Τοπικές Αρχές, φορείς, βουλευτές και κομματικές παρατάξεις εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Οι Κυκλάδες αποχαιρετούν τον τελευταίο παρτιζάνο

Τον ελεύθερο άνθρωπο, τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και αγωνιστή Μανώλη Γλέζο αποχαιρετά με πόνο η “οικογένειά” του από τις Κυκλάδες, αλλά και όλη η Ελλάδα, με αφορμή την είδηση του θανάτου του, σε ηλικία 98 ετών.

Ένας θάνατος που έβγαλε στα μπαλκόνια τον κόσμο της Αθήνας, που βιώνει τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, γεμίζοντας την πρωτεύουσα με τον ήχο ενός παρατεταμένου χειροκροτήματος, ως κατευόδιο στο τελευταίο ταξίδι του αγωνιστή.

Πέραν της πολιτικής του δράσης, ο Μανώλης Γλέζος ήταν ο “δικός μας” άνθρωπος. Ο άνθρωπος των Κυκλάδων, με εκείνη την ακτινοβολούσα και μαχητική προσωπικότητα, που δεν εφησύχαζε, που είχε μάθει να μάχεται αλλά και να νοιάζεται.

Οι σταθμοί της ζωής του

 

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στην Απείρανθο της Νάξου, Παριανός από μητέρα, δύο νησιά στα οποία είχε τις βαθιές Κυκλαδίτικες του ρίζες.

Μαζί με τον Λάκη Σάντα, προχώρησαν στην πρώτη αντιστασιακή πράξη στην Αθήνα της κατοχής, ξημερώματα της 31ης Μαΐου του 1941, κατεβάζοντας από την Ακρόπολη τη χιτλερική σημαία, ενέργεια που αποτέλεσε σύμβολο της αντίστασης του ελληνικού λαού. Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσω της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές σε θάνατο από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. “Πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης” χαρακτηρίστηκε από τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Στην μεταπολεμική Ελλάδα του εμφυλίου, υπήρξε αρχισυντάκτης στον “Ριζοσπάστη” ενώ συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Περνά χρόνια σε φυλακές, εξορίες και από βασανιστήρια. Εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ το 1951, ενώ ήταν φυλακισμένος. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της “Αυγής”, που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1959 έως το 1962, αφού είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη για συνεργία σε κατασκοπεία. Ο Πάμπλο Πικάσσο το 1959 σχεδιάζει την ιστορική στιγμή που ο Γλέζος κατεβάζει την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, προκειμένου αυτό να τυπωθεί και τα έσοδα από τις πωλήσεις να διατεθούν στον αγώνα υπέρ του φυλακισμένου Γλέζου. Το 1961 και πάλι φυλακισμένος- εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό. Το 1961 εκλέγεται μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από το οποίο αποχωρεί 1968. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απριλίου 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια σε φυλακές και τόπους εξορίας μέχρι το 1971. Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2012 και ευρωβουλευτής το 2015 και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ΛΑΕ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Το1986 εκλέγεται Κοινοτάρχης Απειράνθου, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα έργα περιβαλλοντικής προστασίας και πολιτισμού. Το 2002 εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών – Πειραιώς. Τέλος, το 2010 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Πάρου, επικεφαλής του συνδυασμού “Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου”.

Λίγα λόγια δικά του

«Στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: «Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσύ δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Είναι δυνατόν; Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί τον θάνατο, δεν ζούνε σήμερα. Μπορώ να τους ξεχάσω;».

Η οικογένεια του

Στο μήνυμα της η οικογένεια του Μανώλη Γλέζου, αναφέρει: "Ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς, ο αγωνιστής Μανώλης Γλέζος έφυγε τη Δευτέρα 30 Μάρτη από την ζωή. Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, στο οποίο είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς και τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, για τις άοκνες προσπάθειές τους, τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, των φίλων του, των συναγωνιστών του, των συγγενών του και των συγχωριανών του, τον συντροφεύουν.

Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ’ Απεράθου

(Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948)".

 

Το “αντίο” από τους πολιτικούς εκπροσώπους

Τον αποχαιρέτησε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας με συγκινητικά μηνύματα αναφορικά με την πορεία του ως αγωνιστής και τη στάση του απέναντι στην ίδια τη ζωή. Για την απώλεια του αγωνιστή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο μήνυμα της τον χαρακτηρίζει ως “Ένα γενναίο άνθρωπο, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, έναν ασυμβίβαστο υπερασπιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης” και “μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας”.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο μήνυμα του ότι “Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας” και κατέληξε ότι “Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους. Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη”.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του ότι “Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής”, για να καταλήξει πως “Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους”.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο στο μήνυμα της για “Μια ζωή γεμάτη πάθος για τον άνθρωπο, για το δίκιο και τη λευτεριά, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία”, για να καταλήξει ότι “Θα τον θυμόμαστε πάντα, για την περηφάνια, την εντιμότητα και την αγωνιστικότητα που μας δίδαξε”.

Αντιστοίχως μηνύματα για τον Μανώλη Γλέζο εκδόθηκαν από όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής.

Οι Κυκλάδες, γεννέθλια γη

Τα νησιά των Κυκλάδων, αποχαιρετούν τον Μανώλη Γλέζο, στο τελευταίο ταξίδι, που εγκαταλείπει τη γεννέθλια γη.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου εκφράζει την θλίψη του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου. Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ενεργός και δραστήριος πολίτης αυτής της χώρας, δημοκράτης, αγωνιστής και μέλος της Εθνικής Αντίστασης , ενώ είχε διατελέσει και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου. Με τον τρόπο που έζησε τη ζωή του και τις δράσεις του υπήρξε πηγή έμπνευσης και σύμβολο για πολλούς ανθρώπους. Η χώρα μας σήμερα πενθεί για το χαμό ενός πατριώτη που πάλεψε για εκείνη, την ελευθερία της και τα δικαιώματα του λαού της. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Καλό Ταξίδι Μανώλη.

Δημήτρης Λιανός - Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο, τον Νάξιο αγωνιστή της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν πάντα ηγέτης στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του έθνους μας. Υπήρξε από τις μεγάλες προσωπικότητες του τόπου μας, αφήνοντας το αποτύπωμά του, σε ό,τι κι αν ανέλαβε, απ’ όποια θέση κι αν υπηρέτησε. Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Νίκος Λειβαδάρας – Δήμαρχος Σύρου–Ερμούπολης

Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον Μανώλη Γλέζο, έναν άνθρωπο γνήσιο, έναν οραματιστή με ισχυρές αξίες και πεποιθήσεις, έναν αυθεντικό μαχητή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Ο Μανώλης Γλέζος χαράχθηκε στις καρδιές και τις συνειδήσεις μας ως σύμβολο της αντίστασης. Ακολούθησε μεγάλη και δύσκολη πολιτική διαδρομή, μένοντας στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέχρι τέλους να υπερασπίζεται κάθε μορφή καταπίεσης. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, παραμένει όμως ζωντανός στη μνήμη μας και στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Τον αποχαιρετούμε με τα δικά του λόγια, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του: “Ζω για τους συντρόφους μου που χάθηκαν.... Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο, είναι δυνατόν;”.

