτητης κοινωνικής δομής και μέριμνας των παιδιών με αναπηρία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα».

Ως εκ τούτου, «κρίνεται αναγκαία η συνέχιση της κάλυψης του κόστους λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ και για την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως 31 Αυγούστου 2020, με καταβολή ποσού 20.000 ευρώ από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Τα οριζόμενα στην προγραμματική σύμβαση

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε παιδιά με αναπηρία, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας, γυμναστή, εκμάθηση μουσικής, εργοθεραπείας και κοινωνικού φροντιστή (για το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως 31 Αυγούστου 2020) και τη συνέχεια αυτών των υπηρεσιών που ως σήμερα παρέχει σε 25 παιδιά με αναπηρία.

Βάσει της σύμβασης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη για την παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών υποστήριξης στα παιδιά με αναπηρία, όπως επίσης και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Από την πλευρά της η ΑΜΚΕ “Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων” αναλαμβάνει να εκταμιεύσει τους πόρους από το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής” που υλοποιείται από την ΕΕΤΑΑ, τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες που παρέχει ως σήμερα σε παιδιά με αναπηρίες και έχει την ευθύνη για τη διοικητική και οικονομική λειτουργία του Κέντρου.

Η τήρηση των όρων της σύμβασης και η παρακολούθηση του προγράμματος, γίνεται από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο του ∆ήμου Σύρου – Ερμούπολης, έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και από έναν εκπρόσωπο του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων. Η Επιτροπή αναλαμβάνει να προσκομίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες τα συμβαλλόμενα μέρη θα προχωρούν εγκρίνουν εκταμιεύσεις. Επίσης σε διάστημα ενός μηνός από την υπογραφή της σύμβασης θα πιστοποιηθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης η υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες στο 100% της δυναμικότητας του Κ∆ΑΠΑ ΜΕΑ (25 άτομα ) και θα καταβληθεί η 'α δόση της χρηματοδότησης. Μετά από 5 μήνες και αφού προσκομιστούν τα παραστατικά που πιστοποιούν δαπάνες και μετά από εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης θα καταβληθεί και η β' δόση.