Ελευθέριος Καραΐσκος - Δήμαρχος Αμοργού

Ο Μανώλης Γλέζος φεύγοντας παραμένει αθάνατος και νικητής! «Ο Απειραθίτης, Ο Ναξιώτης, ο Κυκλαδίτης, ο Έλληνας, ο πολίτης του κόσμου» Μανώλης Γλέζος. Θα παραμένει για πάντα ένα ηχηρό κομμάτι αντίστασης και αγώνα της νεότερης ιστορίας, εμπνέοντας όλες τις γενιές. Ένα σύμβολο ενότητας πέρα από ιδεολογίες και κόμματα. Ήταν πάντα παρόών στα γεγονότα, όρθιος, μάχιμος, οραματιστής. Είναι χαραγμένος στις σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και στην ψυχή της Αμοργού που την άγγιξε και με λέξεις. Ο Μανώλης Γλέζος ζωγράφισε την απεραντοσύνη των αισθήσεων που ξυπνά τούτο το μικρό νησί και γίνεται τεράστιο. Εξακολουθεί λοιπόν να λέει στο βιβλίο του “Η συνείδηση της πετραίας γης”: “Η Αμοργός με την αίσθηση της αφής. Από την πρώτη γνωριμία ως τη σημερινή. Όσες φορές και μ’ όποιον τρόπο και αν την γνώρισα. Η Αμοργός ζει μέσα μου, υπάρχει μέσα μου, πρώτα και κυριαρχικά σαν αφή, αλλά και ως όραση, ως ακοή, ως οσμή, ως γεύση. Και ακόμα ως γνώση και ως ζωή. Ως ένα κομμάτι από τον εαυτό μου, ως μια δυνητική προέκταση του είναι μου”.

Φίλιππος Φόρτωμας - Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ

Έφυγε από τη ζωή μια εμβληματική φυσιογνωμία της αριστεράς, μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα των Κυκλάδων, ένας μεγάλος άντρας, ο Μανώλης Γλέζος... Έδωσε με την πολιτική του παρουσία άλλη διάσταση στην πολιτική διαφωνία και την αντίθετη γνώμη, με γνώμονα μόνο την προκοπή του τόπου. Αγωνιστής μέχρι τέλους. Εμείς οι Κυκλαδίτες, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ανδρείας του. Παραμένει αθάνατος στις καρδιές όλων των ανθρώπων που οραματίζονται να αλλάξουν τον κόσμο!

Κατερίνα Μονογυιού - Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ

Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος.... Οι Ναξιώτες θα τον θυμούνται για πάντα σαν ηρωικό τέκνο από την Απείρανθο Νάξου και θα είναι υπερήφανοι. Μανώλη θα σε θυμόμαστε πάντα.

Νίκος Συρμαλένιος – Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, ο ογκόλιθος μαχητής για την κοινωνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό με δημοκρατία, Μανώλης Γλέζος, δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Ο Μανώλης όχι μόνο έγραψε ιστορία, ήταν ο ίδιος η ιστορία των κοινωνικών αγώνων της πατρίδας μας τα τελευταία 80 χρόνια. Δεν υπάρχουν λόγια να χαρακτηρίσεις αυτό τον άνθρωπο, που όχι μόνο δεν δείλιασε ποτέ ακόμα και σε υπέρτερους εχθρούς όπως οι ναζί ή τα εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά τους αντιμετώπισε αγέρωχα ανοίγοντας δρόμους για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική απελευθέρωση. Μανώλη, η ηρωϊκή μορφή σου και η ιστορική παρακαταθήκη που μας αφήνεις, θα μας εμπνέει πάντα στη ζωή και τους καθημερινούς μας αγώνες.

Γιώργος Λεονταρίτης - Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο Κυκλαδίτη, για τον οποίο όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι. Έναν μεγάλο αγωνιστή της Δημοκρατίας, μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, έναν πρωταγωνιστή των κοινωνικών αγώνων, έναν ελεύθερο διανοούμενο, έναν ιδεολόγο πολιτικό, τον Μανώλη Γλέζο.

Επιμελητήριο Κυκλάδων

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε για τη νεότερη ιστορία μας ένα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, που συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα κατά του φασισμού, γενναίος υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
Γεννημένος στην Απείρανθο της Νάξου, υπηρέτησε, εκτός των άλλων, και τις Κυκλάδες μέσα από τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε εποχές που αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία δοκιμάζονται διεθνώς, ας είναι η στάση του έμπνευση και οδηγός για όλους.
Ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

 

Ετικέτες: